Bake često pružaju više ljubavi unucima nego svojoj djeci. Što se dogodi s godinama? U nastavku donosimo nekoliko razloga. 

Unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti, kažu rezultati jednog istraživanja. Na sreću, bake imaju tu naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego vlastitoj djeci.

BrightSide donosi razloge zbog kojih bake pružaju više ljubavi unucima nego svojoj djeci.

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživjele život pun izbora i razočarenja. S tim naučenim lekcijama, one postaju mekše, zrelije i otvorenije za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti mijenjaju. Djeca su vam odrasla i nemate potrebe da im stalno pomažete. Napokon imate vremena biti sa svojim unucima. Sada ste bliži mirovini nego kad ste bili roditelj ili ste već u mirovini i možete iskoristiti to vrijeme da naučite unuke sve što znate.

VIDI OVO: Bake i djedovi koji čuvaju unuke dokazano žive duže

Bake nisu kritične kao roditelji

Obično je djeci jako lako zavoljeti svoje roditelje jer žive s njima i dijele neraskidivu vezu. Međutim, roditelji katkad mogu biti jako kritični prema svojoj djeci, što frustrira obje strane.

Bake ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju djecu. Bake se uvijek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i igračkama, a ne kažnjavanjem i kritiziranjem.

Bake pružaju više ljubavi unucima 1
Foto: Unsplash

Za svoje unuke mogu napraviti sve što nisu za svoju djecu

Kada žene postanu bake, one sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom djecom. Mogu analizirati gdje su emocionalno pogriješile sa svojom djecom i postupiti bolje sa svojim unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

VIDI OVO: Baka je tiho pjevala bebi u crkvi, a njezin odgovor je raznježio internet

Uloga bake je manje stresna i komplicirana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za djetetovu edukaciju i osnovne potrebe pa bake nemaju tu ulogu. Uloga bake je važna, ali ona nema iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške i savjeta.

Pruža li i vama vaša baka beskonačnu ljubav?

IZVORIndex.hr/Brightside.me