Gle, stalo mi je do tebe osobno. Baš tebi želim stajati na usluzi…

"Gle, stalo mi je do tebe osobno. Baš tebi želim stajati na usluzi. Tebe osobno želim oprati od svih tvojih grijeha."

[Isus] usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vode u praonik i počne učenicima prati noge… Ivan 13,4-5

To je moralo potrajati neko vrijeme! Naime, svaki učenik pojedinačno je došao na red. I to je ono najvažnije!

Jedan suvremeni državnik izjavio je: “Moramo voditi globalnu strategiju.” Pritom je mislio da kao državnik mora imati svijet pred očima.

Isus je vodio globalnu strategiju. Viseći na križu umro je za svijet. Biblija kaže: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.” A onda dodaje: “Bog je u Kristu svijet sa sobom pomirio.” Zaista nešto vrlo veliko! Kršćani bi također trebali sveobuhvatno razmišljati!

Međutim tu je još uvijek naš svagdanji život sa svojim brigama, problemima i kušnjama. Nameće nam se pomisao: “Da, lijepo je i u redu što Isus tako voli svijet. Ali kada pogledam svoju svakidašnjicu, ne nalazim nikakvu vezu između Božjih sveobuhvatnih misli i svog sićušnog postojanja. Čini mi se kao da moram u svoj stan zgurati ogroman kamion.”

Zbog toga je ovo pranje nogu toliko važno. Ovdje kao da Isus želi reći: “Gle, stalo mi je do tebe osobno. Baš tebi želim stajati na usluzi. Tebe osobno želim oprati od svih tvojih grijeha.”

Evanđelje je stvar koja se tiče cijelog svijeta. No ono je ujedno i najosobnija stvar. Biblija doista kaže: “Bog je u Kristu svijet sa sobom pomirio…” Međutim, onda se nastavlja, i to tako da se misli na svakoga pojedinačno: “Dajte, pomirite se s Bogom!”

Gospodine, daj mi da shvatim oboje: tvoje spasenje svijeta i tvoj spasenje namijenjeno meni! Amen.

Autor: Wilhelm Busch