BOG IMA NAJBOLJE RJEŠENJE: Koliko ćete Mu vjerovati, toliko ćete i primiti od Njega!

Jedna od prvih kršćanskih knjiga koje sam pročitala, zvala se «Isus, naša sudbina». No, što, ili tko je naša sudbina? Kako saznati odgovor na ovo pitanje? Uz pomoć «ciganke» iz naslova, ili molitve upućene živome Bogu? Imamo li utjecaj na svoju sudbinu, jesmo li kovači svoje sreće? Ili je naš život, nažalost, samo niz slučajnosti, a mi, nedužni pijuni na šahovskoj ploči – kakvu nam je sudbu netko tamo gore skrojio, tako će nam biti i – gotovo?

Da li se možda kršćani (i još neki?) molitvom samo potajno nadaju da se bore protiv sudbine, kao Don Quijotte protiv vjetrenjača? No, da Adam i Eva nisu jeli sa stabla spoznaje dobra i zla, ovaj citat (i mnogi drugi, slični) nikad ne bi stajao pisan u Bibliji:

Izmoriše te mnogi tvoji savjetnici! Nek ustanu samo da te spase oni koji premjeravaju nebesa, koji promatraju zvijezde i koji svakog mjeseca proriču ono što će te snaći. Gle, oni će biti poput pljeve, oganj će ih sažeći, ni sami sebe neće spasiti iz zagrljaja plamenoga. Izaija, 47,13. 14a.

Puno biblijskih stihova govori protiv okultnog, gatanja, čaranja, vračanja, astrologije, tarota, zazivanja duhova, obraćanja (molitvi) mrtvima, magije (u duginim bojama), idolopoklonstva… Izlazak, 20,3-6, 22,17 i 19, Levitski zakonik, 19,26 i 31, 20,6, Ponovljeni zakon, 13,1-6, 18,9-22, Jeremija, 27,9.

Poznajem neke osobe koje rade na tarot-telefonu. Puno ljudi (oba spola, razne životne dobi) zovu, pitaju što će se zbiti s njihovim poslom, bližnjima, njima samima, hoće li ih nazvati dečko kog su upoznale u diskaču, hoće li se udati za osobu koju vole, hoće li se pomiriti sa mužem/ženom… Pitanja su razna. Te žene (tzv. «linijašice») mi vele da su to često puta osobe kojima nedostaje psihičkog zdravlja, koje bez njih ne mogu odlučiti što će kuhati za ručak, ili koji model auta kupiti… Šokantna je činjenica de se radi o osobama mahom visoko pozicioniranim u velikim i jakim tvrtkama, ili posjeduju uspješne vlastite tvrtke…

Nije teško biti pod stresom i pun nesigurnosti u ova prevrtljiva vremena, kad su sve razine komunikacije, međuljudski odnosi u rasulu i kad se čini da nikom nije stalo ni do koga… No, je li slijeđenje savjeta vračara, gatara, vidovnjaka, astrologa ispravan put do uspjeha na bilo kojem području naših života? „Neki se put čovjeku čini prav, ali na kraju ipak vodi u smrt…“(Izreke 14,12).

Sjećam se jedne priče o susretu prosjaka i državnika koji je jahao sa svojom svitom. Prosjak je zamolio državnika nešto novaca, da ne gladuje, a zauzvrat mu obećao dati jedan izvanredan savjet. Državnik je pristao na pogodbu. „Sve što činiš, misli na kraj“, rekao je prosjak. Pratioci su se nasmijali, ali se državniku toliko svidio taj savjet, da ga je uzeo za svoj moto i dao napisati po svemu što je imao u svom domaćinstvu, na zidove, vrata, na osobne stvari, na svo suđe… Jednom se prilikom kovala urota protiv tog vladara. Jedan od urotnika je bio i njegov osobni brijač, a trebao ga je ubiti tako što će mu prerezati vrat pri brijanju. No, neslavni je urotnik pročitao izreku napisanu na posudi za miješanje pjene za brijanje, ruka mu je zadrhtala i ponizno je priznao sve o toj uroti. Očito je pomislio na kraj, na posljedice zločina koje ga sigurno ne bi mimoišle… Što više razmišljam o ovom savjetu, vjerujem da biste ga mogli čuti i iz Isusovih usta…

Gdje dakle potražiti pomoć u nevolji? Koga zamoliti za vodstvo? Tko zaista razumije kako mi je? Tko zna rješenje mojih problema?

„Pomoć je meni od Gospodina Boga, koji je stvorio nebo i zemlju“, kaže Psalam 121,2.

„A tko dođe k meni, sigurno ga neću izbaciti van“, kaže Isus u Ivanovom evanđelju, 6,37b.

„Trpi li tko među vama nevolje? Neka moli!…“ Jakov, 5,13.

„Predaj Gospodinu Bogu put svoj, i uzdaj se u Njega, On će učiniti.“ Psalam, 37,5.

„Svu svoju brigu bacite na Boga, jer se On brine za vas!“ 1. Petrova 5,7.

Dakle, dođite Bogu, On ima rješenja za sve probleme koje snalaze vas (nas), stanovnike Zemlje! Vjerujte Svemogućem Bogu koji je više nego dovoljan! Koliko ćete mu vjerovati, toliko ćete i primiti od njega!

Izvor: Riječ života