Bivši ateist svjedoči: “Bogu je trebalo 30 sekundi da me uvjeri da je svećeništvo za mene”

U mladosti je bio ateist. Sve se promijenilo 2002. godine kada je u samo 30 sekundi odlučio postati svećenik.

Krzysztof Kralka je u mladosti bio ateist. Potpuno se odmetnuo od Crkve, nije prakticirao vjeru, a dugi niz godina nije ni prešao prag hrama. Bio je sam sebi “bog”.

Bog je osvojio njegovo srce u 30 sekundi

Kao dijete je pjevao u crkvenom zboru. Međutim, njegova vjera – budući da se temeljila uglavnom na tradiciji – nije izdržala test vremena. Napustio je Crkvu. Vjerovao je da je to organizacija koja porobljava ljude, čineći društvo svjetonazorski nazadnim. Kada je 2002. papa Ivan Pavao II stigao u Poljsku, Krzysztof se pitao kako preživjeti tih nekoliko dana, jer nije namjeravao gledati prijenos posjeta.

“Nisam imao ni volje ni želje upaliti TV. Međutim, odjednom sam osjetio poriv poslušati papine riječi. Moto njegova posjeta Poljskoj bio je izraz: ‘Bog je bogat milosrđem’. Govorio je o tome kako je Isus umro za sve ljude. Riječi koje je starac izgovorio toliko su me šokirale da nisam mogao ustati sa svog mjesta”, objašnjava vlč. Krzysztof.

Priznaje da se isprva osjećao kao da je u zabludi. Kada su ga roditelji zamolili da im pomogne u radu u vrtu, odbio je jer se nije htio maknuti od ekrana.

“Za mene je to bilo iskustvo Boga, Njegove ljubavi i prihvaćanja. Tada sam osjetio radost, slobodu i veliki mir. Sada znam da je to bilo djelo Duha Svetoga”, prisjeća se.

Odlučio je predati se Bogu, no pokazalo se da je Bog od njega očekivao više

“Kada sam izjavio Gospodinu da biram Njega, gotovo sam odmah u srcu čuo njegov odgovor: ‘Postani svećenik'”.

Zato je Bogu rekao “da” nakon samo 30 sekundi. Htio je biti sretan, doživjeti mir i radost.

“Bila je to brza računica. Shvatio sam da ću ili voditi svoj život kao dosad, uronjen u grijeh, ili ću izabrati život u svjetlu kao svećenik. I to nije bila odluka između većeg ili manjeg dobra. NE! Bio je to izbor između života i smrti”, naglašava.

Bog ima moć

Svećenik objašnjava da je on samo oruđe u rukama Stvoritelja. Putuje po cijeloj Poljskoj, susreće se s ljudima, svjedočeći o mnogim čudima i milostima. Razgovara s ljudima, poznaje njihova teška iskustva, jer je i sam nekoć živio daleko od Boga i Crkve. I dalje sebe smatra slabim čovjekom koji ne može ništa bez Boga.

“Stvoritelj ima plan spasenja za svakog čovjeka”, kaže svećenik, a piše Aleteia.

“Ne sumnjam da On još uvijek bdije nada mnom i da me vodi. Dvadeset godina sam u zajednici u kojoj živim”, dodaje. Svećenik vodi duhovne vježbe i molitvene sastanke, poučava kako propovijedati Riječ da privuče ljude Bogu. Osjeća radost kada vidi da se netko obratio.

NAJNOVIJE!