stvari koje trebate činiti dok čitate Bibliju
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko stvari koje trebate činiti dok čitate Bibliju.

Molite se za vodstvo Duha

Duh Sveti nam može pomoći da bolje razumijemo Sveto pismo ukoliko se molimo da u nas usadi razumijevanje toga što Božja Riječ kaže. Pitajte Duha da vam pokaže zašto je Bog rekao to što je rekao u svojoj Riječi, što kroz to govori vama, kako to možete primijeniti u svom životu, i tako dalje. Ono što je rekao svojim učenicima, Isus govori i vjernicima danas: „A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u moje ime, on će vas poučavati o svemu i podsjetiti vas na sve što vam rekoh“ (Iv 14,26 ).

Molite za primjenu

U prethodnom sam pasusu ovo spomenuo – Bog nam govori kroz Bibliju. Mnogi ljudi kažu: „Bog mi je rekao…“ Ali ja uvijek pitam, slaže li se to s onim što Božja Riječ kaže? Želimo znati kako se pojedini dijelovi Pisma odnose na naš svakodnevni život. Na primjer, Isus je rekao: „Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode“, čak i ako to činite u vašem susjedstvu (Matej 28,19-20). Je li Isus govorio samo učenicima ili govori i nama da budemo Njegovi svjedoci? Ovo se svakako odnosi na sve nas.

Držite se plana

Volim savjet koji daju mnogi biblijski učitelji i znanstvenici, a to je da imamo dnevni plan čitanja kako bismo dobili mudrost iz Pisma. Moj je plan da čitam pomalo iz Starog zavjeta, a zatim pomalo iz Novog zavjeta. Koliko god to bilo teško u mojem rasporedu, moram naći i izdvojiti vremena za ovo vrlo važno čitanje. Ne brinite toliko o tome koliko ste pročitali ukoliko čitate svakodnevno. Ne jedemo jedan obrok u nedjelju očekujući da ćemo biti siti cijeli tjedan, zar ne? Dakle, moramo imati dnevni unos Riječi kako bismo se održali kroz teška iskušenja, kušnje i testove koje svaki vjernik proživljava tijekom tjedna. Imajte plan i pokušajte ga se držati.

Meditirajte nad Riječi

Jedno je čitati Riječ, a nešto sasvim drugo je razmišljati o onome što smo pročitali. Radije bih pročitao samo nekoliko redaka Pisma i razmišljao o njima, nego pročitao cijelu knjigu, a da se poslije ne sjećam većine toga što sam pročitao. Kad uzmemo vremena da meditiramo i razmišljamo o Njegovoj Riječi, Riječ prodire duboko u našu svijest, što nam omogućuje da ju upijamo i razumijemo kako je silan naš Bog.

Bilježite

Volim zapisivati bilješke u svojoj Bibliji. Papir nije svet, Božja Riječ je sveta. Obično podvlačim odlomke koji su mi važni. Kad vidim neke stihove, napišem ih na papir ili podvučem u Bibliji tako da ih mogu zapamtiti. Druga Korinćanima 5,21 i 1. Ivanova 1,9 za mene su vrlo važni, budući da su bitni za svakog vjernika. Kada nešto pročitamo, potom podvučemo i onda zapišemo, dajemo našem umu tri načina na koje može upiti Božju Riječ, i stoga se možemo prisjetiti onda kada nam je potrebno.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.