Bog će se prema vama ponašati točno onako kako se vi ponašate prema drugima

Je li vam netko nanio neku štetu? Možda je netko o vama širio lažne priče. Možda su vam vaši bližnji, žena, otac, punica, zadali neku bol. Možda su vam na neki način uništili život. Možda je liječnik koji vas je operirao pogriješio, što vam je stvorilo neiskazano trpljenje.

Ali Gospodin kaže da svi ti grijesi zajedno nisu ništa u usporedbi s dugom koji ste vi imali prema Bogu i koji vam je on oprostio. Dakle, ne postoji nikakav razlog zašto ne biste svima njima mogli slobodno oprostiti iz svoga srca.

Važan dio u Mateju 18,35 je “od svega srca”. Ako niste voljni oprostiti svome bližnjem od svega srca, ne trošite vrijeme dolazeći Bogu i govoreći: “Oprosti mi moje prijestupe”, jer Bog neće slušati vašu molitvu. Ako postoji jedna jedina duša na čitavom svijetu kojoj niste oprostili, ne može ni vama biti oprošteno i bit ćete izgubljeni za svu vječnost – jer nijedna duša koja ne oprašta ne može doći u Božju nazočnost. Ovo je daleko ozbiljnije nego što shvaćamo.

Molitva je: “Oprosti nam kao što mi opraštamo drugima.” Bog točno vidi kako mi opraštamo drugima. Isus je učio da Bog nama daje točno u istoj mjeri kao što mi dajemo drugima. Rekao je: “Dajite, pa će vam se davati: dobra, zbijena, stresena i preobilna mjera iskrenut će vam se u skut, jer će vam se mjeriti mjerom kojom mjerite” (Lk 6,38).

To znači da ako upotrijebite malu žlicu da biste dali drugima, Bog će upotrijebiti istu malu žlicu kad bude odgovarao na vaše molitve. Dakle, kad molimo za nešto veliko i silno od Boga, a Bog uzima malu žlicu i daje nam samo malo, razlog je obično taj da smo mi upotrijebili istu tu žlicu kad smo davali drugima. Što je veća žlica koju koristimo dajući drugima, veća će biti žlica koju Bog koristi dajući nama. To je nepromjenjiv princip kad se Bog bavi nama.

“Blago milosrdnima jer će postići milosrđe” (Mt 5,7). Što ste milosrdniji prema drugima, milosrdniji će Bog biti prema vama u dan suda. Ali “onoga koji ne bude iskazivao milosrđe zadesit će sud bez milosrđa” (Jak 2,13).

I tako, ako škrto opraštate drugima, i Bog će vama opraštati na isti način. Ali ako onima koji su vam nanijeli štetu dajete topao, opraštajući pogled, Bog će i vama dati topao, opraštajući pogled. Bog će se prema vaša ponašati točno onako kao što se vi ponašate prema drugima.

Autor: Zac Poonen

NAJNOVIJE!