7 najčešćih izgovora zašto ne radimo ono što Bog traži od nas

Uvijek možemo pronaći izgovor ako ga tražimo.

Imao sam toliko mnogo izgovora u svom životu. Možda sam godinama osjećao kako me Bog zove da postanem pastor, ali sam se morao brinuti za svoju obitelj. Bio sam u modricama prethodnih neuspjeha – kako i za što bi me Bog koristio? Nisam čak imao ni one osnovne pastoralne kvalitete. Na primjer, mnogo sam sposobniji da budem organizator, nego skrbnik za bolesne. Bilo je i mnogo ostalih izgovora. Da me netko mogao ohrabriti da postanem pastor – a dobivao sam dosta ohrabrenja – imao bih izgovor zašto je to loša ideja.

Čak iako smo sigurni da nas je Bog pozvao negdje, ostanemo zato što uvijek postoji nekakav izgovor.

I, većina tih izgovora se čini razumnima na prvi pogled. Čak i normalnima. Razmislite o izgovorima koje je Mojsije imao u svom slijeđenju Boga. Moram biti iskren – kada ih čujem, meni imaju smisla. Mislim, ako niste dovoljno komunikativni – zašto bi vas Bog poslao kao njegovog glasnika?

Ali, Božji način nije i moj način – niti Mojsijev – niti vaš.

Realnost slijeđenja Bogom inspiriranog sna, božanstvenih razmjera, stalno zahtijeva korak u nepoznato i zahtijeva da prebrodimo naše izgovore.

Da li vi odugovlačite? Možda vam čak i ponestaje dobrih izgovora. Ako vam je prilika tu ispred nosa, dopustite da vas ohrabrim da odustanete od nekih izgovora za koje sam ja čuo ili sam ih koristio – a koji su se više puta pokazali kao neistiniti.

Ovo je sedam najčešće korištenih izgovora:

Ne mogu!

Vaš izgovor govori da nemate ono što je potrebno. I tužan dio ovog izgovora – znači da vi sami još ne vjerujete Bogu da vas upotpuni tamo gdje treba. Govoreći ja ne mogu Božjoj stvari je indikator manjka vjerovanja. Ako vas Bog pozove prema tome – možete to učiniti jer što god vam nedostaje, Bog će vam toga dodati . (Gideon bi volio da se osloni na ovaj izgovor. Knjiga o sucima 6)

Ne znam kako!

Zadatak se čini preteškim i možda ste preponosni što ste pozvani da pomognete. Pa, trenutno ne znam kako bih to učinio. Ako pratimo korijene ovakvog izgovora – on često dobiva snagu ili od lijenosti, ravnodušnosti ili straha. (Mislite li da je Noa znao kako sagraditi ogroman brod? Pogledajte Postanje 6)

Nemam dovoljno vremena!

Bog sada poziva na poslušnost, ali vi ste preokupirani. I, najvjerojatnije – dok koristite ovo kao izgovor – nikada ni nećete imati vremena. Ovaj izgovor je djelovao prije i za mene – jedno vrijeme. Ono što zapravo znači jeste da imam svoje vrijeme i Božje vrijeme. I, mnogo specifičnije, imam svoj raspored i imam Božji raspored – i u mom rasporedu nema više vremena. (Pročitajte kako se Isusu svidio ovaj izgovor u Evanđelju po Luki 9,57-62)

Potpuno sam sam!

Kada ste vođeni vjerom ovo osjetite, zar ne? Nekada ne možemo vidjeti šumu od drveta kada je u pitanju poslušnost Božjem pozivu. Nekada sam mislio da sam jedini s teretom osnivanja crkve. Mislio sam da sam usamljen sve dok nisam iskoračio. Neke stvari je uradila i supruga Cheryl, i ja znam da je Bog imao spremnu vojsku članova koja je samo čekala poziv. (Sjetite se, Ilija je mislio da je sam – ali je onda saznao nešto drugo. 1 Kraljevima 19)

Bojim se!

Realnost ovog straha jeste da možete dopustiti da on upravljam vama. Ja jesam. Mnogo puta. Strah je jednostavno osjećaj i to moćan, te često nešto što inicira izgovore. Mnogo toga može poći krivim putem s vašim snom. Mogli biste zabrljati! Mogli biste pogrešno razumjeti poruku koju vam Bog šalje. Plus, naš um je spreman na brze reakcije u najgorem mogućem scenariju. Ali, sada ovo. Vjerovanje Bogu, čak i kada ste uplašeni da to učinite, stalno proizvodi Bogom postavljene pobjede božanskih veličina. Ustvari, ni ne možete doći do pobjede dok se ne suočite sa strahom. (Jesmo li išta mogli naučiti od Estere? Estera 3)

Ne mogu si priuštiti!

Bojite se da će vas san koštati više nego ono što pružite Bogu. Niste ovakvo nešto mogli izgovoriti, ali je realno, zar ne? Ne mogu izbrojati koliko sam puta čuo za strah od manjka novca i to od potencijalnih osnivača crkvi. Često volim reći da je novac u „berbi“. (Recite ovaj izgovor vračari u 1. Kraljevima 17 ili učenicima koji su podigli 12 korpi ostataka kruha u Evanđelju po Mateju 14)

Ne želim!

Ovo može biti i najhrabriji izgovor. Ovim izgovorom jednostavno odbijate. Možete ga spakirati na više načina, ali činjenica je da stvari radite na vaš način – umjesto na Božji način. Možete kombinirati sve navedene izgovore, jer ne želite čak ni pokušati. Ustvari, ako znate istinu, radije biste otišli još i dalje. Ovo sam ja činio godinama. (Kako je ovaj izgovor djelovao za Jonu?)

Uvijek će postojati izgovor da ne slijedite san koji je Bog postavio u vaše srce. Prepreka u životu je mnogo. Možete se nastaviti izgovorati, ili ih se možete početi postupno rješavati. Onaj koji učini najviše je i onaj koji prebrodi izgovore.

Autor: Ron Edmondson; Prijevod: Vladan C.; Izvor: Ronedmondson.com

NAJNOVIJE!