Blagoslov dara molitve: Jeste li svjesni svih stvari koje vam Bog nudi?

U posljednje vrijeme razmišljam o prednostima postajanja kršćaninom. Toliko ih je da ne znam odakle početi. Mogu vrlo lako napisati o darovima opravdanja, posvećenja ili posinjenja (kao i drugim sličnima). No u ovome članku želim biti jednostavan. Želim se usredočiti na blagoslov kojeg mnogi od nas često zanemare; blagoslov dara molitve.

Nije li prekrasno što Bog iz Biblije dopušta svom narodu da komunicira s Njime kroz molitvu? Mislim da ponekad uzimamo zdravo za gotovo ovaj pristup kojeg imamo prema Bogu. Ali ako zastanemo i razmislimo o različitim dimenzijama i o tome kako nama na dobrobit služi ovaj pristup Bogu, to će blagosloviti naše duše.

Blagoslov dara molitve

Kada razmišljam na način da je molitva blagoslov, evo nekih stvari kojih se sjetim:

Imamo pristup Bogu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Bilo je razdoblja kada nisam mogao zaspati zbog nemira kojeg sam osjećao. Za vrijeme ovakvih razdoblja, bilo je nemoguće svoj teret odložiti na bilo koga drugoga, jer su svi spavali. Ipak, čak i usred noći kada su svi nedostupni, Bog je budan, spreman i željan čuti naše molitve.

VIDI OVO: 10 razloga zašto trebamo moliti svaki dan

Zar to nije prekrasno?! Možda imate bliske članove obitelji, prijatelje, mentore i druge slične odnose u kojima vam ljudi pomažu na različite načine. No oni ne mogu uvijek biti na raspolaganju, jer nisu uvijek dostupni. No Bog je uvijek dostupan.

Gospodin ne spava. On je uvijek budan. Uvijek možete otići k Njemu; u 02:00 kada vaša beba vrišti i ne može spavati, u 06:30 kada ste tjeskobni zbog dana koji je pred vama, u podne kada dan ne ide onako kako ste planirali. Ovao dvadesetčetverosatni i sedam dana u tjednu pristup Bogu kojeg imamo u molitvi je zaista zapanjujuć.

Ne trebamo koristiti riječi dok molimo.

Jednom sam vodio malenu skupinu s nekime. Rekao sam toj osobi da sam se molio za našu skupinu na poslu, na što mi je ona odgovorila nešto poput: „Bog voli molitve i u odjeljcima na poslu“!

VIDI OVO: 15 snažnih molitvi iz Biblije koje možete koristiti od riječi do riječi u osobnoj molitvi

To je istina. Bog je sveprisutan (sveznajući), On može razumjeto što molite u svome umu sa 100%-tnom preciznošću, svaki puta. Da, korištenje riječi i molitve naglas su ključne. Tihe molitve ne bi trebale biti ono kako se stalno molimo. No ponekad ne možemo izgovoriti riječi, a Bog čuje naše misli.

Ne trebamo uvijek moliti duge, recitirane molitve.

Volim ovaj razgovor između Kralja i Nehemije.

Kralj upita: „Što tražiš“? (Nehemija 2, 4a). Ovu malenu rečenicu volim: „Molio sam se Bogu koji je na nebu“ (Nehemija 2, 4b), nakon čega Nehemija govori kralju što želi.

Fusnota moje ESV Study Biblije kaže: „Nehemija se naravno puno molio (Nehemija 1, 4), ali ovdje on brzo progovara Bogu (vjerojatno tiho) prije nego što odgovara kralju“.

VIDI OVO: Kako moliti i vidjeti rezultate?

Ne kažem da se ne trebamo dugo moliti. Volim se i sam dugo moliti i smatram da je moje molitveno vrijeme s Gospodinom moje najbolje vrijeme u danu. Ali postoji vrijeme i mjesto za sve, što znači da bi vaše molitve nekada trebale biti duge, a nekada ne. Ponekad samo možete izreći brzu molitvu, krenuti naprijed i vjerovati Bogu u vezi rezultata.

Čuo sam priču o kršćanskom vođi koji je raspravljao o teškim temama vezanim za kulturu. Upitali su ga teška pitanja i on nije znao kako odgovoriti. Bacio je svoju olovku sa stola kako bi si ”kupio” malo vremena za tihu i brzu molitvu u svome umu, koju je izgovarao dok je podizao olovku. Nakon što se pomolio i podigao svoju olovku, rekao je da je osjetio kako mu je Gospodin dao odgovor.

Tko sam ja da sumnjam u Njega? Vjerujem u moć ovakvih kratkih molitvi.

Molitve mijenjaju stvari.

John Piper kaže: „Molitva uzrokuje da se događaju stvari koje se ne bi dogodile da se niste molili“.

To već znamo otprije; Bog određuje završetak svemu (krajnji rezultat svega što se događa), ali On isto tako određuje način kako će se sve završiti (stvari koje On koristi kako bi se stvari dogodile, a Bog ponekad koristi vaše molitve kako bi dovršio neke stvari.

VIDI OVO: Kako vam jednostavna jutarnja molitva može promijeniti cijeli dan?

Pišem o ovome jer se o tome ne govori dovoljno. Prečesto se ponašamo prema molitvi kako prema nečemu što trebamo izgovarati samo kako bismo se održali, dali zahvalu i molili za općenite stvari. Sve to je dobro, vrlo dobro. Ali nemojmo zaboraviti da je Bog Otac, a da smo mi Njegova djeca. Kao Njegova djeca, mi smo slobodni moliti određene molitve, ovisno o tome što želimo da se dogodi. Molite velike, smjele, specifične molitve.

Molitva mijenja vas.

Vratimo se na proteklu natuknicu: molitva može promijeniti stvari. No ponekad ona ne mijenja. Zašto? To može biti zbog više razloga. No obično je tako jer se naša molitva ne podudara s Božjom voljom. No to i nije tako loše jer Bog zna bolje.

Ipak, trebamo prepoznati da iako molitva ne mijenja uvijek naše oklonosti, ona mijenja nas. Gospodin nas susreće u našim molitvama. On nas posvećuje. On mijenja našu osobnost i daje nam ono što nam je potrebno kako bismo prošli kroz situaciju, čak i ako nam ne daje točno ono što smo željeli.

Možemo se obratiti drugim kršćanima za molitvu.

Kada izgovaramo molitvene potrebe u crkvi, malenim grupama ili kada se s nekime sretnemo nakavi, mi se ne igramo. Ne kažemo to tek tako. Ne kažemo to samo zato što su to kršćanske stvari. Ne, tražimo molitve jer znamo da naš Bog odgovara na molitve. Takva je privilegija pripadati skupini ljudi, odnosno Crkvi, gdje znamo da se naša braća i sestre mogu moliti za nas.

VIDI OVO: Molitva koja će rezultirati najvećim blagoslovom

Postoji puno aspekata molitve koji su blagoslov. Često ih uzimamo zdravo za gotovo. No kada pogledamo na sve načine kako molitva može biti blagoslov, to će nam pomoći da cijenimo ovaj prekrasan Božji dar.

Autor: David Qaoud; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Gospelrelavance.com