kako vas sotona želi uništiti
Foto: Derek Jones/Freeimages.com

Preplavi li vas ikada misao kako je teško živjeti život koji je ugodan Bogu? Kao da iskušenja svijeta i grijeha unutar naših srca nisu dovoljna, Sotona također radi prekovremeno kako bi nas vidio uništene, propale ili oslabljene.

On nema suosjećanja, ne zanima ga koliko vam je život težak ili kroz što sve prolazite. On uživa u našim poteškoćama i tome samo želi još nadodati.

Sotona je lukav i vješt. On je također moćniji nego što mislimo, te stoga ga se treba čuvati i protiv njega boriti. Prednost mu je što ima iskustva sa svim oblicima zla, kao i činjenica da se nikada ne umara i nikada ne odustaje u ispoljavanju svoje mržnje prema Kristu i njegovoj nevjesti.

On ih mrzi jer…

pobjegli su iz njegovih ruku,

usprotivili su se njegovom kraljevstvu i vlasti;

mrze grijeh, i uzdišu, i mole, i teže za svetošću.

James Smith

Ovo su neki načini na koje naš neprijatelj traži da nas uništi:

  1. Sije sumnje i laži (Post 3).

Jedna od najvećih laži koju sije u vaša srca je ona o Božjoj dobroti. „Kako dobar Bog može dopustiti da ti se događaju ovakve užasne i teške stvari?“

  1. On se bori protiv vaše vjere (Ef 6,12).

Jedna stvar je sigurna, a to je da đavao nije lijen. On veoma aktivno obilazi okolo tražeći koga da uništi. Ima arsenal pun taktika i neće oklijevati da učini što god je potrebno kako bi osakatio našu vjeru.

  1. Iskušavat će vas s bludnošću (1 Kor 7,5).

Mnogo je i osobnih i on-line seksualnih iskušenja, a Sotona će se pobrinuti da ih postavi točno ispred vaših očiju. Više od svega želi oduzeti vašu čistoću i uništiti vaš brak.

  1. Pokušat će izazvati razjedinjenost među kršćanima (Mt 13,38-39; 2 Kor 11,13-15).

Čuvajte se čak i manjih sukoba koji nastaju između braće i sestara. Đavao je veoma vješt u korištenju takvih stvari kako bi nagrizao zajedništvo i stvorio nezadovoljstvo.

  1. Optuživat će vas pred Bogom (Otk 12,10).

Uvijek iznova će bacati sve vaše grijehe pred Božjim prijestoljem u nastojanju da vas pokaže nedostojnim. Premda u tome neće uspjeti, neće odustati od pokušaja.

  1. Nastojat će vas oboriti putem ponosa (1 Pt 5,6-8).

Ponos je opasan grijeh jer rađa gotovo svaki drugi grijeh. Stoga će Sotona provesti mnogo vremena pokušavajući vas uvjeriti u činjenicu da je vaš „ja“ kralj.

  1. Progonit će vas radi vaše vjere (Otk 2,10).

Mučenje i ubojstvo kršćana oduševljava Sotonu na najodvratniji način. No, progon kršćana može izvoditi i na blaži način – kroz izbjegavanje, diskriminaciju, klevetu, nepravdu i neljubazno postupanje od strane drugih.

  1. Pokušat će osakatiti vašu vjeru putem straha (2 Kor 4,8-9).

Strah ima svoje mjesto – pozvani ste bojati se Gospodina. No, Sotona će vas umjesto toga iskušavati da se bojite onoga što je zemaljsko. Ova vrsta straha će vas oslijepiti na Božju moć, dobrotu i suverenitet. Uzrokovat će da skinete svoj pogled s Isusa i usmjerite ga na vaše okolnosti.

  1. Pokušat će vas skrenuti na ono što je svjetovno (1 Iv 2,15-16).

Nas ljude je lako omesti, osobito sa svim novim, sjajnim i uzbudljivim stvarima koje svijet ima za ponuditi. Zato Sotona koristi ono što je lijepo, čak i dobro, kako bi skrenuo vašu pozornost i predanost sa Isusa.

Sotona nikada ne može oduzeti naše spasenje. Bog je veći i neće izgubiti nijedno od onih koji pripadaju njemu. No, Sotona može učiniti veliku štetu i osakatiti nas u našoj potrazi za osobnim odnosom s Bogom i osobnom svetošću. Stoga, moramo biti na oprezu, jer će Sotona napasti onda kada nismo spremni (1 Pt 5,8-9), moramo znati đavolje nakane (2 Kor 2,11), te moramo čvrsto stajati nasuprot đavolovim napadima i lukavstvima (Ef 6,11). Bog nas nije ostavio bez obrane. Dao nam je opremu koje moramo poznavati i nositi u svako doba.

Jednog dana ćemo moći razmijeniti našu opremu za kraljevsku haljinu i krunu. Borbe će biti dio prošlosti, a naša budućnost će sadržavati samo mir i radost. No, do tada moramo poticati jedni druge da ne odustanemo od borbe ili pobjegnemo u strahu. Imamo najmoćnijeg Boga na našoj strani!

„Čuj, Izraele! Danas vam se primiče boj protiv vaših neprijatelja. Neka vam srca ne klonu! Ne bojte se i ne uzmičite i ne strepite pred njima! Jer Gospod, Bog vaš, onaj je koji ide s vama da se za vas bori protiv vaših neprijatelja kako bi vas spasio.“ Ponovljeni zakon 20,3-4

Autorica: Jen Thorn; Prijevod: Vesna L.

IZVORChristianity.com