8 ohrabrujućih Božjih obećanja iz Psalma 91
Foto: Pixabay

Vraćali smo se polako prema našem autu kroz prepuno parkiralište na teksaškoj ljetnoj žegi. Pratile su nas vrućina i sparnost, dok je sunce polagano zalazilo. Primijetila sam da moja kći pokušava pratiti moje korake, držeći se sasvim blizu mene cijelim putem. Malene noge protezale su se koliko god su mogle kako bi pratile moje korake. Namiješila mi se i rekla: “Mama, pogledaj! Hodam u tvojoj sjeni!” Pronašla je sjenu – sgurno mjesto za hodanje. Bilo mi je jako drago što joj je moja sjena bila štit, pružila joj je zaštitu od vrućine.

U mislima mi se pojavio sljedeći podsjetnik…

“Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega, što počivaš u sjeni Svemogućega.” Psalam 91,1.

Možda nećemo uvijek vidjeti ili osjetiti Božju prisutnost, ili ćemo možda ponekad čak i zaboraviti da je On s nama. Možda ćemo se pitati je li nas ostavio da se sami borimo s teškim životnim situacijama. Ali Njegova je zaštita stvarna! On nas ne zaboravlja, ni ignorira. On to ne može učiniti. Ako Mu pripadamo, Njegova ljubav prema nama je prevelika da bi nas prepustio samima sebi.

S kojim god se nevoljama suočavali, Bog je naše utočište kojem možemo pribjeći, On je naše sigurno mjesto.

Riječ “prebivati” korištena u ovom stihu zapravo znači “imati stalno prebivalište.” On nas podsjeća da ostanemo u Njegovoj prisutnosti, jer je to naše trajno mjesto u kojem trebamo živjeti. Njegova Riječ kaže da ako to učinimo, da ćemo “počivati” u samoj “sjeni Svemogućega”.

Sjene su, prema definiciji, mjesta gdje možemo pronaći utočište ili se sakriti, pružaju zaštitu od sunčeve topline. Sjena je mjesto u koje se zaklanjamo, ako je vućina prevelika. Ona  zapravo umanjuje naše osjećaje, koji se u nama pojavljuju kada smo izloženi izravnoj vrućini.

Tu se krije jedan podsjetnik za nas, osobito kad prolazimo kroz teške životne situacije, da nikada nismo sami. Val vrućine problema, koji nas vuku prema dolje, teški su za nositi. Oni predstavljaju borbu kroz koju moramo proći. Razni pritisci i stres mogu se činiti zagušljivi poput vrućeg, ljetnog, poslijepodnevnog sunca. Ipak, Bog nam šapće istinu, sigurno i snažno: “Hodaj u mojoj sjeni, budi blizu mene.” To je sigurno mjesto koje nam daje pouzdanje; jer kad počivamo u Božjoj sjeni, nikada nećemo osjetiti puni žar poteškoća. On nas zaklanja od boli. Njegov zaklon, Njegova sjena umanjuju puninu onoga što bismo osjetili na izravnoj vrućini. Usred životne zbrke pojavljuju se odmor, mir i spokojnost, a mi imamo sigurnost da On sve drži u svojim rukama.

Ponekad, možda nenamjerno, u užurbanosti ili poteškoćama života, težimo da sami preživimo, da se sami izborimo. Zaboravljamo na ono što nam je najpotrebnije! Božja zaštita i utjeha Njegove prisutnosti besplatni su i dostupni za sve koji Ga vole i hodaju pod Njegovom zaštitom.

Cijeli 91. psalam obiluje Božjom dobrotom i moći. On je prekrasan podsjetnik da Bog vjerno djeluje za one koji ga vole. I na kraju psalma, Bog daje osam razloga zašto se ne trebamo bojati.

On obećaje:

“Izbavit ću ga jer me ljubi, zakrilit ga jer poznaje ime moje. Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti. Nasitit ću ga danima mnogim, pokazat mu spasenje svoje.” Psalam 91, 14-16.

Što nam Bog poručuje:

– “Izbavit ću ga …” (osloboditi, omogućiti da pobjegne)

– “… zakrilit ću ga …” (postaviti na visoko mjesto)

– “… uslišit ću ga …” (odgovoriti, razgovarati s njim)

– “s njim ću biti u nevolji …” (u mukama, u pogibelji)

– “… spasit ću ga …” (izbaviti, odvesti na sigurno)

– “… i proslaviti…” (učiniti bogatim, jakim, punim časti)

– “Nasitit ću ga danima mnogim …” (imati obilje kroz životno putovanje)

– “… pokazat mu spasenje svoje .” (vidjet će moje izbavljenje i pobjedu)

Veliki blagoslov se krije kada tražimo Boga i odabiremo hodati Njegovim putem. Živjeti okruženi velikom tamom ovoga svijeta, bez Njegove istine i slobode, bi bilo slično skoku u duboku jamu. Tamo se ne može pronaći neka nada. Istina je da je svijet već godinama u tami, od kada je grijeh po prvi put došao na zemlju došaptavanjem neprijateljevih laži.

Ipak, Božji podsjetnici su sigurni, snažni i istiniti. Pozivaju nas da se uzdignemo iznad svega kroz što u životu moramo proći. Podsjećaju nas da nismo sami. Iako nam Bog ne obećava da se nećemo suočiti s teškoćama, obećaje nam da će uvijek biti s nama, spašavajući nas i obasipajući nas svojom milošću.

Nemojte nikada posumnjati! Bog radi u korist onih koji Ga vole i poštuju Njegovo ime. Bog je tako dobar prema nama. Možda nikada u ovome životu nećemo saznati koliko nas je samo puta već zaštitio od raznih nevolja.

“Dragi Gospodine,

zahvaljujemo ti na Tvojoj prisutnosti s nama, zahvaljujemo Ti za Tvoju svemoćnu sjenu. Hvala Ti što ideš ispred nas i pokrivaš nas. Hvala Ti što si u našoj sredini i što je naša budućnost sigurna na mjestu koje za nas pripremaš.

Tvoje riječi donose veliku nadu i utjehu. Podsjeti nas na svoju snagu. Daj nam da danas dok Te tražimo da vidimo sjenke Tvoje slave i blagoslova. Pobjeda i spasenje se nalaze samo u Tebi.

Sve te ovo molimo u ime našeg svemoćnog Spasitelja Isusa Krista. Amen.”

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Marija M.; Izvor: Crosswalk.com