8 idola koje kršćanski vođe danas obožavaju

Nikada nisam imao potrebu klanjati se metalnoj kravi, isklesanom čovjeku, ili drvenom stupu. Zamisao da pjevam ili igram oko šestorukog božanstva ili statue s okruglim trbuhom me nimalo ne oduševljava. Nikad nisam htio dati prinose štakorima koji žive u svetištu.

No, to ne znači da sam imun na idole. Idoli o koje se spotičem kao crkveni starješina nisu opipljive figure navodnih bogova i boginja. Oni su ideje i uvjerenja koja mogu, ako ostanu neprovjereni, zakrčiti moje obožavanje jedinoga pravoga Boga.

Pastor Carey Nieuwhof govori o toj ideji u nedavnom članku za Charisma News. On transparentno izlaže osam idola koji često utječu na njegovu želju da služi Crkvi:

“John Calvin je bio potpuno u pravu kada je rekao: ‘Čovjekova priroda, da tako kažem, je trajna tvornica idola.’ Odbacite jedan, i vi ćete jednostavno stvoriti još jedan….”

Dakle, koji su idoli koji ga sputavaju?

  1. Strategija

Planirati kako učiniti stvari je super, i svaka crkva treba strategiju. Ali, problem je da takvi planovi ne mogu nadomjestiti povjerenje u Boga.

  1. Vještina

Bog nas je nadario za službu u Crkvi. To je dobra stvar. Često smo, međutim, u iskušenju da zamijenimo svoje vještine za Božji nadnaravni rad u životima ljudi.

  1. Veličina

Možete napraviti idola od velikih ili malih crkvi. Bilo kako bilo, moramo zapamtiti da Bog daje rast i reže kako On smatra da treba.

  1. Statistika

Idoli dolaze u raznim oblicima: volontiranje, posjećivanje, krštenje, davanje, website brojevi, itd. Ali statistika vam neće reći vašu vrijednost.

  1. Savezi

Tužno je reći, ali naš pleme ili denominacija također može biti izvor ponosa. Savezi poput ovih mogu biti dobri, ali plemena ne spašavaju. Samo Bog to čini.

  1. Više

“Previše puta sam uhvatio sebe da obožavam idola zvanog ”više”… Da sam imao više osoblja… više novca… više svjetla… više ljudi… više kvadrature… više popuni-prazno-s-onim-što-je-vaša-trenutna-opsesija, onda bi naša crkva bila fenomenalna.”

“Ne. Bog je fenomenalan.”

  1. Napredak

Napredak se ne može uvijek mjeriti grafikonima koji se uspinju (što bismo više voljeli). Bog nas želi provesti kroz uspone i padove.

  1. Ravnoteža

“Ne shvatite me krivo , ja sam apslutno za odmaranje, ravnotežu, zaradu i život koji iz vas ne iscrpljuje život.”

“Ali ravnoteža može postati šifra za malo rada. Ravnoteža može postati sinonim za ne ulaganje svojeg srca u bilo što.”

U članku na ChurchPastor.com, pastor Ryan Huguley se dotaknuo jednog od tih idola, saveza i 5 komplikacija u njima:

“Seth Godin pronicljivo definira pleme kao “grupu ljudi povezanih jedne s drugima, povezane s vođom, i povezane s idejom.” Svatko od nas sudjeluje u velikom broju “plemena”. To može osobito vrijediti za one od nas koji ispovijedaju ime Kristovo i povezani su sa crkvom. Imamo propovjednike koje slušamo, blogove koje čitamo, i konferencije na koje idemo.”

“Tu je sve veći broj plemena u Crkvi. Denominacije, koalicije i mreže služe kao plemena unutar plemena kršćanske vjere. Ta plemena u kojima sudjelujemo igraju vitalnu ulogu u našem međusobnom povezivanju i kataliziraju nas za misiju. Unatoč mnogim prednostima, naša plemenu nisu bez inherentne opasnosti.”

Što je s vama? Koje idole ste vidjeli u crkvi? S kojima ste se borili? Kako ste se izbavili od njih?

Autor: John UpChurch; Prijevod: Blaženka Š.

NAJNOVIJE!