Odmor ili lijenost: Odmaram li se ili sam samo lijena?

Kako razlikovati odmor i lijenost? U nastavku slijede četiri pravila, koja su meni pomogla u rastu u vezi razlikovanja odmora i lijenosti.

Kako se odmarati, ali da se ne potpadne pod lijenost?

Odmor je Božji dar, dar kojeg možemo radosno primiti sa zahvalnošću. No kao i većina drugih darova i u vezi ovoga dara grijeh nas kuša da ga pogrješno koristimo.

Umjesto uživanja u odmaranju, kako nas je Bog stvorio, iskušani smo na pretjerivanje i skretanje u lijenost. Možemo osjećati razliku između toga kada gledamo neki film na završetku iscrpljujućeg dana ili kada gledamo film na završetku dana u kojem nismo imali cilj. Budući da smo stvoreni na Božju sliku, stvoreni smo kako bismo radili. Naša vjernost tom pozivu ključna je za uživanje u odmoru.

No iskušenje na lijenost vreba čak i one najveće radoholičare. Osobno smatram da je moj život podosta ispunjen aktivnostima; obrazujem djecu u našem domu, pohađam diplomsku školu i honorarno radim kao spisateljica.

U isto vrijeme, bez sumnje imam iskušenje s lijenošću. Mogu odugovlačiti s obavljanjem poslova i mogu pretjerano gledati serije na televiziji, mogu besciljno prelistavati društvene medije, kao svatko drugi.

U nastavku slijede četiri pravila, koja su meni pomogla u rastu u vezi razlikovanja odmora i lijenosti.

1. pravilo: odmor bi trebao imati ritam

Bog se nikada ne umara, nikada nije iscrpljen niti izmoren. No time što se odmarao na sedmi dan, utkao je odmor u svoju tkaninu stvaranja. (Postanak 2, 2-3) Zbog toga što se naš Stvoritelj odmarao prvi, mi smo pozvani na svetkovanje Šabata. (Izlazak 20, 8-10) Odmor Šabata nije samo praksa koju treba oponašati, nego i dar kojeg treba dobiti. (Izlazak 16, 29; Marko 2, 27) Taj dar namijenjen je našem blagoslovu. Namjena tog dara jest pružanje predaha nama od naših poteškoća, kako bismo mogli presložiti naša srca i usmjeriti ih prema Bogu.

Nadalje, naše svakodnevne potrebe za odmorom pokazuju našu prolaznost i ovisnost. Kako dan postaje noć, tako nas se podsjeća da odmor mora biti ritam u našim životima. Potreban nam je san. To nije sve. Potrebna nam je hrana. Potrebno nam je prijateljstvo. Odmor od obavljanja poslova, kako bismo mogli zajedno sudjelovati u služenju Bogu ritam je koji hrani i naša tijela i naše duše.

Bog nije poslodavac, a život se ne bi trebao sastojati od neprestanog provjeravanja stvari koje još moramo obaviti. Bog nas je stvorio kako bismo uživali u ostatku Njegovog stvaranja i jedni u drugima.

VIDI OVO: 10 znakova od Boga da trebate odmor

2. pravilo: odmor bi nas trebao osvježiti

Kada besciljno prelistavam društvene medije ili kada napola gledam seriju, dok u isto vrijeme pokušavam biti produktivna, nakon toga se nikada ne osjećam osvježeno. Obično se osjećam kao da sam potratila vrijeme i nakon toga poželim da sam se uistinu odmarala ili da sam radila nešto produktivno.

Ako smo zbog naših ”odmora” manje motivirani, manje nadahnuti i ako se manje želimo vratiti na posao, to je vjerojatno pokazatelj da smo potpali pod lijenost. Lijenost zna načine kako se može ovjekovječiti. Odmor bi trebao biti osvježavajući. Bez obzira na to jesu li umorni naši mozgovi ili naša tijela, odmor nas osvježava i napaja, kako bismo se mogli vratiti na obavljanje djela, na koja nas je Bog pozvao.

Moja djeca igraju nogomet. Kada se iscrpe od trčanja, uzmu mali odmor i stanu sa strane. Sjednu, popiju vodu i šale se sa svojim suigračima. Ti ih odmori osvježavaju i pripremaju da se vrate natrag u igru. Da su umjesto toga jeli sladoled, nakon povratka na travnjak bili bi tromi i letargični i cijela svrha kratkog odmora bi im se obila o glavu.

Slično tomu, mi sami trebamo naučiti kakva vrsta odmora nas osvježava i omogućava obavljanje naših poslova i odgovornosti. Ti će detalji varirati od osobe do osobe. Osobno volim čitati i otići sama u duge šetnje. Možda ćete se vi osjećati osvježeno nakon rada u vrtu, igranja s kartama, ispijanja zajedničke kave s prijateljem ili nakon igranja društvenih igara. Čak i stvari poput filmova i videoigara, kada se njih konzumira umjereno, mogu za nas biti darovi osvježenja!

3. pravilo: odmor bi nas trebao re-orijentirati

Još jedan važan plod odmora jest re-orijentiranje naših srca. Uživanje u lijenosti za sobom donosi duhovne učinke. Postajemo manje osjetljivi na Duha i tupi u pogledu iskušenja. Mirnoća je suptilan put prema grijehu, koja nas iskušava da postanemo gluhi u vezi Boga.

Odmor nas re-orijentira. Podsjeća nas na to da, iako je posao važan, nije sve u poslu. Stvoreni smo za spoznavanje stvari, za ljubav i za uživanje u našem odnosu s Bogom. Bog nas ne vrednuje s obzirom na našu produktivnost. Možemo usporiti i smjestiti se pored Njegovih nogu. Možemo odložiti naš raspored zadataka i možemo biti u zajedništvu s Njime. Možemo kao prioritet odvojiti vrijeme za druženje s drugim ljudima, stvarajući tako uspomene kroz zajedničku zabavu, što je jedan od razloga za što smo stvoreni.

VIDI OVO: Lijenost je veliki grijeh protiv kojeg se trebate boriti

4. pravilo: odmor daje dobre plodove

Dok je lijenost pretjerano ugađanje našim tijelima, odmor je stvoren kako bi se u njemu uživalo; Bogu na slavu i za dobrobit drugih. Naš problem nije uvijek u tome što radimo, nego kako to radimo. Zato treba uzeti u obzir plodove: lijenost stvara sebičnost, dok nas odmor priprema za služenje. Lijenost dovodi do odlaganja i izbjegavanja odgovornosti, dok nas odmor napaja, kako bismo mogli preuzeti te odgovornosti.

Dok molimo Duha Svetoga za pomoć, On će nam omogućiti uživanje u daru odmora, bez potpadanja pod lijenost. Budući da nećemo uvijek imati ispravnu mjeru u pogledu onoga što činimo i stanja naših srca, trebali bismo isto tako ponizno tražiti savjet drugih. Često će, oni koji su nam najbliži imati najbolji uvid u to trebamo li usporiti i odmoriti se ili se pokajati zbog lijenosti. Što god da činimo, cilj nam treba biti zadovoljavanje Boga.

Autorica: Amy DiMarcangelo; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net

NAJNOVIJE!