5 stvari koje trebate činiti dok čitate Bibliju

Postoji nekoliko stvari koje trebate činiti dok čitate Bibliju.

Molite se za vodstvo Duha

Duh Sveti nam može pomoći da bolje razumijemo Sveto pismo ukoliko se molimo da u nas usadi razumijevanje toga što Božja Riječ kaže. Pitajte Duha da vam pokaže zašto je Bog rekao to što je rekao u svojoj Riječi, što kroz to govori vama, kako to možete primijeniti u svom životu, i tako dalje. Ono što je rekao svojim učenicima, Isus govori i vjernicima danas: „A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u moje ime, on će vas poučavati o svemu i podsjetiti vas na sve što vam rekoh“ (Iv 14,26 ).

Molite za primjenu

U prethodnom sam pasusu ovo spomenuo – Bog nam govori kroz Bibliju. Mnogi ljudi kažu: „Bog mi je rekao…“ Ali ja uvijek pitam, slaže li se to s onim što Božja Riječ kaže? Želimo znati kako se pojedini dijelovi Pisma odnose na naš svakodnevni život. Na primjer, Isus je rekao: „Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode“, čak i ako to činite u vašem susjedstvu (Matej 28,19-20). Je li Isus govorio samo učenicima ili govori i nama da budemo Njegovi svjedoci? Ovo se svakako odnosi na sve nas.

Držite se plana

Volim savjet koji daju mnogi biblijski učitelji i znanstvenici, a to je da imamo dnevni plan čitanja kako bismo dobili mudrost iz Pisma. Moj je plan da čitam pomalo iz Starog zavjeta, a zatim pomalo iz Novog zavjeta. Koliko god to bilo teško u mojem rasporedu, moram naći i izdvojiti vremena za ovo vrlo važno čitanje. Ne brinite toliko o tome koliko ste pročitali ukoliko čitate svakodnevno. Ne jedemo jedan obrok u nedjelju očekujući da ćemo biti siti cijeli tjedan, zar ne? Dakle, moramo imati dnevni unos Riječi kako bismo se održali kroz teška iskušenja, kušnje i testove koje svaki vjernik proživljava tijekom tjedna. Imajte plan i pokušajte ga se držati.

Meditirajte nad Riječi

Jedno je čitati Riječ, a nešto sasvim drugo je razmišljati o onome što smo pročitali. Radije bih pročitao samo nekoliko redaka Pisma i razmišljao o njima, nego pročitao cijelu knjigu, a da se poslije ne sjećam većine toga što sam pročitao. Kad uzmemo vremena da meditiramo i razmišljamo o Njegovoj Riječi, Riječ prodire duboko u našu svijest, što nam omogućuje da ju upijamo i razumijemo kako je silan naš Bog.

Bilježite

Volim zapisivati bilješke u svojoj Bibliji. Papir nije svet, Božja Riječ je sveta. Obično podvlačim odlomke koji su mi važni. Kad vidim neke stihove, napišem ih na papir ili podvučem u Bibliji tako da ih mogu zapamtiti. Druga Korinćanima 5,21 i 1. Ivanova 1,9 za mene su vrlo važni, budući da su bitni za svakog vjernika. Kada nešto pročitamo, potom podvučemo i onda zapišemo, dajemo našem umu tri načina na koje može upiti Božju Riječ, i stoga se možemo prisjetiti onda kada nam je potrebno.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.

NAJNOVIJE!