Astma je vrlo neugodna i potencijalno opasna bolest u kojoj dolazi do sužavanja i oticanja dišnih puteva te povećane proizvodnje sluzi.

Zbog toga se javlja kašljanje, kratkoća daha i pištanje prilikom disanja. Mnogima astma ne predstavlja pretjeran problem, ali za neke ona može biti vrlo opasna te im narušava kvalitetu života. 

Astma je jedna od bolesti kojoj nema lijeka, ali se može ublažiti i kontrolirati raznim metodama i u suradnji s liječnikom. 

Kako prepoznati astmu? 

Astma je vrlo nepredvidiva bolest koja se može javiti samo ponekad, neprestano ili tijekom određenih aktivnosti. Simptome astme nije lako prepoznati. 

Kada se javi onda možete osjetiti kratkoću daha, bolove u prsima, zvuk pištanja dok dišete, probleme sa spavanjem popraćene kašljanjem i problemima s disanjem. Ponekad se mogu pojaviti i napadaji astme uzrokovani drugom bolesti kao što je gripa i prehlada. 

U drugim slučajevima simptomi astme se pogoršavaju tijekom određenih aktivnosti kao što je vježba tijekom hladnog i suhog vremena, razne kemikalije ili izlaganje određenim plinovima i prašini, a tu je i alergijska astma koju uzrokuju alergeni kao što je pelud, spore, kućni ljubimci i sl. 

Astma se ujedno može javiti u slabom obliku te se, ovisno o okolišu, može promijeniti na gore. Neki od znakova te promjene su pojačani simptomi astme koji se češće javljaju, neprestani problemi s disanjem te neprestana potreba za korištenjem ručnog inhalatora. 

VIDI OVO: Bazga je pravo čudo: Štiti od bronhitisa, astme i raka

Astma – uzroci i simptomi

Što uzrokuje astmu? 
Foto: Pikrepo

Neki ljudi imaju astmu, a neki ne, no uzrok za to nije jasan. Vjerojatno je riječ o kombinaciji okoliša i gena. 

Simptome astme mogu uzrokovati razni alergeni (pelud, prašina, plijesan, kućni ljubimci), respiratorne bolesti kao što je gripa, fizička aktivnost, zagađivači zraka kao što je dim, hladan zrak, pretjerani stres ili snažne emocije, tvari koje se dodaju hrani prilikom prerade te GERB bolest. 

Ako imate astmu moguće su razne komplikacije koje vam često mogu omesti život. 

Neke od komplikacija uključuju: 

  1. Problemi sa spavanjem, umor i poteškoće u izvođenju raznih aktivnosti
  2. Trajni problemi s disanjem 
  3. Česti posjeti hitnoj ili liječniku zbog napada astme
  4. Posljedice lijekova zbog neprestanih napada astme
  5. Izostajanje s posla ili iz škole zbog napada astme

Rizične skupine i faktori

Astma se često može pojaviti zbog raznih faktora. 

  • Ako osoba u krvnom srodstvu s vama ima astmu, onda je veća mogućnost da ćete ju i vi dobiti. 
  • Ako ste pretili, pušač ili ste u društvu osoba koje puše
  • Ako ste izloženi raznim dimovima i oblicima zagađenja te kemikalijama povezanim s raznim profesijama (poljoprivreda, tvornice i sl.). 
  • Ako ste već na nešto alergični (dermatitis, alergija na travu i sl.) 

Kako se astma može spriječiti?

Na žalost, astma se ne može u potpunosti spriječiti, ali postoje načini na koje možete naučiti živjeti s njom i smanjiti pojavu napada astme. 

Kako spriječiti astmu
Foto: Pixabay

Neki od savjeta koje donosi Mayoclinic, a možete slijediti su slijedeći: 

1. Redovno se cijepite za upalu pluća i gripu kako bi vaša astma ostala mirna

2. Pažljivo promatrajte svoje disanje kako biste prepoznali nadolazeći napad astme, najbolje je nabaviti uređaj je provjeru disanja kako biste odredili kako dišete tijekom normalnih trenutaka, a kako se mijenja disanje prije, prilikom ili poslije napada astme. 

3. Brza reakcija na napad astme može smanjiti njezin intenzitet, zbog toga je važno pratiti disanje i uzimati lijekove za astmu na vrijeme i onako kako ih je liječnik prepisao – nikako nemojte uzimati lijekove koje vaš liječnik nije preporučio. Ujedno, trebate znati koje točno lijekove uzimate kada idete liječniku. 

4. Pripazite na korištenje inhalatora. Ako počnete neprestano koristiti inhalator i počnete ovisiti o njemu to znači da vaša astma nije pod kontrolom i da je vrijeme za promjenu. 

5. Izbjegavajte sve ono što može dovesti do napada astme, od raznih alergena do situacija koje izazivaju pojačane emocije i napade astme. 

VIDI OVO: Ova životinja može spriječiti razvoj astme: Savršen je ljubimac i najbolje ju je nabaviti prije djetetove prve godine

Kada otići kod liječnika? 

Kod liječnika trebate ići ako posumnjate da imate astmu (kašljanje, bolovi u prsima, šuštanje pluća i sl.), ako vam je astma dijagnosticirana, a liječnik vam je rekao da morate dolaziti na redovne preglede (na taj način možete bolje kontrolirati svoju astmu), ako vam se simptomi astme pogoršaju (lijekovi više ne djeluju ili neprestano koristite inhalator) te kako biste promijenili tretman u slučaju promjene jačine i simptoma astme. 

Astma neće ovladati vašim životom ako joj vi to ne dopustite.