15 astronomskih događaja koje ćemo moći vidjeti u 2021. godini

Koji astronomski događaji nas očekuju u 2021. godini? Donosimo neke od najljepših pojava koje ćete moći vidjeti u nadolazećoj godini.

Kako se 2020. približava kraju, svi tražimo nešto čemu ćemo se radovati u nadolazećoj godini. I što bolje upisati u kalendare nego prilike da pogledate prema nebesima i zadivite se ljepotom nekih od najljepših astronomskih pojava koje naše noćno nebo može ponuditi.

Bilo da se divite kroz teleskop, dvogled ili golim okom, ovo su neke od najljepših astronomskih pojava koje možete očekivati u 2021. godini. 

Astronomski događaji: Crveni mjesec, Supermjesec, pomrčine mjeseca

27.4. – Puni mjesec, Supermjesec

Ovu pojavu starosjedioci Amerike znaju kao Ružičasti mjesec jer je označavala cvjetanje ranog proljetnog cvijeća. Ova rijetka faza mjeseca bit će povećana i vidljiva u 22:30 EST, ovog travnja. 

https://www.instagram.com/p/CHQlgCLB2np/?utm_source=ig_embed

26.5. – Povećani Supermjesec i potpuna pomrčina mjeseca

S Mjesecom i Suncem na suprotnim stranama Zemlje i Mjesecom koji simultano pada u sjenu Zemlje možemo očekivati povećani Supermjesec, ali i potpunu pomrčinu Sunca u isto vrijeme u zapadnoj Južnoj Americi, 26.5. Na taj dan Mjesec neće samo izgledati veće i sjajnije nego inače nego će i poprimiti crvenkastu boju. 

24.6. – Puni mjesec, Supermjesec

Slično već spomenutom Ružičastom mjesecu, starosjedioci Amerike bi ovu kasno lipanjsku pojavu Supermjeseca nazvali Mjesec jagoda budući da označava vrijeme u godini kada voće počinje zrjeti. 

22.8. – Puni mjesec, Plavi mjesec

U prosjeku svaka godina sadrži tri puna mjeseca što čini Plavi mjesec vrlo rijetkom pojavom. Plavi se mjesec javlja kada u godini ima 4 puna mjeseca, a ne tri, zbog čega je treći puni mjesec, od četiri, Plavi mjesec. Budući da je taj događaj tako rijedak te se javlja samo svake 2,7 godine u engleskom se jeziku koristi izraz „once in a Blue Moon“ za izražavanje stava da se nešto događa vrlo rijetko. 

19.11. – Djelomična pomrčina Sunca

Djelomična pomrčina Sunca će biti vidljiva 19. studenog diljem većeg dijela Sjeverne Amerike.

2. i 3. 1 – Meteorski pljusak Kvadrantida

Na samom početku nove godine javit će se meteorski pljusak Kvadrantida koji će doseći pojavu 40 meteora u satu 2. i 3. siječnja. Iako bi jaka svijetlost mjeseca mogla skriti neke manje meteore, još uvijek ćete moći vidjeti veće meteore kako padaju oko ponoći, ako pogledate u nebo.

22. i 23. 4. – Meteorski pljusak Lirida

Najbolje će ih se moći vidjeti oko ponoći 22. i 23. travnja, meteorski pljusak Lirida trebao bi uključivati oko 20 meteora u satu tijekom vrhunca.

6. i 7. 5. – Meteorski pljusak Eta Aquariid

Formira se od prašine i krhotina drevnog Halley kometa, Eta Aquariid kiša meteora će postići vrhunac sa 30 meteora u satu u Sjevernoj hemisferi te ju najlakše možete vidjeti s mračnog područja nakon ponoći. 

10.6. – Prstenasta pomrčina Sunca

10. lipnja moći ćemo vidjeti prstenastu pomrčinu Sunca, kada put mjeseca prođe ispred Sunca šireći predivan prsten jarkog sunčevog svjetla oko mjeseca. Taj će događaj biti djelomično vidljiv u sjeveroistočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

10. i 29. – Meteorski pljusak Delta Aquariida 

Iako će nebo možda biti jako osvjetljeno punim mjesecom, ovaj će pljusak dostići 20 meteora u satu. Neki od najsvjetlijih meteora bi se trebali moći vidjeti oko ponoći.

12. i 13. 8 – Meteorski pljusak Perzeida 

Nebo bi trebalo biti jako tamno 12. i 13. kolovoza. To će biti savršena pozadina za promatranje gotovo 60 meteora u satu tijekom meteorskog pljuska Perzeida u jesen.

21. i 22. 10 – Meteorski pljusak Orionida 

Ovaj pljusak nastaje od prašine i krhotina drevnog Halley kometa. Meteorski pljusak Orionida dosegnut će vrhunac sa 20 meteora na sat. Bit će vidljiv oko zviježđa Orion u pomoć.

17. i 18. 11. – Meteorski pljusak Leonida

Ovaj pljusak nastaje od krhotina Tempel-Tuttle meteora koji je otkriven 1865. godine. To je pljusak srednje veličine koji dostiže oko 15 meteora u satu. Tražite ga na nebu punog mjeseca oko ponoći tijekom mjeseca studenog.

13. i 14. 12. – Meteorski pljusak Geminida 

Kralj meteorskih pljuskova bit će meteorski pljusak Geminida. Pojavit će se prosjek od 120 šarenih meteora u satu. Pogledajte „najljepši pljusak na nebu“ s vrhuncem 13. prosinca u ponoć. 

PROČITAJTE JOŠ: