Što Biblija kaže o prigovaranju, gunđanju i kukanju?

Grčka riječ „onaj koji se žali ili gunđa“, doslovno znači „onaj koji je nezadovoljan svojim životom“. A slična je riječi zanovijetalo. Gunđanje nije plod Duha (Galaćanima 5,22-23), te zapravo narušava mir, radost i strpljenje koje dolazi od Duha.

Za kršćane, gunđanje je destruktivno te oslabljuje osobu i služi kako bi nam otežalo svjedočenje u ovome svijetu. Tko bi, na primjer, htio pristupiti religiji čiji su zagovornici nezadovoljni životom i neprestano gunđaju i žale se?

Prva osoba koja se žalila bio je Adam, koji se, nakon što su on i Eva počinili grijeh, požalio Bogu: „Žena koju si stavio uza me – ona mi je dala sa stabla pa sam jeo“ (Postanak 3,12). Adamov sin, Kain, se isto tako žalio, iako se nije žalio na glas nego u sebi (Postanak 4,6). Ujedno znamo da se i Mojsije žalio, kada je upoznao Boga u obliku plamtećeg grma (Izlazak 3-4). Osim toga, Mojsije je mnogo puta vapio Gospodinu kako bi On Izraelce oslobodio od neprestanog gunđanja i idolopoklonstva (Izlazak 17,4; 32,31-32). Poznate su nam i žalbe koje je David ponudio Gospodinu u Psalmima (Psalmi 2,1; 12,1-2; 22,1) i za žalbe proroka u vezi idolopoklonstva Židova. No, Knjiga o Jobu primjer je mnogih načina upućivanja žalbi Bogu, ali Job nije zgriješio (Job 1,22; 2,10). To ne znači da ostali gore spomenuti ljudi nikada nisu zgriješili u izražavanju svojih žalbi Bogu, ali je Job bio čovjek koji je uspio posvetiti svoje žalbe, a to je zahtijevalo poniznost.

Kao vjernici, mi imamo izazov da se ne žalimo i da ne gunđamo (Filipljanima 2,14-15; 1. Petrova 4,9), nego, trebamo voljeti jedni druge kako bismo postali čisti i bez grijeha u Božjim očima. Ako se žalimo i gunđamo, to samo pokazuje koliko smo mi zapravo od ovoga svijeta (Jakov 4,1-3). Duh žalbe i gunđanja vodi do svađe i prepiranja jer naše želje nisu ispunjenje, a to dovodi do zavade i zavisti. Nije li to bio korijen problema sa sinovima Izraela, kada su se odlučili riješiti svog brata Josipa zbog njegovog sna (Postanak 37,3)?

Konačno, iako nije loše požaliti se Bogu, loše je žaliti se su vezi Boga. Oni koji su to učinili osjetili su Božju srdžbu, kao u slučaju Mojsijeve sestre Mirijam (Brojevi 12) i Koraha i Datana (Brojevi 16). Napominjem i da su oni govorili protiv Božjeg službenika te su na taj način govorili i protiv samog Boga. Ako se moramo požaliti, žalimo se Njemu zbog naše grešnosti kako bi nam mogao oprostiti i očistiti nas (1 Ivan 1,9) i kako bi nam dao novo srce, ono koje se raduje umjesto da se žali.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Mislav U.