5 stvari koje bi supružnici trebali reći jedno drugom svaki dan

Muževi i žene mogu reći puno stvari koje ne misle, a ponekad uopće ništa ne izgovore, što može biti podjednako loše. Riječi su snažne i mogu graditi ili rušiti, a isto vrijedi i za brak.

Izreke 18,21 podsjećaju da “Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.” Život koji teče iz vašeg odnosa sa svojim mužem ili ženom, ili nedostatak njega, snažno je pogođen riječima koje govorite jedni drugima.

Ovdje su pet stvari koje treba govoriti svom supružniku što je češće moguće.

“Volim te.” Očito je da se ovaj izraz razmjenjuje, ali vrlo često je zanemaren, pogotovo u odnosima koji traju već neko vrijeme. Parovi nikada ne trebaju misliti kako se podrazumijeva da vole jedni druge, nego treba izraziti tu ljubav na isti način na koji Krist beskrajno pokazuje svoju ljubav prema Crkvi.

“Ti si jedina”. Koliko odnosa posvuda su razorile ljubomore? I tako lako kao što je odbacivanje da “Ljubav nije ljubomorna”, parovi moraju raditi zajedno u borbi protiv duha ljubomore te stalno uvjeravati jedni druge u nepodijeljenu odanost i privrženost.

“Ponosan sam na tebe.” Supružnici su podupiratelja jedan drugoga. Kada bračni partner dobije promaknuće ili postigne pobjedu za obitelj, partneri bi trebali biti tu da ih bodre i podsjete ih kako su talentirani i nadareni. Ne iz prisile, nego iz čista divljenja što Bog to čini preko vašeg supružnika.

“Bog sve ima pod kontrolom.” Kad postane teško, a hoće, to je korisno za muževe i žene da podsjete jedni druge na neraskidivu treću nit koja stvara pramen njihovog braka. Pastori i crkveni službenici ne bi trebali biti naš primarni izvor vjere. Vaš supružnik vjeru mora da izgrađuje u Vama.

“Kako ti mogu služiti danas?” U Galaćanima 6,10 piše: “Dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, ponajpače domaćima u vjeri.”. Brak se ne gradi kroz znajući tko je zadužen za što, nego znajući kako se može biti od pomoći drugome.

Postoje mnogi drugi načini kako izraziti ljubav i odanost jedno drugome. Ono što je važno je da smo to učinili sa srcem nadahnutim onim je Krist učinio za nas, te željom da pretvorimo riječi u djela.

Autor: Patrick Mabilog

NAJNOVIJE!