Bog je ispisao svako poglavlje vaše životne priče

Bog je već ispisao svako poglavlje vaše životne priče. Nema potrebe da mu uznemireno ne vjerujem te se plašim onoga što je zapisano u mojim budućim poglavljima.

Uvijek sam bila radoznalo dijete, a ova radoznalost je izrodila lošu naviku u vezi čitanja. Kada bih otprilike stigla do četvrtine romana – na mjesto gdje bih se počela zanimati za likove – nestrpljivo bih okrenula kraj knjige otkriti kako se priča završava.

Moje bi oči brzo tražile znakove koji bi otkrili hoće li glavni lik na kraju preživjeti ili umrijeti, zaljubiti se ili naći što god da traži. Htjela sam unaprijed znati kako će se misterije razriješiti, te mogu li očekivati sretan kraj.

Nakon što bih otkrila kako se priča završava, vratila bih se na mjesto gdje sam čitala. Moja radoznalost bi se umirila, a iščekivanje bi nestalo.

Kako će se vaša priča završiti?

Ovo s knjigama sada rjeđe radim, ali i dalje se pokušavam nositi sa životom na ovakav način. Kao neudana žena u tridesetima, pitam se hoću li se na kraju udati, ili je Božja volja za mene da ostanem sama. Još uvijek ne znajući odgovor, samo bih htjela otvoriti pravu stranicu i otkriti. Bilo bi sjajno znati hoće li nevjernici koje volim i kojima godinama svjedočim jednog dana povjerovati.

Hvatam sebe, kao detektiva, koji desno i lijevo traži znakove za bilo što što će se dogoditi. Kako će završiti ova priča?

Samo bih htjela već jednom pročitati kraj knjige, te izbjeći među-poglavlja koja su izgledaju tako duga. To je kao da ja vjerujem, kao i Eva, u neprijateljevu laž da mi Bog ne da ono što mi je “potrebno”.

‘Moram znati. Potreban mi je samo jedan zagriz. Samo jedan pogled na posljednjih nekoliko stranica priče’.

VIDI OVO: Hoće li nam Bog otkriti budućnost?

Svrha svakog poglavlja

To ne ide tako, piše Paul Tripp. Ne trebamo znati sve za što mislimo da trebamo znati.

“Na sreću ja nisam autor moje osobne priče. Vaša priča također nije autobiografska. Vaša priča je priča mudrosti i milosti napisana od strane nekog drugog. Svaki preokret koji on zapiše u vašu priču je ispravan. Svaka promjena radnje je na bolje. Svaki novi lik ili neočekivani događaj je alat njegove milosti. Svako novo poglavlje unapređuje njegovu svrhu.” (New Morning Mercies)

Božjom milošću, učim da ova među-poglavlja služe kako bi se likovi razvili. On me uči pouzdanju, strpljenju, i kako ga čekam kada prolazim kroz nepoznato. Baš kao i s izmišljenim likovima, neočekivani preokreti i promjene i iskušenja dolaze u naše živote, od kojih su mnogi izvan naše kontrole. Ali autor uvijek zna kako će se priča završiti prije likova.

Autor vaše vjere

Kada vratim svoj pogled na Isusa, prisjetim se da je On Začetnik i Dovršitelj naše vjere (Hebrejima 12,2), i da će me On odvesti na lijepo mjesto – odredište koje će Mu dati slavu. Nema potrebe da mu uznemireno ne vjerujem te se plašim onoga što je zapisano u mojim budućim poglavljima.

Mogu se osloniti na vjernost Pastira koji će me voditi do kraja. Mogu ovisiti o Njemu, jer znam da “Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani” (Rimljanima 8,28).

Želja mi je da jednog dana kažem zahvalnim srcem ono što je John Piper jednom napisao: “Za sve ove godine, milost Božja me dovela u još dublje spoznanje Boga u očaju, nego što me je odvela od Boga u ljutnji” (Future Grace). Dok se moja priča nastavlja, želim svjedočiti do posljednjeg poglavlja, da iako je nestprljivost pokušala zauzeti svoje mjesto u mojoj priči, sva među-poglavlja čekanja su me razvila i produbila moju ljubav i oslanjanje na Boga, koji je moj Autor.

Autorica: Kariana Reyes; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!