biblijske formule promijeniti život
Foto: Unsplash

Kao sve formule, i ove zahtijevaju djelovanje! Ovih deset jednostavnih biblijskih formula vam mogu promijeniti život.

Kao što rješenja matematičkih zadataka ne padaju s neba i u vezi ovih formula trebamo raditi kako bismo od njih dobili biblijsku korist za naše živote.

Uz to, niti jedna od njih nije formula koju se jednom riješi i to je to. Njih moramo prakticirati svakodnevno u svojim životima.

Nadam se da će ovaj popis pomoći da te formule uvijek budu ispred nas i da ih možemo izračunavati sve dok ne postanu instinktivne i zdrave navike, piše David Murray u svom članku za Christianity.com.

Deset biblijskih formula koje će vam promijeniti život

1. Činjenice – osjećaji: Trebamo voditi računa kako prikupiti prave činjenice, kako o njima razmišljati na najbolji mogući način te kako uživati u pogodnostima ovoga na naše emocije i raspoloženja.

Nakon identificiranja određenog broja štetnih načina razmišljanja koje nas udaraju u emocije postoji biblijski plan kako se sabrati, odbaciti destruktivne emocije i izgraditi štit zaštitnih, pozitivnih misli kao što su mir, radost i pouzdanje.

VIDI OVO: Citati iz Biblije: Najljepši stihovi za motivaciju, ohrabrenje, utjehu i mir

2. Dobre vijesti – loše vijesti: Filipljanima 4, 8 se odnosi na prehranu u pogledu medija i službe. Ona nam osigurava da se hranimo i probavljamo više dobrih nego loših vijesti te da tako više uživamo u Božjem miru u svojim srcima.

3. Učinjeno – učini: Iako smo u potrebi za zapovijedima Božjeg Zakona kako bismo znali gdje griješimo, isto tako trebamo još više čuti pokazatelje Božjeg otkupljujućeg djela kako bismo vidjeli Njegovu milost i providnost.

4. Krist – kršćani: Jedna od najvećih prepreka mnogih kršćana je nekonzistentnost i licemjerstvo mnogih kršćana. To je isto tako razlog zbog čega mnogi odlaze iz crkve ili su ondje nesretni. No ako se više usredotočimo na Krista, nego na kršćane, tada ćemo prestati gledati na nebrojene greške kršćana i počet ćemo računati nemjerljivu Kristovu vrijednost.

5. Budućnost – prošlost: Kršćani trebaju zaboraviti na prošlost te spoznati da im se vjera zasniva na budućim događajima puno više nego što je to obično slučaj.

6. Svagdje milost – svagdje grijeh: Bez poricanja dubine i ružnoće grešnosti koja je zarazila i zahvatila sve i svakoga, ova formula poziva kršćane da obrate puno više pozornosti na Božji predivan rad u svijetu i u svim Njegovim stvorenjima, što rezultira pozitivnijim pogledom na svijet, više radosti u našim srcima i više slavljenja našeg milostivog Boga.

7. Pohvala – kriticizam: Iako češće djeluje kao da je bolje kritizirati nego pohvaliti, duh i navika kriticizma su osobito štetni i za onoga tko kritizira i za onoga koji biva kritiziran. 

8. Davanje – dobivanje: Možda najnevjerojatnije ponašanje u Bibliji je ono: „blagoslovljenije je davati nego primati“. (Djela 20, 35) Osvrtanjem na dobrotvorno davanje, davanje u braku, davanje iz zahvalnosti i davanje u vodstvu ovo poglavlje predstavlja biblijske i znanstvene dokaze koji pokazuju da je ova vrsta blaženstva uistinu točna.

9. Raditi – igrati se: S obzirom na to da posao zauzima tako veliki dio naših života, teško je biti sretan kršćanin ako nismo sretni na poslu. Potrebno je kristocentrično gledati na načine kako možemo povećati radost na poslovima.

10. Raznolikost – ravnomjernost: Iako je ostajanje u vlastitoj kulturi i zajednici sigurno, biblijsko miješanje različitih rasa, klasa i kultura obogaćuje i osnažuje naše živote.