NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiArheolozi vjeruju da su pronašli najstariju crkvu na Zemlji

Arheolozi vjeruju da su pronašli najstariju crkvu na Zemlji

Tijekom iskapanja u Egiptu arheolozi vjeruju da su pronašli najstariju crkvu ikada otkrivenu na području Sjeverne Afrike.

Dok su radili na ruševinama drevne bazilike, tim arheologa otkrio je ostatke još starije građevine za koju smatraju da će „pružiti uvid u rast ranog kršćanstva u Egiptu i na području Mediterana.“

Za ovo je otkriće zaslužan tim poljskih arheologa predvođen doktorom Krzysztofom Babrajem iz Krakova. Oni su prvotno radili na iskapanju druge građevine u blizini Aleksandrije kada su slučajno naišli na tu nevjerojatnu crkvu, piše Faithwire.

Prema glavnom arheologu, ugledali su nešto nevjerojatno dok su radili ispod poda drevne bazilike.

„Tijekom završnog dijela posljednjeg stupnja iskapanja ispod bazilike, naišli smo na ostatke zidova“, objasnio je Babraj, „Ispalo je da su to bili vanjski zidovi mnogo starije crkve“.

Zidine su samo dokazale da je bazilika sagrađena kao zamjena za originalnu crkvu koja je uništena u potresu u 8. stoljeću po Kristu.

Oblik zidova ukazuje na to da je crkva sagrađena u obliku križa koji ej bio česta tema kada je riječ o arhitekturi ranih crkvi. Unutra je tim pronašao fragmente keramičkih posuda i stakla.

Originalna crkva potječe iz 4. stoljeća po Kristu. Babraj je dodao: „Zbog toga je ona jedna od najstarijih kršćanskih crkvi otkrivenih na egipatskom teritoriju“.

Arheolozi su jako uzbuđeni te se nadaju dobiti još više informacija o radim kršćanskim zajednicama na području Egipta kako bi stvorili jasniju sliku o pojavi kršćanstva na području koje je sada većinom muslimansko.

„Naše je otkriće važno i jer trenutno ne znamo ni za kakve ostatke crkvi u susjednoj Aleksandriji“, objasnio je Babraj.

„Sada znamo kako su mogle izgledati – zbog toga je jako važno nastaviti istraživanje koje smo započeli u toj crkvi.“