Što Bog govori vašem nemiru?

Biblija ima poruku za nemirna srca. Bog po njoj govori vašem nemiru! Kao Božje dijete, imate nevjerojatnu prošlost, nemjerljivo fascinantnu budućnost, i kao stijena sigurnu sadašnjost.

Svi dobro poznajemo nemir. Dolazi s većinom testova i patnji. Raste kada naše prilike postaju teške. Govori kada sam ja bez riječi utjehe za moju ženu, ili kada se taj neočekivani račun nađe u mom poštanskom sandučiću, ili kada pustim vijesti i čujem još jednu srceparajuću priču o nepravdi. Lako je da me paraliziraju trenutne ‘vijesti’ moje stvarnosti, i da zaboravim sve što znam da je točno.

Kada uznemirenost udari, često se odlučujemo na “samo-ispitivanje” – čin “samo-ugađanja ili suvišnog razmišljanja o sebi, ili problemu, zbog šireg pogleda”. Umjesto da se uzdam u Božje obećanje da će osigurati neprestanu rijeku milosti, sklon sam se prekriti oblakom bespotrebne brige. I zbog tog nemira ne vidim realnost. Mijenjam ‘širi pogled’ na Božju vjernost za prazna obećanja samosažaljenja, brige i sumnje.

Na sreću, Biblija ima poruku za nemirna srca. Kao Božje dijete, imate nevjerojatnu prošlost, nemjerljivo fascinantnu budućnost, i kao stijena sigurnu sadašnjost na kojoj možete stajati bez straha ili brige u svim okolnostima.

Pogledajte iza sebe

Kada se radi o nadi usred borbe, Bog nas poziva da budemo ljudi koji se prisjećaju. Ako provedete makar petnaest sekundi gledajući u svoju prošlost, zasijat će vam s deset tisuća milosnih darova osvjetljavajući te uspomene (Tužaljke 3,22). More milosrđa prebiva ovdje, a poziva nas da dođemo i pijemo, te da ih se često prisjećamo. Vrlo lako možete provesti cijeli tjedan ponovnog preživljavanja i prisjećanja svake od tih posebnih Božjih opskrba, koje su došle kasnije nego što ste željeli, ali ipak u pravo vrijeme.

Pogledajte dalje na te valove i vidjet ćete nesalomljive stupove naše nade u Krista. Pogledajte Emanuela, svjetlo koje se spustilo i približilo tjeskobnom svijetu (Matej 1,23). Pogledajte na vrhunac Božje slave i naše velike nade na križu (Hebrejima 1,1-3). Pogledajte i opet povjerujte u uskrsnuće. Pogledajte na uznesenje i početak Kristove vladavine, kada je sjeo s desna Bogu Ocu.

Pogledajte još dalje i vidite Božju vjernost kroz svaku generaciju ‘tvrdih-vratova’ i ‘buntovnika’ u povijesti. Pogledajte kako vodi oblakom danju, a stupom od vatre noću (Izlazak 13,21-22) – nepokolebljivo i vjerno. Pogledajte najdalje što možete i vidjeti svoje ime upisano u Knjigu života, zapečaćeno za cijelu vječnost (Otkrivenje 13, 8). Svaki dan ponaosob je Bog zapisao prije postanka svijeta.

Koliko bismo manje briga imali, da svakodnevno pijemo iz ovih voda, gradeći u našim srcima skladište spremnih obrana protiv navale nemira i nevjere?

Pogledajte ispred sebe

“A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo” (Hebrejima 11,1). Iako sada “gledamo kroza zrcalo” (1. Korinćanima 13,12), naša budućnost je, blago rečeno, čudesna. Možda ne znamo sve detalje, ali imamo više nego dovoljno ovdje, iz čega možemo izvući radost i uzdanje za danas.

Doći će veliki dan kada će se Isus pojaviti na nebu jašući na bijelom konju (Otkrivenje 6,2). Povest će Božju vojsku u konačnu pobjedu nad Sotonom, grijehom i smrću (Otkrivenje 19,20). Bit ćemo očevici nastanka novog neba i nove zemlje (Otkrivenje 21,2). Bog će prebivati ​​s čovjekom. Naša baština bit će sam Bog (Otkrivenje 21,3).

Na svadbenoj večeri Janjeta, svi ćemo se okupiti za vječnost u slavljenju (Otkrivenje 19, 7-8). Imat ćemo konačni ‘shalom’ (blagostanje), radost koja neprestano raste i nikad se ne završava. Nijedan trenutak neće biti dosadan ili nezanimljiv ponovno. Spojit ćemo se s najbližom braćom i sestrama. Rijeke života će usrećiti grad Božji (Psalam 46,4).

Božji narod će kao sunce zasjati (Matej 13,43). Sve što je stvoreno će zastati u strahopoštovanju otkrivanja sinova Božjih (Rimljanima 8,19). Vidjet ćete Isusa licem u lice. Ovo su stvari o kojima znamo. Bog još više toga ima spremljenog: “Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube” (1. Korinćanima 2,9).

Pogledajte dolje

Pogledajte sada na vaš život. Pogledajte svoje nevolje kroz leće prošlosti i budućnosti i dodajte ova obećanja u miks. Ovo je ono što Pismo govori da je istina za vas sada.

U vama se nalazi izvor vode koja teče u vječni život (Ivan 4,14). Sila koja je Krista podigla iz mrtvih je na djelu u vašem biću (Efežanima 1,19-20). Imate plodove Duha (Galaćanima 5,22-23). Ne može izgubiti svoj status s Bogom. Vi ste posvojeni sinovi i kćeri Kralja (Galaćanima 4,5-6). Božja izdašna milost je izmjerena za vas Božjom beskonačnom mudrošću, baš u pravim proporcijama, i tempirana točno da ispuni vaše potrebe, koje god one bile (Matej 6,33-34). Bog čini sve ove stvari za vaš najveće dobro, i oprema vas svime što vam je potrebno ispuniti Njegovu volju (Rimljanima 8,28; Filipljanima 4,19).

Ovo je ono što moje nemirno, “samo-ispitujuće” srce treba. Očima vjere shvaćam da imam dovoljno razloga nadati se kako je Bog za mene svakog trenutka svakog dana. Ako ste u Kristu, isto vrijedi i za vas. On vas voli, i želi danas živite u snazi ​​koju vam daje vjerom u buduću milost (1. Petrova 4,11).

Njegova obećanja nisu apstraktne prazne riječi, ili samo lijepe ideje. Ona su stvarna i vjerodostojna – ista jučer, danas i zauvijek.

Autor: Dave Radford; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!