NaslovnicaZanimljivostiJesu li se apostoli obratili prije silaska Duha Svetoga na Pedesetnicu?

Jesu li se apostoli obratili prije silaska Duha Svetoga na Pedesetnicu?

Jesu li se apostoli obratili prije silaska Duha Svetoga na Pedesetnicu? Kako to možemo znati?

Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: “Gospodine! Zar ti da meni pereš noge? Odgovori mu Isus: “Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije. Reče mu Petar: “Nećeš mi prati nogu nikada!” Isus mu odvrati: “Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.” Nato će mu Šimun Petar: “Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!” Kaže mu Isus: “Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!” (Ivan 13, 6-10)

Mislim da Isus odgovara na to pitanje u razgovoru sa Šimunom Petrom u Ivanu 13, 10: “Vi ste čisti, ali ne svi”, misleći na Judu. Petar kaže: “Operi me cijeloga”, a Isus odgovara: “Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist!”

Na temelju razgovora u Ivanu 13, apostole (bez Jude) treba promatrati kao vjerne, iskrene sljedbenike Isusa Krista. Kada Juda napusti prostoriju, Isus nastavlja govoriti o njihovom jedinstvu s Njim:

“Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” (Ivan 15, 5)

Sadržaj Isusovog posljednjeg razgovora sa svojim apostolima u gornjoj sobi ukazuje na to da su oni pravi vjernici prije silaska Duha na Pedesetnicu. Iako je Duh Sveti sišao na Pedesetnicu na novi epohalni način, bio je prisutan i prije toga.

Što znači biti “okupan”?

Isus je ranije rekao Petru: “Što ja činim, ti sada ne znaš.” Zamolivši ga za kupanje, Petar je dokazao da ne razumije što se događa. Stoga ga Isus ponovno ispravlja. I tim riječima On nam daje prekrasno objašnjenje procesa spasenja. Započinje kupanjem. Taj početni dolazak Kristu, kada smo svjesni svoje grešnosti i želimo da nas očisti, uspoređuje se s kupanjem u kojem je okupano cijelo tijelo, potpuno, od od glave do pete. Isus, naravno, aludira na vrlo uobičajenu društvenu praksu u ono doba. Bio je običaj okupati se prije nego što se izađe na objed. No, hodajući prljavim ulicama grada u sandalama, vaše bi se čiste noge uprljale. I kada biste došli u goste, sluga bi vam oprao noge. Ali ne biste morali ponavljati kupanje.

PROČITAJTE: Kršćansko obraćenje: Što ono znači i je li istinito?

Dakle, Isus kaže: “Kada prvi put dođeš k Meni, okupan si; čist si posvuda.” To je ono što Biblija naziva opravdanjem vjerom. To je pranje naše krivnje i grijeha čitavog života – prošlog, sadašnjeg i budućeg. Ali, dok hodate kroz život, Isus zna da će vaša stopala biti uprljana (gotovo svakodnevno sagriješimo) i treba ih oprati. Zato postoji pokajanje i Božja Riječ nas uči da uvijek priznamo svoje grijehe (1. Ivanova 1, 9). U trenutku kada to učinimo, izvorno čišćenje se obnavlja, i mi obnovljeni nastavljamo hodati putem vjere.

Petrova pogreška se ponavlja i danas

Postoje oni koji odbijaju da im Isus opere noge. Oni odbacuju neophodan preduvjet za uživanje u svom odnosu s Isusom. To su oni koji misle da su savršeni i da su bolji od drugih. S druge strane, postoje oni koji osjećaju da im je potrebno ponovno “kupanje” kada sagriješe, jer misle da su izgubili svoje spasenje i da nekako moraju krenuti ispočetka u svom kršćanskom iskustvu. A dovoljno je samo u vjeri doći Gospodinu i reći: “Isuse, opet sam Te iznevjerio. Očisti me i pomozi da se borim protiv zla!”