Biblijski stihovi koji se zloupotrebljavaju
Foto: Unsplash

Koji biblijski stihovi se najviše pogrešno tumače ili zloupotrebljavaju? U ovom članku donosimo pet najčešćih.

Riječ Božja je apsolutna potreba.

Svih šezdeset šest knjiga su nadahnute i pisane Božjim Duhom Svetim, uz pomoć 40 ljudskih instrumenata. Pravovjerno kršćanstvo vjeruje da su Pisma u svojim izvornim rukopisima bez greške.

Biblija nije samo skup citata ili dosjetki, već doslovno Božja Riječ. Kada Pismo govori, Bog govori. Zato Bibliji moramo pristupiti s izuzetnom pažnjom i svrhom. Način na koji je čitamo, pamtimo i citiramo od najveće je važnosti.

Međutim, kršćani često pogrešno razumiju, pogrešno citiraju ili zlouporabljuju stihove u Bibliji. Na primjer, možemo pogledati konkordanciju na poleđini kako bismo pronašli stihove na određenu temu, pročitali one predložene, našli omiljeni stih, a zatim počeli pogrešno tumačiti!

Ili možemo čuti druge kako pogrešno tumače stihove, koji zvuče ispravno u danom trenutku, pa i mi počnemo širiti zlouporabu bez da odvojimo vrijeme i proučimo stih unutar konteksta za koji ga je autor namijenio.

Ovdje je popis 5 biblijskih stihova koji se najviše zloupotrjebljavaju:

1. „Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu.“ – Filipljanima 4,13

Izvan konteksta: Ovaj stih nema nikakve veze s košarkom, udarcem u bejzbolu, dizanjem utega, osvajanjem lutrije ili zaključivanjem poslovnog ugovora.

U kontekstu: Apostol Pavao je u kućnom pritvoru i čeka suđenje, na kojem će ga možda osuditi na smrt za propovijedanje Isusovog uskrsnuća.

Međutim, umjesto da bude poražen zbog nesretnih okolnosti, Pavao koristi ovu priliku i poučava mladu crkvu u Filipima o tome kako može izdržati sve okolnosti – uspone i padove – jer ima snagu koja dolazi jedino od Krista.

Ova nadnaravna snaga da izdrži sve okolnosti i situacije uvijek je s Pavlom, jer je Kristov Duh Sveti uvijek s njime, čak i u zatvoru.

2. „Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, ondje sam i ja među njima.“ – Matej 18,20

Izvan konteksta: Ovaj se stih obično navodi kao poticaj jedan drugome kada je malo ljudi prisutno na bogoslužju ili kao dani blagoslov tijekom molitve.

Ustvari, ako netko stvarno želi razvući ovaj stih, može ga koristiti kao opravdanje za preskakanje crkve i „slavljenje“ sa svojom obitelji kod kuće, dok u pozadini igra nogometna utakmica.

U kontekstu: Ovaj stih posebno podrazumijeva kontekst crkvene discipline i bavljenje svojevoljnim vjernicima.

Odnosi se na poticaj za crkvene vođe u teškim vremenima konfrontacije u ljubavi. Stih govori da će Bog biti prisutan dok dva ili tri svjedoka ispravljaju i odvraćaju brata ili sestru od grijeha.

3. „Jer ja znam namisli što sam ih ja s vama namislio, riječ je Gospodnja, namisli mira, a ne zla, da vam dadnem budućnost i nadu.“ – Jeremija 29,11

Izvan konteksta: Ovaj se stih obično dijeli nekome u teškim vremenima da bi se osjećali bolje, ili na čestitki kad netko primi diplomu ili titulu.

Ako ga izuzmemo kao samostalno obećanje, čini se kao da Bog postoji kako bi nas sve učinio popularnima, bogatima, zdravima i silno poznatima! Bog proglašava američki san u moj život!

U kontekstu: Ovo nevjerojatno obećanje nije dano pojedincu, već narodu – Hebrejima koji su bili prognani u Babilon. Bog je obećao da nije odustao od svojeg naroda i da iako situacija izgleda strašno, još uvijek postoji budućnost i nada!

Dakle, riječ „napredovati“ se ne odnosi na novac ili materijalne blagodati; odnosi se na fizičko i duhovno spasenje. To je predivno obećanje da Bog nije gotov sa svojim narodom i da budućnost i nadu mogu pronaći samo u Njemu.

Obećanje glasi da će On provesti svoje planove, a Njegov narod će biti dio njih.

4. „Ne sudite, da ne budete osuđeni!“ – Matej 7,1

Izvan konteksta: Živimo u vremenu koje iznad svega cijeni toleranciju, osim naravno, ako se netko ne slaže s našim uvjerenjima, stilom života i mišljenjem; onda smo vrlo netolerantni. Možemo čak i smjelo vikati: „Samo mi Bog može suditi!“ Međutim, to je Tupac teologija, a ne biblijska teologija.

U kontekstu: Ovaj stih nije upozorenje da se ne govori protiv nekih radnji ili ponašanja. Ustvari, na drugim mjestima Biblije nam je rečeno da ćemo ih „prepoznati po njihovim plodovima“.

Također nam se u Velikom poslanju zapovijeda da „činimo druge učenicima“, što uključuje pomaganje drugima u borbi protiv grijeha. Međutim, Matej 7 je upozorenje protiv samopravednosti i licemjerja.

Ako ćemo ispravljati nekoga, onda moramo očekivati ​​da nas se drži odgovornima po istom standardu. Ako sudimo agresivno, onda možemo očekivati ​​da nam se sudi agresivno.

Ako smo uklonili trun u svom oku, Isus nam dalje kaže da moramo izvaditi trun i u oku svog brata.

5. „Prestanite i znajte da sam ja Bog; uzvišen među narodima, uzvišen na zemlji!“ – Psalam 46,10

Izvan konteksta: Iskreno, najčešća lakrdija prema ovom stihu jest da se citira samo dio stiha.

Na šalicama za kavu, zaslonu ekrana s ružama u pozadini i slikama s planinama, vidjet ćete dio ovog stiha izvučenog iz cijele misli: „Prestanite i znajte da sam ja Bog.“

U kontekstu: Najveća pravda koju možemo učiniti jest da ovaj stih zapravo citiramo u cijelosti. Kakva nevjerojatna utjeha i podsjetnik da znamo kako možemo biti mirni i znati da je Bog u kontroli.

Kao Njegov narod možemo se odmarati u istini da će On biti uzvišen među narodima diljem zemlje, i da ne postoji ništa što može zaustaviti Boga u ostvarenju Njegove volje.

Sve što Bog čini i govori je sa svrhom. Svaka riječ u Bibliji ima svoju svrhu i stavljena je u specifični kontekst kojeg On želi. Stoga, moramo biti oprezni s Božjom Riječju i sa svrhom izgovarati tu Riječ!

„Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude potpun, opremljen za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3,16-17).

Autor: Shane Pruitt; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Relevantmagazine.com

PROČITAJTE JOŠ: