Što Biblija kaže o analnom seksu? Zašto je ono sodomija prema Bibliji?

U Bibliji nema izravnog govora o analnom seksu. U priči o Sodomi i Gomori u Postanku 19 velika je skupina muškaraca htjela grupno silovati dva anđela koji su poprimili oblik muškaraca. Pretpostavka je da su muškarci iz Sodome htjeli imati prisilan analni seks s anđelima. Homoseksualna žudnja tih muškaraca je očita, no analni seks ne spominje se u priči. Riječi „sodomija“ i „sodomizirati“ dolaze iz ove biblijske priče. Sodomija doslovno znači „grijeh Sodome“.

U modernom je jeziku riječ „sodomija“ poprimila drukčije i šire značenje od biblijskog. Danas riječ „sodomija“ često znači bilo koji seks koji nije isključivo penisno-vaginalni, uključujući i oralni i analni seks. Ako se biblijska priča iskoristi za definiciju, sodomija ne može uključivati oralni seks, a zapravo niti analni seks. Uže značenje „sodomije“ određeno je isključivo događajima opisanima u Postanku 19, gdje se opisuje „prisilan analni seks“ u kojem jedan muškarac drugoga siluje putem analnog seksa.

Biblija jasno i eksplicitno osuđuje homoseksualnost kao nemoralan i neprirodan grijeh (Levitski zakonik 18, 22; Rimljanima 1, 26-27; 1. Korinćanima 6, 9). Biblija isto tako snažno osuđuje silovanje (Ponovljeni zakonik 22, 25-27). Jasno je da Biblija osuđuje sodomiju kao homoseksualno silovanje. Teže je pitanje „Osuđuje li Biblija svaki analni seks?“

Odgovor je isti kao i za oralni seks. Izvan braka, svaki oblik seksa, uključujući i analni, predstavlja nemoral i grijeh. Biblija nigdje ne osuđuje, zapravo ni ne spominje analni seks u kontekstu braka, pa se čini kako analni seks spada pod „zajednički dogovor“ (1. Korinćanima 7, 5). Što god se između supružnika dogodi treba biti stvar pristanka. Ni muž ni žena ne bi trebali biti primorani išta činiti što ne žele. Ako se analni seks prakticira unutar braka, s pristankom obje osobe, tada nema biblijskog oslonca da se to proglasi grijehom.

U suštini, riječ „sodomija“ ne pojavljuje se u Bibliji, iako etimološki vuče korijene iz biblijske priče. Grijeh koji se navodi u Knjizi Postanka 19 jest opis prisilnog, homoseksualnog analnog seksa. Ovaj se redak ne tiče braka. Analni seks između muškarca i žene unutar braka, s pristankom oboje, ne može se definirati kao grijeh.

Važno je naglasiti da mi ne potičemo analni seks, iako on nije grešan. Naše je stav kako je analni seks neprimjeren čak i u braku. Medicinski gledano, analni seks nije ni zdrav ni siguran – predstavlja rizik oštećivanja tkiva, infekcije i prijenosa spolnih bolesti.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.