Je li Alah isti kao Bog kršćana, i je li u redu da se kršćani mole Alahu?

Jedno od pitanja koji muče kršćane jest pitanje o tome je li Alah isti Bog koji se navodi u Bibliji. Ako jest, je li kršćanima prihvatljivo moliti se Alahu?

U Škotskoj je ove godine izbila kontroverzna situacija kada je u jednoj crkvi, pod crkvenim bogoslužjem, od djevojčice zatraženo da iz Kurana pročitat citate u kojima se opisuje Isusovo rođenje. Događaj je izazvao žestoke reakcije kod kršćana, no pripadnici te crkve su inzistirali kako su nastojali poboljšati odnose.

Prije nekog vremena, jedan je pastor iz SAD-a priznao kako je štovao Alaha tijekom skupova pripadnika različitih vjeroispovijesti, jer je smatrao kako kršćanstvo i islam slave istog Boga i da dijele „iste korijene i svete spise.“

Takve kontroverze često navode kršćane na pomisao da je „Alah“ samo drugo ime za Boga kršćanstva i judaizma.

Kršćanski govornik i autor Nabeel Qureshi na svom je blogu pisao o pitanju „Štuju li kršćani i muslimani istoga Boga?“

Qureshi je rekao kako je prije vjerovao kako su Bog i Alah isto. Međutim, dublje proučavanje kršćanstva uvjerilo ga je kako to nije istina i kako ide na ruku islamskim pretpostavkama. Naveo je nekoliko razloga.

Prvo, kršćani vjeruju da je Isus Bog, a muslimani ne. To je osnovno učenje kršćanstva i ne slaže se islamom.

VIDI OVO: 5 stvari o islamu koje svaki kršćanin treba znati

„Za kršćane je Isus Bog, a za muslimane nije. Može li se reći da obje vjere štuju istog Boga? Ova je činjenica dovoljna da se razriješi dilema?“, napisao je.

Drugo, kršćanstvo Boga vidi kao oca. Kuran, međutim, Alaha ne smatra ocem.

„Prema Isusovom učenju, Bog je naš otac, dok Kuran izravno negira da je Alah otac (112. 1-4). Zapravo, u 5.18 Kuran kaže muslimanima kako trebaju grditi Židove i kršćane što Boga zovu voljenim ocem jer ljudi su samo Božja stvorenja“, rekao je Qureshi.

Treće, kršćanstvo naučava trojedinog Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. S druge strane, islam uči o Tawhidu, tj. „potpunom jedinstvu Boga.“

„Islam izravno osuđuje štovanje Trojstva. Tawhid negira Trojstvo. Štoviše, islamsko je učenje potpuno oprečno kršćanskom poimanju Boga. Nisu samo drukčiji, nego su polarno suprotni“, kaže Qureshi.

Islam čak osuđuje štovanje kršćanskog Boga. „Prema islamu, štovanje kršćanskog Boga nije samo krivo, nego će musliman zbog toga završiti u paklu. To nije isti Bog“, rekao je Qureshi.

Zašto onda mnogi vjernici misle da su kršćanski i islamski Bog isti? Qureshi kaže kako se mnogi drže tog uvjerenja zato što Kuran uči da kršćani i muslimani štuju istog Boga.

„Kuran kaže kako muslimani i kršćani štuju istog Boga, pa ispada da se radi o istom Bogu“, rekao je. „Time se vode oni koji to vjeruju, kao što sam i ja mislio da kršćani i muslimani štuju istog Boga. To je uvjerenje ipak krivo.“

Qureshi je rekao kako se neki možda neće složiti s ovakvim viđenjem, misleći na Kristovo Tijelo.

„Muslimani i kršćani ne štuju istog Boga, no zbog kompleksnosti pitanja svi trebamo prestati osuđivati one koji se s nama ne slažu“, rekao je.

NAJNOVIJE!