3 stvari koje bih voljela da sam znala prije udaje

Postoji mnogo stvari koje sada znam, a za koje bih voljela da sam znala prije svoje udaje. Poštedjele bi me mnogih muka.

Neki sam dan skinula prašinu sa svog starog dnevnika. Iskreno, nije to bila tako pametna ideja.

Napola sam se smijala, a napola mi je bilo neugodno dok sam prolazila kroz stranice slušajući 20-godišnju sebe kako govori o životu i sanja o budućnosti. Imala sam dosta dobru glavu na svojim ramenima (barem sam tako mislila), no ipak, gledajući u prošlost, svjesna sam koliko sam stvari u svojoj glavi imala krivo, kao osoba koja je samac.

Postoji mnogo stvari koje sada znam, a za koje bih voljela da sam znala tada. Mnoge stvari koje bi me poštedjele glavobolje, žaljenja i doslovno mi sačuvale vrijeme. Toliko sam vremena provela sanjajući, brinući se i misleći o stvarima koje se nikada nisu dogodile. Uložila sam energiju u krive stvari i svoje emocije u krive ljude.

Shvaćam da neke životne lekcije treba iskusiti da bi se izvukla pouka iz njih, no ne mislim da je to uvijek slučaj. Mislim da ponekad netko tko je vidio, iskusio i izvukao pouku iz nečega može pomoći i nama, dati nam neku perspektivu i usmjeriti nas na pravi put.

Najvažnija osoba koju ikada možete upoznati ste vi sami

Zvuči li vam to očigledno? Tada ste u boljoj situaciji nego ja prije. Prije bih vam vjerojatno rekla da „znam tko sam“, ali to zapravo nisam znala. Istina je da si nisam uzela vremena upoznati sebe dok mi život nije odmakao, kad sam već bila samac. I, mislim da nisam jedina.

Mnogo puta u svojem životu samca usmjeravamo se na osobu s kojom želimo biti, a ne na svoju osobnost. Bezbrojni su sati i bezbrojna energija bačeni na upoznavanje osobe koja se nalazi pred nama. Mnogo puta tako i zanemarujemo sebe. Možemo provesti toliko vremena pokušavajući pronaći pravu osobu, da izgubimo sebe u procesu.

Voljela bih da je meni netko dao naputak o tome da je sređivanje osobnog života ogroman dio slagalice koji se zove zdrava veza. Umjesto fiksiranja na veze, voljela bih da sam više vremena provela razvijajući vlastite interese, razumijevajući svoju osobnost, suočavajući se s prošlošću i koncentriranju na Krista. Na kraju krajeva, ne možemo znati s kim želimo biti u vezi dok ne upoznamo sebe.

Prije udaje
Foto: Unsplash

Uvijek ćete privlačiti osobu koju vjerujete da zaslužujete

Istina je da svi mi dolazimo s nekom vrijednošću. Oslanjamo se na toliko površnih stvari kako bismo izmjerili svoju vrijednost i svoju cijenu: izgled, inteligenciju, uspjeh. No, bez obzira kako odlučite to računati, vaša je vrijednost određena jednom jedinom stvari – vama.

Voljela bih da mi je netko ukazao na to da ste vi oni koji određuju svoju cijenu. Štoviše, voljela bih da sam imala svijest o tome da je vrijednost koju biram ista ona vrijednost po kojoj će me netko kupiti. Provela sam toliko svog života podcjenjujući svoju vrijednost, misleći da nisam dovoljno dobra, pametna ili slatka. Donosila sam odluke na temelju onoga što sam vjerovala da zaslužujem. Moja me nemogućnost da uvidim svoju pravu vrijednost odvela nekim putevima kojima bih voljela da nikada nisam putovala.

Važno je spoznati te vrijednosti koju stavljamo na sebe i shvatiti koliko smo mi vrijedni, jer napravio nas je Bog koji je to i rekao. Bog koji je vidio da smo toliko vrijedni platio je visoku cijenu da to dokaže. Jedna stvar koju bih voljela da mi je netko rekao jest da ćete dobiti osobu koja vas cijeni samo ako prvo cijenite sebe.

Vaša priča se vrti oko toga tko ste vi, a ne s kim ste

Teško je ne biti pristran kada tražite ljubav. S vremena na vrijeme zapadnemo u svoje želje. No, istina je, pronalazak je veze samo dio veće priče koju Bog ima u vašem životu. Mislim da je najosnovnija istina koju sam do sada naučila kao udana žena to da moj život ima veće veze s time da pronađem svoju svrhu, nego da pronađem onoga za koga ću se udati.

Volim svoga supruga, i blagoslovljena sam brakom kojeg imamo. No shvaćam da je ta veza samo dio veće slike koju Bog ima za moj život. Moja svrha, moja sigurnost i moje vrijednosti nisu riješene kada sam ušla u brak. Puno je više toga za što me Bog opredijelio i toliko je toga što želim još postati.

Pronalazak ljubavi samo je dio moje jednadžbe, te je samo jedan dio i vaše priče. Težite pronaći svoju svrhu i svrhu strasti koje vam je Bog dao i kada ste sami. Jer jedna stvar za koju bih voljela da sam znala jest da nikada nećete zažaliti što ste ulagali u veliku sliku koju Bog ima za nas.

Bez obzira tko ste ili kroz što ste prošli, molim se za to da naučite iz mojih pogrešaka, jer ponekad jednostavna promjena perspektive može unijeti velike promjene u vašem životu, i u vašim vezama.

Autorica: Debra K. Fileta; Prijevod: Ida R.; Izvor: Faithit.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!