Dok sunce izlazi svakim svitanjem, naš pogled na ono što će dan donijeti može biti zamagljen. Često ne možemo vidjeti što su nadolazeći sati pripremili za nas. Naravno, možemo ispuniti naše kalendare i naša vlastita intuicija može nam ukazati na djeliće onoga što nas čeka. No kada pokušamo pogledati što nas čeka nakon nekoliko idućih koraka, to nikada ne možemo vidjeti onako jasno kako bismo željeli. Niti jedna svjetiljka ne daje dovoljno svjetla za osvjetljavanje budućnosti. Sunčeve zrake ne mogu osvijetliti ono što je skriveno na našem putu. 

Bez obzira na pokušaje, ne možemo jednostavno predvidjeti ono što će sutra donijeti, kao niti ono što nas čeka u idućim trenucima. Nesigurnost je sigurna. Ili se barem tako čini stvorenjima kao što smo mi. 

”Opusti se, jedi, pij i budi sretan”

Biblija govori, brutalno iskrenim riječima, o sigurnosti naše nesigurnosti. Kada je Isus govorio u Luki 12, 13-21 o požudama i pohlepi, On je našu pozornost usmjeravao na nesigurnost u našim životima. U usporedbi našeg Spasitelja, bogati čovjek čvrsto vjeruje u ono što je najbolje za njegovu budućnost. Vara samoga sebe kada govori da ga čeka sigurnost i ”mirno more”: „Dušo moja, imaš veliko imanje na mnogo godina. ”Opusti se, jedi, pij i budi sretna”“! (Luka 12, 19) Drugim riječima: „Uspio sam. Mogu činiti ono što želim. Ne trebam se brinuti ni zbog čega“! 

No Bog mu kaže: „Luđače! Ove noći od tebe ću zatražiti tvoju dušu. Stvari koje si nagomilao, kome će ostati“? (Luka 12, 20) Višak materijalnih stvari namamio je čovjeka u smrtonosno samozadovoljstvo. To samozadovoljstvo uzrokovalo je da zaboravi to kako Bog nikada ne jamči sutra. Na završetku, njegova materijalna bogatstva nisu značila ništa jer ”njegovo bogatstvo nije bilo u Gospodinu”. (Luka 12, 21) 

VIDI OVO: ”Bog će ispuniti želje tvoga srca”: Što ovo zaista znači?

Bogatstvo može otvoriti put prema planini materijalnog izobilja, no čak niti najdeblji tekući račun ne može kupiti više vremena. Nesigurnost je sigurna, čak i kada smatramo da imamo dovoljno vremena za sve izvanredne situacije u životu. 

„Ako Bog želi“

Odražavajući mudrost Mudrih izreka 27, 1, Jakov inzistira na tome da se trajnost naših života može mjeriti sa parom: 

„Slušajte sad vi, koji govorite: “Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, i provest ćemo ondje jednu godinu, i trgovat ćemo, i zaradit ćemo”. Vi, koji ne znate, što će biti sutra, jer što je vaš život? Jer ste para, koja se zamalo pokaže, i onda nestane zauvijek“. (Jakovljeva 4, 13-14) 

Usporedba izdržljivosti života sa česticama koje čak i povjetarac može otpuhati, u mene ne ulijeva neko preveliko pouzdanje. No upravo je u tome poanta. Jakov nastavlja: 

„Umjesto da govorite: “Ako Bog želi, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono”“. (Jakovljeva 4, 15) 

Ako Bog želi. Ako Bog, koji je prebrojao vlasi kose na našim glavama, tako želi (Matej 10, 30) onda će On uzrokovati da naša srca pulsiraju i da naša pluća udišu kisik, dok prolazi idućih nekoliko sekundi. Ako Bog, koji daje svakoj ptici da leti i koji svaki vlat trave oblači u žarku boju, tako želi (Matej 6, 26; 28-30), onda ćemo moći izdržati sutrašnji dan. Ako Bog, koji ”je učinio da Njegovo svjetlo svijetli nad nama” tako želi, (Psalam 118, 27) onda će On na nas izliti svoj uspjeh, dok se mi trudimo slaviti Isusa. (Psalam 118, 25) 

VIDI OVO: Hoće li Bog ispuniti sve želje našeg srca?

