Odgovara li Bog na molitve nevjernika?

Čuje li Bog molitve nevjernika? Hoće li odgovoriti na molitvene zahtjeve nespašenih? Ako netko nije kršćanin, hoće li Bog svejedno odgovoriti na njegovu molitvu? Postoji li ikakva nada da će Bog odgovoriti na molitve onih koji ne vjeruju u Isusa Krista kao svog Gospodina i Spasitelja?

Molitva po Božjoj volji

Jasno je iz Pisma da Bog ne samo da čuje molitve svojih svetaca, već također odgovara na njihove molitve. Bog kaže kršćanima da će čuti njihove molitve. Također će odgovoriti na njihove molitve. Ustvari, Bog govori vjernicima da sa smjelošću mogu doći do Njegovog prijestolja i tražiti ga pomoć (Hebrejima 4,16). No, naše molitve moraju biti u skladu s Božjom savršenom voljom (Matej 26,39). Ponekad je odgovor ne, a ponekad je odgovor drugačiji od onoga što tražimo, jer On zna što nam je potrebno bolje nego mi sami. Ono što želimo i ono što trebamo nije isto.

Bog čuje i odgovara vjernicima

Luka 11,9-10 kaže da ako je to Njegova volja, „išćite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! Jer svatko tko išće, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca, otvorit će se.“ Nadalje, u Psalmu 34,17 On kaže: „Pravednici vapiju, i GOSPOD ih čuje; i izbavlja ih iz svih njihovih nevolja.“ Ustvari, Bog govori svojem narodu da mu izlijevaju svoje srce, jer Bog je naše utočište (Psalam 62,8).

Kada Bog ne odgovara na molitvu kršćanina

Bog neće odgovoriti na molitve vjernika ako žive u nepokajanom grijehu ili nisu oprostili drugima. Stihovi iz Mateja 6,12.14-15 jasno pokazuju da čak i molitva kršćanina može biti nesaslušana, kao što Isus svjedoči tvrdnjom da trebamo „opraštati dužnicima našim. Jer ako vi oprostite ljudima prijestupe njihove, oprostit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li ne oprostite ljudima prijestupe njihove, ni Otac vaš neće oprostiti prijestupe vaše.“ Stoga, vjernik koji živi u grijehu ili ne oprosti drugima ima blokirane molitve budući da je izvan zajedništva s Ocem. Nikada neće izgubiti taj odnos, ali trajni grijeh može utjecati na njihovo zajedništvo. Ako moja djeca namjerno nastavljaju biti neposlušna, moraju razumjeti da neću nagraditi njihove zahtjeve, budući da ne čine ono što tražim od njih. Bog nikada neće odgovoriti na molitvu kršćanina dok god postoji grijeh u njegovom srcu (Psalam 66,18).

Čuje li Bog molitve nevjernika?

Sada ćemo odgovoriti na pitanje ima li ikakve koristi da se netko tko nije kršćanin moli Bogu i očekuje da će ga čuti i odgovoriti na njegove molitve. Biblija jasno kaže da Bog neće odgovoriti na molitvene zahtjeve onih koji nisu spašeni niti će uopće čuti njihove molitve (Ivan 9,31). Vjernicima su grijesi oprošteni, ali one koji nisu kršćani njihov grijeh odvaja od Boga (Izaija 59,2). Prva Petrova 3,12 jasno kaže da će Bog čuti molitvu vjernika, ali ne i onih koji nisu spašeni: „Jer su oči Gospodnje nad pravednima i uši mu priklonjene molitvama njihovim, a lice se Gospodnje okreće protiv onih koji čine zlo.“

Izreke 1,26-29 govore svima koji ne vjeruju u Njega i daje im upozorenje: „Zato ću se i ja nesreći vašoj smijati, podsmjehivat ću se kada strah vam dođe; kada strah vam dođe kao pustošnik, i pogibao vaša prispije poput vihora; kada dođu na vas nevolja i tjeskoba. Tada će me zvati, al’ se neću odazvati; tražit će me, al’ me neće naći. Jer su mrzili spoznaju i nisu izabrali straha GOSPODNJEGA.“

Kako vas Bog može danas čuti?

Uz sve prirodne katastrofe u svijetu, On vas traži da mu dođete danas i prihvatite Isusa Krista kao Gospodina. Tada će On čuti i odgovoriti na vašu molitvu. Možete sa sigurnošću znati da će vaše molitve doći do Njegovih ušiju i da će vam odgovoriti. Ako ste postali Njegovo dijete, Psalam 17,6 vam daje sve uvjerenje koje vam je potrebno da će vas čuti i odgovoriti na vaše molitve: „Ja sam tebe zazvao, Bože, jer ćeš me uslišiti; prigni k meni uho svoje, čuj moju besjedu!“ Moja je nada i molitva da postanete Njegovo dijete još danas:

Priznajte da ste grešnik kojem je potreban oprost i da se kajete za vaše vlastite putove.

Vjerujte da je Isus Krist jedan i jedini put i da je umro za vaše grijehe i uskrsnuo od mrtvih.

Ispovijedajte svojim ustima i iz svog srca da je Isus Gospodin i Spasitelj i priznajte ga drugima koji su izgubljeni.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!