Ako Bog zna kakva je naša vjera, zašto nas testira?
Foto: Freepik

Iako Bog zna kakva je naša vjera, On nas testira da nam pokaže naše slabosti i pomogne da raste naša vjera.

Bog ponekad testira našu vjeru, baš kao što je testirao vjeru drevnih Izraelaca, dopuštajući da prolaze kroz teška vremena u pustinji.

Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, iskuša i dozna što ti je u srcu: hoćeš li držati zapovijedi njegove ili nećeš. (Ponovljeni zakon 8, 2)

Božje testiranje gradi našu vjeru. Kao što obrezivanje biljke može dovesti do dubljeg rasta, tako testiranje naše vjere može dovesti i do dublje, zrelije vjere. Prema Jakovljevim riječima, testiranje na kraju dovodi do toga da u našem odnosu s Bogom budemo “cjeloviti”, da nam ništa nedostaje.

Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka. (Jakov 1, 2-4)

Ako je naša vjera slaba, to možda neće biti očito kada život ide glatko i nema nikakvih poteškoća. Ali kad dođu teški trenuci, otkrit će se slaba vjera onakva kakva stvarno jest: plitka i nesposobna da nam pomogne proći kroz životne teškoće. To može biti bilo što: neočekivana bolest, smrt voljene osobe, gubitak posla ili čak prijatelja koji se okreće protiv nas. Ali kad se dogode teška vremena, otkrit će se prava priroda naše vjere.

Bog nas ne testira zato što ne zna koliko smo jaki

Umjesto toga, On nas testira jer ne znamo koliko smo jaki – i to ćemo shvatiti tek kad dođe vrijeme testiranja. Psalmist se molio:

“Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!” (Psalam 139, 23-24)

U Starom zavjetu, Job je klasični primjer osobe koja se za vrijeme testiranja vjerno zalagala za Boga. Izgubio je djecu, dom i posao, a čak su ga i prijatelji i supruga savjetovali na pogrešne načine. Ipak je odgovorio: “Jahve dao, Jahve oduzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino!” (Job 1, 21). “Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?” (Job 2, 10)

U Novom zavjetu, Isus služi kao krajnji primjer onoga koji je vjerno stajao u vrijeme testiranja. Tri puta se odupro sotoninim iskušenjima u pustinji (Matej 4, 1-11); borio se u molitvi noć prije svoje smrti; i izdržao suđenja, patnje i tešku smrt na križu. Pa ipak, kroz sve to nije griješio i vjerno je izvršio Očev plan za svoj život.

Možemo očekivati testiranja

Nitko od nas ne voli prolaziti kroz teška vremena. Ali Bog ih može upotrijebiti da nam pokaže naše slabosti. A kad se to dogodi, trebamo Ga moliti da nam pomogne da raste naša vjera. Testiranje bi nas trebalo učiniti duhovno snažnijima.

Druga prednost testiranja je duhovna nagrada. Jakov napominje: “Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.” (Jakov 1, 12) Vijenac života obećan je onima koji tijekom testiranja ostanu vjerni Bogu. Isplati ih se podnijeti!

PROČITAJTE JOŠ: