Alergija na ambroziju: Kako prepoznati i ublažiti simptome alergije?

Što je alergija na ambroziju i kako prepoznati simptome alergije? U ovom članku donosimo što vam pomaže u liječenju iste.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja doseže visinu i do 1,5 m. Sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom i proizvodi nekoliko milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca.

Ambrozija je čest alergen. Kad osoba udahne pelud ambrozije, njezin imunološki sustav može reagirati kao da je to tvar koja uzrokuje bolest, a mogu se javiti i simptomi alergije.

Postoji više vrsta ambrozije, a obično oslobađaju pelud između kolovoza i rujna. Ambrozija je posebno otporna na herbicide, što otežava njeno uništavanje. Broj peludi ambrozije obično je najveći kada su temperature najveće tijekom dana, obično između 10 i 15 sati.

U ovom članku saznajte koji su simptomi i uzroci alergije na ambroziju, kao i kako ih liječiti i spriječiti simptome u budućnosti.

Ambrozija – simptomi alergije

Alergija na ambroziju može uzrokovati mnoge simptome, uključujući:

 • svrbež očiju, nosa i grla
 • natečene oči
 • curenje ili začepljen nos
 • kihanje
 • smanjen miris ili okus
 • poteškoće sa spavanjem

U nekim slučajevima ljudi također mogu razviti alergijski ekcem nakon izlaganja polenu ambrozije. Ovaj svrab i osip obično izgleda kao male izbočine i plikovi. Može se pojaviti u roku od 24 do 48 sati nakon izlaganja polenu ambrozije. Osip će se obično riješiti sam u roku od dvije ili tri sedmice, piše arnicentar.com.

Simptomi alergije na ambroziju obično se javljaju tijekom kolovoza. Pelud ambrozije obično doseže vrhunac sredinom rujna. Osoba može primijetiti da se simptomi povlače nakon tog vremena.

Ambrozija - simptomi alergije
Foto: Pixabay

Osim ovih simptoma, alergija na ambroziju može iritirati gornje dišne ​​putove, što dovodi do kašlja.

Alergija na ambroziju – kako je liječiti?

Kako se može postaviti dijagnoza alergije na ambroziju? Liječnici često mogu dijagnosticirati alergiju na ambroziju samo na temelju simptoma kod osobe. Obično će pitati kada su prvi put primijetili simptome i što ih pogoršava ili poboljšava.

Kako bi potvrdio alergiju na ambroziju, liječnik može provesti kožni prick test. To uključuje stavljanje male kapi razrijeđene peludi ambrozije na kožu, zatim malu ogrebotinu ili ubod. Ako je osoba alergična na ambroziju, doživjet će blagu reakciju, uključujući oticanje, svrbež ili crvenilo. Druga mogućnost za potvrdu alergije je analiza krvi. Laboratorij može testirati krv na prisutnost antitijela na ambroziju koja ukazuju na alergiju.

Temeljem pregleda ždrijela, nosa i pluća vaš liječnik vam može dati lijekove koji umanjuju tegobe.

Od lijekova koji nam stoje na raspolaganju su antihistaminici u obliku tableta. Postoji nekoliko vrsta i ne zna se zašto određeni antihistaminik dobro djeluje kod jedne osobe, a kod druge ne. Stoga ponekad nije loše iskušati nekoliko vrsta lijekova. Rijetko pomognu samo tablete, pa su ponekad potrebni i sprejevi za nos na bazi kortikosteroida, pa i antihistaminski sprejevi. Možda najneugodniji simptom – svrbež očiju – se najteže liječi i to kapima koje postoje na tržištu, piše adiva.hr.

U slučaju da postoje i problemi s disanjem, potrebno je napraviti spirometriju te eventualni pregled kod pulmologa koji će, po potrebi, odrediti terapiju za astmu. Po pitanju lokalne terapije kortikosteroida sprejevima za nos ona je gotovo potpuno bezopasna jer ne dolazi do resorpcije (upijanja) kortikosteroida u organizam.

PROČITAJTE: Dobre vijesti za sve one koji su alergični na ambroziju

Ako ovi lijekovi ne pomognu u dovoljnoj mjeri, potreban je pregled alergologa koji će se odlučiti za lijekove koji, pored svog dobrog djelovanja, imaju i niz nuspojava.

Što još možete učiniti?

Kako bi se smanjili simptomi alergije na ambroziju:

 • svakodnevno provjeravajte broj peludi i izbjegavajte izlazak van dulje vrijeme kada je broj peludi visok;
 • presvucite se ili se istuširajte nakon izlaska vani tijekom sezone ambrozije;
 • držite prozore zatvorene tijekom vožnje i kod kuće. To može pomoći da unutarnja područja ostanu bez peludi;
 • uzimajte lijekove protiv alergija. Koristite kapi za oči protiv svrbeža ili protuupalne sprejeve za nos kako biste smanjili svrbež;
 • suzdržite se od sušenja odjeće vani kako odjeća ne bi skupljala pelud;
 • redovito šamponirajte kućne ljubimce ako budu vani kako biste ih spriječili da unesu pelud u kuću ili stan;
 • operite posteljinu u toploj vodi sa sapunom jednom tjedno kako biste osigurali da se pelud ne zadržava na posteljini.

Nažalost, kad ste alergičar morat ćete u velikoj mjeri izbjegavati neke drage aktivnosti kao što su duge šetnje, planinarenje, vožnja na biciklu ili motoru za vrijeme alergije. Ali ne zaboravite povesti računa o svom tijelu te vježbajte u zatvorenim prostorima koji imaju kvalitetne klima uređaje ili kod kuće, barem smo se na to navikli ovog proljeća.

NAJNOVIJE!