Teškoga srca otvorila sam Božju Riječ, osjećajući teret protivljenja.

Jedan me prijatelj nedavno napao na osobnoj razini zbog razlike u moralnim uvjerenjima. Zapanjena i povrijeđena time, brzo sam prepoznala svoju nespremnost u suočavanju s ovim napadom. Srećom, Duh Sveti me potaknuo da tražim Gospodina i istinu njegove Riječi. Otvorila sam Bibliju koja me dovela do poslanice Hebrejima 12,3, što je bio odgovor na moju molitvu za utjehu: „Jer promotrite njega koji je podnio toliko protivljenje grešnika protiv sebe, da se ne premorite i ne klonete u svojim umovima.“

Šest načina na koje se Isus suočio s protivljenjem

Isus, Čovjek boli, doživio je mnogo gore protivljenje od moje situacije. No, u njegovim očima, to nije važno, jer svi koji zazovu njegovo ime primaju istu silu i sposobnost da se suoče s protivljenjem. U proučavanju i razumijevanju Isusovog karaktera otkrivenog u Pismu, osjećala sam se potpuno opremljena da se suočim s ovom izazovnom situacijom reflektirajući Kristov odgovor.

Kada nam se suprotstavljaju ili nas provociraju, naš prvi korak uvijek treba biti traženje od Duha Svetoga da vodi naša srca, misli i riječi. Prva Petrova 3,15 nas uči da „budemo uvijek spremni dati odgovor svakome tko od nas zatraži“, a Kološanima 4,6 nas poučava da govorimo s milošću kako bismo znali „svakomu pojedinomu odgovoriti kako treba“.

  1. Isus je izložio motive.

U Marku 3 čitamo kako se Isus u sinagogi približio čovjeku s usahlom rukom. Stih 2 objašnjava: „[Farizeji] vrebahu na nj hoće li ga u subotu ozdraviti, da ga mogu optužiti.“ Marko govori o tome kako ih je Isus izazvao odgovarajući: „Je li dopušteno subotom činiti dobro ili činiti zlo; život spasiti ili pogubiti?“ (s. 4). Ljudski rituali na koje su farizeji prisiljavali ljude učinili su da Božji zakon postane bez radosti, a Isus je izložio njihova ponosna i osuđujuća srca.

  1. Isus je tražio mir.

Kada su Isusa uhitili, Petar je u strahu i zaštitnički odrezao uho sluzi velikoga svećenika. Umjesto odobravanja ovoga nasilnog čina, Isus zapovijeda mir:

„Vrati svoj mač na njegovo mjesto! Jer svi koji se mača laćaju od mača će poginuti. Ili misliš da ne mogu sada zamoliti Oca svojega i stavit će mi na raspolaganje više od dvanaest legija anđela? Kako bi se onda ispunila Pisma da tako mora biti?“ (Matej 26,52-54).

Ne samo da Isus osuđuje ovakvo ponašanje, već pokazuje svoju narav koja je puna ljubavi tako što je iscijelio čovjekovo uho (Luka 22,51).

  1. Isus je primjenjivao Pismo.

U Mateju 9, Isus je „bio u kući za stolom“ s carinicima i grješnicima (s. 10), što je izazvalo kontroverzu među farizejima. Pitali su njegove učenike: „Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grješnicima?“ (s. 11). Kako Isus reagira? „Ne treba liječnika zdravima, nego bolesnima. Nego idite i naučite što znači: Milosrđe hoću, a ne žrtvu. Ta nisam došao pozvati pravednike, nego grješnike na pokajanje“ (s. 12-13). Isus je koristio Hošeu 6,6, upravo stih koji su farizeji propovijedali, kako bi izazvao njihova otvrdnula srca. Kasnije u Mateju 12, Isus koristi iste stihove iz Hošee u izazivanju farizeja: „Da ste pak znali što znači ono: Milosrđe hoću, a ne žrtvu, ne biste osudili ove nedužne“ (s. 7).

  1. Isus je molio.

Dok je Isus čekao svoju predstojeću muku i smrt, povukao se u izolaciju kako bi molio. Protivljenje je u Isusu izazvalo žalost i uznemirenost, preplavljujući njegovu dušu do same smrti (Matej 26,36-38). Isus, potpuni Bog, a ipak i potpuni čovjek, još uvijek je trebao svog Oca. Tri puta u Getsemaniju, Matej kaže da je „pao na lice svoje moleći i govoreći: ‘Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova. Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš!’“ (s. 39. 42. 44).

Slično tome, u Evanđelju po Ivanu, poglavlju 17, Isus moli za sebe, svoje učenike i sve vjernike. Kako se približava njegova predstojeća smrt i uskrsnuće, molio je za spasenje i Očevu slavu dok je čekao da se to ispuni (s. 1-5). Podizao je svoje učenike u molitvi za fizičku i duhovnu zaštitu, jedinstvo, punu mjeru njegove radosti, poslušnost i posvećenje (s. 6-19). Isus je molio za sve vjernike, da mogu čuti njegovu poruku, vjerovati, ujediniti se, evangelizirati i spasiti se (s. 20-25).

  1. Isus je šutio.

Kada su Isusa uhitili i suočili s velikim svećenikom u potrazi za lažnim dokazima protiv njega, ispitivali su ga. „Ništa ne odgovaraš? Što to ovi protiv tebe svjedoče?’ No Isus je šutio“ (Matej 26,62-63). Isus je bio svjestan njihove pristranosti, neprijateljstva, neobjektivnosti i iskrivljavanja njegovih riječi u prošlosti. Njegova šutnja je pokazala koliko nisu zaslužili odgovor. Iako Isus kasnije odgovara istinito na njihova pitanja, još uvijek ga optužuju za bogohuljenje, proglašavaju da zaslužuje smrt, pljuju mu u lice, udaraju ga šakama, izruguju i provociraju (s. 64-68). Ipak, usred nemira, on bira tišinu.

  1. Isus je ljubio.

Dok je Isus malaksao na križu, nije se suprotstavljao svojim optužiteljima uvredama, proklinjanjem i odmazdom – niti je koristio svoju moć da im nanese bol. Njegova podložna šutnja bila je božanski odgovor zbog naravi svemogućeg, svemoćnog, vrhovnog Boga u tijelu – primjer svim njegovim sljedbenicima. Izdržao je užasno bolnu agoniju samo kako bi otvorio vrata za spasenje, uključujući svojim neprijateljima. Isus je oprostio razbojniku na križu koji je visio pored njega i koji ga je ranije vrijeđao, a ipak se pokajao u svojim posljednjim trenucima (Luka 23,39-43). Molio je za oproštenje samim ljudima koji su ga razapeli: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!“ (Luka 23,34). Čak i oni koji su odgovorni za razapinjanje imali su na raspolaganju oprost u ljubavi od Gospodina.

Možete li zamisliti posljedice da je Isus odgovorio drugačije na protivljenje? Životi ne bi bili promijenjeni, srca ne bi bila obnovljena i njegovi voljeni ne bi bili dobrodošli u njegovo kraljevstvo.

Opremljeni za protivljenje

Slijedeći taktiku koju je koristio Isus u suočavanju sa svojim protivnicima, ovaj susret s mojim prijateljem završio je na način na koji nisam očekivala. Iako ne odmah, ali naš je odnos obnovljen i uzdignut na novu razinu prisnosti i ljubavi – istinsko čudo Gospodnjeg milosrđa i milosti. Ohrabrite se, dragi prijatelji; iako je protivljenje u ovom svijetu neizbježno, možemo stajati opremljeni uz primjer našeg Spasitelja i njegovog života, uzdižući se pobjedonosno.

Autorica: Meredith Hodge; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com