Bog neće prihvatiti vaš novac niti vašu molitvu ako ovo niste učinili

Trebali biste “se najprije izmiriti s bratom, pa onda doći i prinijeti dar svoj” (Mt 5,22-24). Inače Bog neće prihvatiti vaš novac niti vašu molitvu.

Isus je rekao da kad donosite svoj dar na oltar, kad dolazite da molite ili da stavite novac u blagajnu, te se tamo sjetite da ste povrijedili svoga brata, trebali biste “se najprije izmiriti s bratom, pa onda doći i prinijeti dar svoj” (Mt 5,22-24). Inače Bog neće prihvatiti vaš novac niti vašu molitvu.

Starozavjetni standard je bio: “Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda” (Lev 19,18). To je bilo lako držati.

Ali novozavjetni standard je viši. Isus je rekao: “Ako ti brat ima nešto protiv tebe, idi i sredi to.” Dakako, uvijek će postojati braća koja imaju nešto protiv nas, a da mi tome nismo krivi. Isus i apostoli imali su mnoge neprijatelje, jer su stajali za istinu. Ali ovdje u ovom kontekstu Isus govori o bratu koji se srdi na nas jer smo mu grubo i nepristojno govorili (Mt 5,22).

VIDI OVO: Kako oprostiti drugima?

Ova srdžba izazvana je nečim grešnim što smo učinili. U takvim slučajevima mi moramo prvi poći k njemu, priznati svoj grijeh i moliti za oproštenje. Tek tada možemo donijeti svoj prinos Bogu.

Ako dođemo Bogu i kažemo: “Gospodine, želim puninu novozavjetne sile u svom životu”, Gospodin će reći: “Kad ti dam novozavjetnu silu, ona će sa sobom donijeti i novozavjetne odgovornosti.”

Mnogi kršćani ne uživaju u novozavjetnoj sili jer žive prema starozavjetnim standardima. Oni ostaju bez sile jer nisu voljni poći i tražiti oproštenje od drugoga.

Autor: Zac Poonen

NAJNOVIJE!