No samo ako Bog tako želi. Naši život podsjećaju na oblačiće dima, koji bivaju otpuhani slabašnim vjetrom. Naša bića u ovome svijetu mogu nestati u trenutku. Jakovljeva poanta, nije u tome da besciljno lutamo i nakon toga nestanemo, već u tome da Bog sam treba upravljati svime što činimo. Bog upravlja sutrašnjicom. Njegovi planovi sigurno stoje. (Mudre izreke 19, 21) Njegove svrhe izdržavaju. (Psalam 33, 11) Njegov savjet treba se poštovati. (Izaija 46, 10) 

Nesigurnost je sigurna, barem iz našeg ograničenog gledišta. No izdržljivost planova našeg Oca, koji su neprobojni poput granita, više je nego dovoljna za otklanjanje svih strahova, briga ili nesigurnosti koje nas mogu opterećivati. 

Stabilnost u turbulentnim razdobljima

Čak i u očajničkim vremenima, naš Bog je stabilan. Za vrijeme vladavine Ezekije, Senaherib, kralj Asirije, sa svojim nemilosrdnim vojskama prijetio je da će uništiti narod Jude. Senaherib je izazivao Ezekiju i narod, pitajući ih kroz glasnike: „U što se pouzdajete, da ćete izdržati opsadu Jeruzalema“? (2. Ljetopisa 32, 10) Nastavio je provocirati: „Je li bilo koji od bogova naroda ikada izbavio zemlju iz ruku kralja Asirije? Tko je od bogova izbavio narode i zemlje iz moje ruke, da bi sada Jahve mogao izbaviti Jeruzalem iz moje ruke“? (2. Kraljevima 18, 33; 35) 

Asirija je bila ozbiljna prijetnja. Vojna supersila već je uništila sjeverno kraljevstvo. (2. Kraljevima 17, 6-23) No bez obzira koliko očajno, turobno ili uznemirujuće neka okolnost može izgledati, Bog i dalje vlada, a u Njemu, mi imamo siguran temelj. Za vrijeme sukoba sa Asirijom, Izaija je proklamirao: 

„Uzvišen je Jahve jer u visini stoluje, on puni Sion pravom i pravednošću. Pouzdan je tvoj vijek: mudrost i znanje spasonosno su blago – a strah Gospodnji njegovo bogatstvo“. (Izaija 33, 5-6) 

Sam Bog naša je stabilnost. Kada nepoznati problemi i iskušenja pokažu kako je život turbulentan i stresan, Bog je obećao da će biti naš siguran temelj. 

Ezekiji i neprijatelju Jude, Asiriji, Bog kaže: 

„Čuješ li dobro? Odavna to sam snovao, od iskona smišljao, sada to ostvarujem: na tebi je da prometneš gradove tvrde u razvaline“. (2. Kraljevima 19, 25) 

Koliko god da se neprijatelji Božjeg naroda približe, oni se mogu približiti samo onoliko koliko naš suvereni Gospodin to dopusti. Bog određuje sve što će se dogoditi. S Bogom ništa nije nesigurno. 

VIDI OVO: Zašto Bog želi da odustanemo od ”sebe” zbog Njega?

Zadovoljstvo vašeg Oca

Naravno, bez obzira na pobjede koje je Juda izvojevala, one nisu trajale vječno; Juda je isto bila okupirana. No pad tog privremenog kraljevstva samo je gurnulo naprijed Božji plan da se Njegovo vječno kraljevstvo probije u ovaj svijet preko Isusa Krista. Sada mi, koji poznajemo pokajanje i oprost u Bogu, stojimo sigurno u ”kraljevstvu Božjeg voljenog Sina”. (Kološanima 1, 13) 

Možda nikada nećemo imati mogućnost da vidimo izvan naših sadašnjih trenutaka, no mi pripadamo kraljevstvu, čiji Gospodar upravlja svakim trenutkom i koji stoji s nama u svakome koraku. Iz jedne perspektive, nesigurnost može i dalje biti sigurna. No za sve koji svoje živote predaju Kralju Isusu, nesigurnost je samo iluzija, para, koja može zamagliti naš pogled na određeno vrijeme, nakon čega iščezne. 

Možemo se suočiti sa svakim životnim izazovom, svakim protivnikom i svakim neuspjehom, znajući da je Isusovo kraljevstvo trajno. Možemo pronaći nadu usprkos nesigurnosti života i znati da je dobra volja našega Oca dati nam Njegovo Kraljevstvo, sa svom izdržljivošću i trajnošću koje s kraljevstvom dolazi. Možemo pronaći radost bez obzira na izazove koje današnji dan donosi, jer je Isus Krist stabilnost za naše vrijeme, danas i svakoga dana. 

Autor: Marco Silva; Izvor: Desiringgod.org