Jesi li spreman za Isusov dolazak?

Dnevna pobožnost za 12. dan adventa: “Jesi li spreman za Isusov dolazak?”

Biblijski stihovi

Gledajte dakle pomno kako ćete živjeti; ne kao nemudri, nego kao mudri. I dobro iskoristite vrijeme, jer su dani loši! Zato ne budite nerazumni, nego uvidite, što je volja Gospodina našega! (Efežanima 5, 15-17)

Dnevna poruka

Prispodoba o deset djevica je neprocjenjivi podsjetnik da se isplati pripremiti za Isusov dolazak. Zanimljivo je primijetiti da se ova klasična priča o mudrosti i ludosti tradicionalno spominje tijekom adventa i korizme. Na sličan način, sveti Pavao potiče svoje čitatelje da budu svjesni prolaznosti vremena. U Efežanima 5 poziva kršćane da mudro iskoriste vrijeme, shvaćajući da je to dragocjen dar koji se koristi s razborom – posebno u svjetlu velikog zla koje postoji u svijetu.

Činjenica je da je većina ljudi u našem društvu navikla pripremati se za Božić kupnjom, kuhanjem, ukrašavanjem i zabavljanjem. Nasuprot tome, duhovna priprema tijekom adventa trebala bi nas osnažiti tako da naša srca budu spremna dočekati Kralja Isusa Krista. Isus će pri dolasku tražiti najdragocjeniji biser – vjeru u Njega. Kod koga će ga naći?

PROČITAJTE: Kako će izgledati Isusov drugi dolazak?

Kako je važno hodati u mudrosti s jasnim pogledom na Boga, koji je na prvom mjestu u našim mislima i djelima u svako doba godine! Ideja Rimljana o iskorištavanju dana (carpe diem) poticala je ljude da žive bez razmišljanja o sutrašnjem danu. Ipak, kršćani su pozvani biti budni zbog gomile duhovnog otpada, lijenosti i prosječnosti, s vječnim vrijednostima uvijek pred sobom. To je moguće samo bdijenjem, molitvom i pripravnošću. “Jer u čas kad i ne mislite dolazi Sin Čovječji” (Matej 24, 44).

Molitva dana

Gospodine Isuse, neka me Tvoj Duh održi budnim i pripravi me za Tvoj skori dolazak. Želim biti među onim vjernicima koji će čuti Tvoje riječi: “Valjaš slugo, dobri i vjerni! Uđi u radost svoga gospodara!”. Neka dođe Tvoje kraljevstvo! Amen!