Ako odbijemo oprostiti, možemo očekivati OVE bolne posljedice
Foto: People photo created by bearfotos - www.freepik.com

Jedan od najljepših primjera opraštanja se može naći u Knjizi Postanka.

Unatoč tome što je bio žrtva ljubomore, loših namjera, spletkarenja i sebičnog odbacivanja, Josip je imao pozitivan stav prema opraštanju koji je jako rijedak te nam je ponekad teško zamisliti ga.

Odgovarajući na taj način na sve boli koje su mu nanesene, on je pokazao da je Božji čovjek koji razumije kako napustiti prezir te se okrenuti opraštanju.

Ako odbijemo oprostiti, možemo očekivati bolne posljedice:

Imat ćemo teškoća u nošenju s onim lošim što nam je učinjeno. Umjesto da sve predamo Gospodinu, mi ćemo neprestano razmišljati o uvredama i proživljavati tu bol iznova.

Prijezir će se ukorijeniti u našim srcima i umovima te ćemo postajati sve ogorčeniji.

Negativnost će početi utjecati na druga područja našeg života kao što su veze, osjećaji, stavovi, pa čak i fizičko zdravlje.

Tada će nas osjećaji obeshrabrenja lišiti svake radosti i zadovoljstva. Možda ćemo izvana izgledati uspješno, ali duboko unutra će nam nedostajati Kristov mir.

Nakupljanje loših osjećaja će nam početi uništavati emotivno zdravlje što će zauzvrat oštetiti našu sposobnost da volimo druge i da primamo ljubav zauzvrat.

S vremenom će se pojaviti tjeskoba. Unutarnja previranja će možda postati tako velika da ćemo se okrenuti drogi, alkoholu, varanju, užitcima ili pretjeranom poslu kako bi pronašli izlaz.

Dobra je vijest da se sve to može u bilo kojem trenu zaustaviti ako odlučite oprostiti. Ako bude teško otvoriti vaše srce, potražite pomoć kršćanskog savjetnika ili pastora.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Ida U.; Izvor: Intouch.org