NaslovnicaDuhovnost6 stvari koje trebate znati o Koptskoj Pravoslavnoj Crkvi

6 stvari koje trebate znati o Koptskoj Pravoslavnoj Crkvi

Egipatska Koptska Crkva se u posljednje vrijeme često pojavljivala na vijestima. Ova kršćanska zajednica je prošla kroz nekoliko većih terorističkih napada u Egiptu od prosinca, a papa Franjo je prije nekoliko dana bio u posjeti Egiptu kako bi pokazao jedinstvo i suosjećanje.

Ova stara zajednica potječe od najranijie kršćanske Crkve i imala je odlučujuću ulogu u istoj. Slijede šest stvari koje biste trebali znati o Koptskoj Pravoslavnoj Crkvi.

1. Počinje s Markom

Ako je osnivač Rimokatoličke Crkve Sveti Petar, onda je osnivač Koptske sveti Marko.

Zajednica, sudeći po tradiciji, je nastala kada je ovaj učenik i evanđelist posjetio Aleksandriju u Egiptu, 42 godine poslije Krista. Nakon pola stoljeća od posjete apostola, kršćanstvo se proširilo kroz regiju.

Koptski papa, glava denominacije, je također poznat kao aleksandrijski patrijarh. Sjedište koptskog pape je koptska pravoslavna katedrala sv. Marka u Kairu, koja također navodno sadrži posmrtne ostatke svetog Marka.

2. Natrag u Egipat

Dom Koptske Crkve je u Egiptu, ali se denominacija proširila kroz cijeli svijet s otprilike 18 milijuna sljedbenika u svijetu.

Egipat je od velike važnosti za kršćansku nauku – Izraelci su izašli iz Egipta, dok je u Novom zavjetu, sveta obitelj pobjegla pod prijetnjama kralja Heroda i nastanila se u Egiptu, ispunjavajući proročanstvo: “iz Egipta dozvah sina svoga” (Hošea 11,1) .

3. Stare škole

Denominacija je također osnovala katehističku školu u Aleksandriju, najstariju teološku školu na svijetu, također osnovanu od strane svetog Marka. Njezini učitelji su bili neki od vodećih mislilaca ranog kršćanstva, kao što su Atenagora, Klement, Didim i Origen.

1893. godine pravoslavni Kopti su preimenovali školu u koptsku bogosloviju, moderni trening centar za Kopte, čiji je diplomirani učenik bio i prethodni koptski papa, Šenouda III.

4. Pustinjski oci

Još jedno nasljeđe Koptske Crkve je samostanski pokret egipatskih pustinjskih otaca. Ovi trećestoljetni kršćanski nomadi su težili asketskom životu u egipatskim pustinjama. Zastupali su prodaju imovine, davanje siromašnima, povlačenje iz društva i tražili usamljenost u pustinji.

Najčuveniji među ocima je bio Antun Pustinjak. Ova pustinjska zajednica je imala značajan utjecaj na duhovnost Istočnog kršćanstva i zapadne Crkve, inspirirajući pokrete poput benediktinaca.

5. Kriza temeljnih istina

Koptska crkva je također imala definirajuću ulogu u oblikovanju crkvenih osnovnih učenja. Heretik Arije, koji je poricao da su Isus i Otac jednaki i da su postojali prije postanka svijeta, i Atanazije, koji mu se suprotstavio, su obojica iz Aleksandrije. Ta kontroverza je riješena na Nicejskom saboru 325. godine.

Papa Timotej I Aleksandrijski je predsjedavao na saboru u Carigradu, gdje je potvrđeno božanstvo Svetog Duha, a papa Čiril I Aleksandrijski je vodio sabor u Efezu, potvrđujući da je Marija, Isusova majka, zaista Theokos ( “Bogorodica”). Heretički Nestorije je naučavao da se Isus može podijeliti u dvije osobe, čovjeka Isusa, i Boga kao Riječ, koji nije bio jedno s Kristom, već je samo prebivao u Njemu.

Orijentalna Pravoslavna Crkva (koja uključuje koptsku crkvu između ostalih) se odijelila od ostatka crkve 541. god kalcedonskom saboru, u kompleksnoj debati oko definiranja Kristove ljudske i božanske prirode.

6. Snažno progonstvo

Još jedno nasljeđe koptske zajednice je snažno progonstvo s kojim se ova Crkva suočavala u svojoj povijesti. Iako je jednom dominirala Egiptom, s dolaskom muslimana u Egipat 639. godine, koptski kršćani su na kraju postali manjina (oko 10 posto stanovništva) u islamski većinskoj državi.

Koptska zajednica je prošla kroz snažne napade posljednjih godina, posebno od strane islamskih fundamentalističkih skupina.

2015. godine, 21 osoba koptske kršćanske vjeroispovijesti je bila obezglavljeno od strane ISIS-a u Libiji, sa slikama koje su se mogle vidjeti na Internetu. U prosincu, džihadisti su preuzeli odgovornost za bombardiranje koptske crkve u Kairu kada je ubijeno 27 osoba.

Ove godine ISIS je javno pozvao na nasilje protiv ove zajednice, zbog čega je na stotine vjernika pobjeglo iz svojih domova u sjevernom Egiptu. Na blagdan Cvjetnice su bombardirane dvije egipatske crkve, uključujući i sjedište koptskog pape, gdje je ubijeno najmanje 45 osoba, a ozlijeđeno više od 100.

Unatoč ovome, zajednica je ostala snažna i otporna, odabirući oproštenje umjesto mržnje i nadu umjesto straha. Kao jedan koptski svećenik nedavno rekao: “Kada se ne bojite, možete voljeti, oprostiti i pokazati snagu. Podnošenje patnje ne znači podnošenje mržnje. Apokazivanje boli i patnje ne znači da smo uplašeni.”

Autor: Joseph Hartropp; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today