trešnje su ljekovite 2
Foto: Pixabay

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače djelovanje od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac. Istraživanja su pokazala da osim toga mogu ublažiti bolove, trešnje mogu utjecati na zdravlje kože i na sprječavanje srčanih bolesti i raka, pišu Novosti.

ZAŠTITA SRCA

Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina. Ovaj flavonoid ima jaka antioksidativna svojstva i na taj način pomaže u sprječavanju srčanih bolesti.

PREVENCIJA RAKA

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvana još vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora, sprječava daljnje širenje raka i pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih karcinogenim procesima.

UBLAŽAVANJE BOLOVA

Posebnosti koje se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Ovo naročito važi protiv bolova uzrokovanih gihtom i artritisom.

BUBREŽNI KAMENAC

Od peteljki trešnje može se napraviti čaj koji potiče izbacivanje mokraće, što se preporučuje onima čiji je organizam sklon stvaranju kamenčića u bubregama. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuhajte dvije minute. Ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procijedite i pijte u gutljajima tokom dana.

ZDRAVLJE KOSTIJU

Trešnje se smatra izvrsnim izvorom kemijskog elementa bora, što u kombinaciji s kalcijom i magnezijem, koje također sadrže, izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

VITALNOST I SKIDANJE KILOGRAMA

Trešnje su idealna namirnica ako želite povratiti energiju i dobru liniju. Čak se preporučuju i onima koji žele ostaviti cigarete. Svaki put kad se javi želja za cigaretom, pojedite šaku trešanja. Bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcija, željeza i kalija. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije, imaju jednake količine ugljihohidrata i proteina, a uopće nemaju masnoća.

IZVORNovosti.rs