Nigdje u prvih nekoliko poglavlja Biblije ne piše o bračnom obredu između Adama i Eve. U Postanku 3, 6 samo je napisano da je Adam bio Evin suprug, iz čega zaključujemo da su bili u braku. Pogledajmo što Biblija kaže kada se prvi puta spominje riječ ”muž”.

Čovjek je stvoren. „Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša“. (Postanak 2, 7)

Nije dobro da čovjek bude sam. „Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on“. (Postanak 2, 18)

Bog je stvorio Evu. „Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku“.

Muž. „Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo“. (Postanak 3, 6)

Hebrejska riječ za riječ ”muž” glasi eesh ili אישׁ. Ona se prevodi na različite načine, ovisno o kontekstu. Na primjer ”muž”, kao čovjek muškog spola ili ”muž” kao muški supružnik u braku. (Postanak 16, 3)

VIDI OVO: 6 odgovora na pitanja o Adamu i Evi koja se ne usudite pitati

Hebrejska riječ ”eesh” znači muž, muškarac, suprug, i slično. Prvo spominjanje riječi ”žena” u Bibliji pronalazimo u Postanku 2, 24.

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo“.

Ovo se spominje nedugo nakon što je Gospodin uklonio jedno od Adamovih rebara, nakon čega je Adam rekao: „Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta“! (Postanak 2, 23) 24. stih ne govori da su bili vjenčani, ali to je osnova braka. Stoga, ne bismo pogriješili kada bismo rekli da su Adam i Eva bili u braku.

VIDI OVO: Jesu li Adam i Eva zaista postojali?

Riječ ”žena” na hebrejskom je ”issa” ili  אִשָּׁה. U konačnici, u redu je reći, s obzirom na to da su Adam i Eva bili jedini ljudi koje je Bog stvorio i s obzirom na to da je Bog dao jedno drugome, da su bili u braku. Nakon svega, Biblija kaže:

Nisu više dvoje, nego jedno tijelo. Ono što je Bog spojio, čovjek neka ne rastavlja“. (Matej 19, 6)

Što je Bog spojio, čovjek neka ne razdvaja“. (Marko 10, 9)

Adam i Eva bili su muž i žena iz razloga što ih je spojio Bog.

Autor: Matt Slick; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Carm.org