Biblijske činjenice o Duhu Svetom koje je važno razumjeti

Duh Sveti je jedini koji može u vama proizvesti samodisciplinu, ljubav i hrabrost.

Mnogi kršćani imaju samo neodređeno mišljenje o tome tko je Duh Sveti. Čuli su o njemu, ali ne uspijevaju razumjeti njegovu ulogu.

Iako je često neprimijećen ili čak zanemaren od mnogih vjernika, on je jednako božanski kao Otac i Sin (Dj 5,3-4). Promotrite ove činjenice:

1. On posjeduje božansku osobnost i osobno odabire ljude za službu (Dj 13,2).

2. On komunicira s nama (Otk 2,7) i traži duboke stvari Božje kako bi ih otkrio vjernicima (1 Kor 2,9-12).

3. On je onaj koji vjerniku čini Krista živom stvarnošću (Ef 3,16-17) i zapravo je nazvan Duhom Kristovim (Rim 8,9).

4. On je jednak Ocu i Sinu kao dio misterija trojedinog Boga.

Važno je razumijevanje ovih biblijskih činjenica o Duhu Svetom u široj biblijskoj priči o tome tko je Bog i kako se odnosi prema svom narodu.

PROČITAJTE: VJERUJEM U DUHA SVETOGA: Tko je Duh Sveti?

Božji plan u otkupljenju bio je da živimo životom punim Duha Svetoga: “I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom” (Ef 5,18).

Kad uzmete u obzir da je Duh Sveti osoba, treća osoba Božanstva, što to znači bit ispunjen osobom? On nije plin ili tekućina, on je jednako osoba kao i Otac i Sin. Dakle, bolji opis “ispunjenja” je reći da nas Duh nadzire.

Biste li voljeli ljubiti dublje i slobodnije? Biste li htjeli imati više samodiscipline? Donosi li vaš život i služba plod? Da bi se te stvari dogodile, morate se predati Pomagaču.

Duh Sveti je jedini koji može u vama proizvesti samodisciplinu, ljubav i hrabrost: “Bog je, naime, onaj koji proizvodi u vama i htijenje i djelovanje da mu se možete svidjeti” (Fil 2,13).

Autor: Jim Cymbala; Izvor: Worldchallenge.org