5 opasnih posljedica koje bijeli kruh ima na zdravlje

Iako ga svi vole, činjenica je da bijeli kruh baš i nije dobar za zdravlje. Ostavlja opasne posljedice kojih trebamo biti svjesni.

Teško je odoljeti mirisu svježeg kruga, svježeg peciva i kroasane. Međutim, mnogi se previše oslanjaju na kruh i tjesteninu u prehrani, zbog čega unose kalorije, ali ne i potrebne hranjive tvari poput vitamina i minerala. 

Bijeli kruh ima vrlo malu nutritivnu vrijednost, zbog čega prehrana koja se oslanja uglavnom na kruh i pekarske proizvode može dovesti do komplikacija.

Kruh i pekarski proizvodi mogu ostaviti neočekivane posljedice na ljudsko zdravlje. U nastavku donosimo njih nekoliko:

1. Bijeli kruh može uzrokovati zatvor

Bijeli kruh, bijela riža, tjestenina i pekarski proizvodi nastaju od obrađenih žitarica. To znači da se odbacuje sve osim sjemena, uključujući i ljudsku.

Do zatvora probavnog sustava može doći zato što ljuska sadrži vlakna koja pomažu u probavi hrane. Ako se ljuska ne konzumira, ne konzumiraju se ni vlakna te dolazi do začepljenja.

2. Bijeli kruh može povisiti šećer u krvi

Kruh, peciva i tjestenina lako se probavljaju, što znači da krvni šećer brzo raste i brzo opada. Ovo pak znači da ćete brže ogladnjeti i da ćete se osjećati kao da ste izgubili energiju. 

Ako šećer u krvi jako naraste, tijelo može zapasti u tzv. hiperglikemiju. Hiperglikemija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući i bolesti krvožilnog sustava, oštećenja živčanog sustava, probleme s bubrezima itd.

VIDI OVO: 5 posljedica koje često jedenje tjestenine ima na zdravlje

3. Može vas udebljati

Još je jedna poteškoća to da česta konzumacija kruha, naročito bijelog kruha, može dovesti do dobivanja suvišnih kila. Osim što se od kruha brzo ogladni, lako ga je puno pojesti, a to dovodi do velikog unosa kalorija, a da ni ne primijetite, piše Eat This.

4. Može pogoršati kožu

Prehrana koja se pretjerano oslanja na kruh i peciva može dovesti do prišteva i lošije kože općenito. Ponovno se radi o razini krvnog šećera. Kada krvni šećer naglo naraste, tijelo proizvodi više sebuma – kožne masnoće. Osim toga, dolazi i do blagih upala po tijelu koje u kombinaciji s pojačanim lučenjem sebuma dovodi do razvoja akni.

5. Bijeli kruh može povećati rizik od moždanog udara

Jedno je istraživanje pokazalo da konzumacija obrađenih žitarica, tj. kruha, peciva, tijesta i sličnog, može dovesti do povećanog rizika od moždanog udara, srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava. Istraživanje je pokazalo da oni koji jedu više od 500g obrađenih žitarica dnevno imaju oko 47% veće šanse za javljanje moždanog udara.  

Kao i u svemu, umjerenost je vrlina!