9 osobina zlostavljača u crkvi

Zlostavljanje u crkvi je epidemija u mnogim našim zajednicama.

Svadljivci su uobičajeni u mnogim crkvama. Uništavaju i stvaraju razdor. Obično moraju imati „neprijatelja“ u crkvi, zato što nisu sretni ako protiv nekoga ne vode borbu. Skloni su manevrirati kako bi dobili vodeću poziciju u crkvi, kao što je starješina, đakon ili blagajnik. No, mogu imati zlostavljačku moć bez ikakve službene pozicije.

Crkveni nasilnici oduvijek su postojali. No, čini se da danas rade svoj posao žešće nego u ranijoj povijesti. Možda vam ovaj pogled na devet crkvenih zlostavljača može pomoći da ih prepoznate prije nego što načine preveliku štetu.

1. Ne prepoznaju sebe kao zlostavljače. Upravo suprotno, vide se kao nužne heroje koji su poslani da spase crkvu od same sebe.

2. Imaju osobne i sebične planove. Utvrđuju kako „njihova“ crkva treba izgledati. Svaka osoba ili program koji su suprotni njihovom razumijevanju idealne crkve mora se eliminirati.

3. Žele formirati snažni savez sa slabim članovima u crkvi. Gnjavit će i uvjeravati skupine, odbore i osobe da budu njihovi saveznici. Slabiji crkveni služitelji i članovi podleći će njihovoj snažnoj osobnosti.

4. Skloni su imati intenzivnu i emocionalnu osobnost. Ovi zlostavljači koriste intenzitet svoje osobnosti da postignu što žele.

5. Poznati su po tome što govore: „Ljudi govore.“ Vole skupljati sočne informacije i oblikovati ih prema svom scenariju.

6. Nalaze svoje najveće prilike u crkvama niskih očekivanja. Mnogi članovi crkve imaju pravo na svoj stav o crkvenom članstvu. Žele da njihove potrebe i preferencije budu ispunjeni. Dakle, oni se neće mučiti time da se suoče i bave crkvenim svadljivcima. To dovodi do sljedećeg pitanja, koje je posljedica ove točke.

7. Dopušteno im je zlostavljati zato što im se vjernici ne suprotstavljaju. Razgovarao sam s pastorima i služiteljima koje napadaju crkveni nasilnici. Iako im zlostavljač nanosi veliku bol, još više ih zaboli što većina vjernika šuti i dozvoljava da se to događa.

8. Stvaraju kaos i uništavaju. Crkveni svadljivci uvijek imaju svoju sljedeću misiju. Iako mogu uzeti kratki predah od jedne zlostavljačke misije do druge, nisu zadovoljni ako ne usmjeravaju punu snagu na svoje manipulativno ponašanje.

9. Često se presele u drugu crkvu nakon što naprave štetu. Bilo da su prisiljeni izaći ili im je jednostavno dosadilo, preselit će se u drugu crkvu s istom zlostavljačkom misijom. Neki svadljivci uništavaju od crkve do crkve.

Zlostavljanje u crkvi je epidemija u mnogim našim zajednicama. Mora ih se zaustaviti. Kako? O tome ću govoriti sljedeći put.

Autor: Thom Rainer; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Churchleaders.com

NAJNOVIJE!