NaslovnicaŽivotZašto je vrijeme da prestanete govoriti 'Bog je isplanirao nekog posebnog za...

Zašto je vrijeme da prestanete govoriti ‘Bog je isplanirao nekog posebnog za tebe’?

“Ne brini. Bog je isplanirao nekog posebnog za tebe.” Zašto je vrijeme da prestanete govoriti ovu frazu samcima?

Pretpostavljam da bi trebalo biti utješno. Fraza s više namjena, koja bi trebala prekriti brojne tuge i spriječiti mnoštvo grijeha. Govorimo to našim mladima kada tek počinju život u vjeri i vezama; suosjećajno promrmljamo prijateljima kada su prošli kroz bolan prekid:

“Ne brini. Bog je isplanirao nekog posebnog za tebe.”

Ispunjena je dobrim namjerama naravno; dati nadu slušatelju, te ohrabriti tu osobu da će “sve biti OK”. Ali je također ispunjena ozbiljnim problemima – dovoljno da razmotrimo da je u potpunosti obrišemo iz zajedničkog rječnika. Slijede njih 5:

Ne nalazi se u Bibliji

Ova fraza se ne pojavljuje nigdje u Pismu – u stvari nema ništa slično njoj. Biblija je jasna da Bog ima plan za svijet (vidi Otkrivenje 21 primjerice), i za svoj narod (vidi često pogrešno protumačen stih, Jeremija 29,11).

I Isus govori svojim učenicima da se ne brinu za ništa (Matej 6,25-34), jer se Bog brine za njih. Ali ni Isus, ni Pavao ni svi izraelski proroci nisu ništa govorili o skrivanju te posebne osobe sve do nekog magično uređenog sastanka. Ovo je kršćanska samo-utjeha i ništa više.

Bog ne manipulira našim ljubavnim životom

Možda je glavni razlog što ta fraza nije u Bibliji je da Bog ne djeluje tako. Cijela poanta je u tome da je On dao čovječanstvu slobodnu volju – sposobnost da odlučimo kako ćemo se ophoditi prema Njemu i jedni prema drugima.

Na isti način na koji odlučujemo hoćemo li ga prihvatiti ili ne, tko su naši prijatelji i kako ćemo zarađivati za život – On također nije za ugovorene brakove.

Ovo ne znači da se On ne uključuje. U naše živote, i možda nas navodi da upoznamo određene ljude u određenim trenucima, ali je previše sugerirati da On to čini kako bi nam dao jedinu, lako propustljivu šansu susreta s Pravim / Pravom.

Stvara pogrešan pogled koji nije od pomoći samcima

Još jedan ključni problem sa ovom frazom je da podiže ideju braka i romantičnih veza, tako da one postaju ideal, mnogo bolji od usamljenosti. Zanimljivo, ovo nije ono što Pavao govori: u 1. Korinćanima 7, u kojoj konstantno ponavlja da je mnogo bolje onima koji dobro vladaju sobom da ostanu samci, jer to dozvoljava osobi da se u potpunosti usredotoči na zadatak stvaranja učenika i izgradnje Kraljevstva.

Zanimljivo je da ne čujemo često ovu poruku u današnjem seksom zasićenom svijetu. Naravno, kao što Pavao kaže, i brak je odličan: ali nigdje u Pismu ne stoji da je to krajnji cilj ispunjenog života, a to je ono na što ova fraza ukazuje.

Možemo postati paranoični misleći da smo pogriješili

Ako ste sami, a niste upoznali nekog u skorije vrijeme tko odgovara ovom opisu, savršeno je razumljivo da bi ova fraza mogla stvoriti uznemirenost. Jeste li gledali u pogrešnom smjeru u tom posebnom trenutku, a taj “poseban” je prošao pored vas nezapaženo? Jeste li nekako bili neposlušni Bogu u to vrijeme, i On je odlučio ipak vam ne pokazati tu osobu poslije svega?

Ideja da Bog ima nekog posebnog koga vam još uvijek ne da, zapravo stvara vrlo grubu sliku o Bogu koji bi nam mogao dati ono čemu se nadamo, ali izabire da neće samo zato što može. To je glupost; ne trebamo biti robovi toga.

Može izazvati veliku bol kada stvari ne uspiju

Što čini ova fraza nego što kopa svoj put u kolektivnu svijest komunicirajući s ljudima da su možda sreli tu posebnu osobu, prije nego što su stvari pošle naopako? Što čini osobi koja je ostavljena, čiji se partner oženio drugom osobom; ili razvedenoj osobi koja je vjerovala da će njihov brak trajati zauvijek?

Što poručuje osobi koja je žrtva nasilja u obitelji, žrtva u rukama osobe za koju je vjerovala da je ta osoba ‘netko poseban’? Ove riječi su u stvari opasnije nego što priznajemo; mogu stvoriti veliku tugu, krivnju i ozlojeđenost, koje bi se inače izbjegle da nas tako lako ne privlače utješne fraze i prazna ohrabrenja.

Naravno da Bog ima nekog posebno samo za nas. To je cijela bit Biblije, zapravo. Samo kroz Isusa možemo naći životni smisao zadovoljstva i svrhe. Ako ovo zvuči kao klišej, onda nismo shvatili svrhu veza: u svom najboljem izdanju pokazuju blijedi odraz ljubavi koju Bog ima za nas, i bliskost koju želi da imamo s Njim. Možete ili ne morate upoznati posebnu osobu u životu; u svakom slučaju Božja ponuda za zajedništvo je vječna i bezuvjetna. Ovo je nešto o čemu bi trebali misliti.

Autor: Martin Saunders; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: