Zašto Bog ponekad odgađa odgovoriti na naše molitve?

Bog odmah odgovara na naše molitve, ali ponekad se događa odmak u primitku darova.

„Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva.“ (Luka 1, 13)

Jednom sam čuo priču o djevojci koja je napisala pismo misionaru i pokušala od njega dobiti pomoć. Rečeno joj je kako ne bi trebala tražiti od misionara zato što su oni jako zaposleni. Kada je pismo stiglo misionar se iznenadio rečenicom „Dragi gosp. Misionar, mi se molimo za vas. Ali ne očekujemo odgovor.“

Mislim da je ta djevojčica nenamjerno opisala ono što se događa s molitvom većine kršćana. Mi se jako molimo, ali ne očekujemo odgovor. No moramo promijeniti svoj stav ako želimo odgovor od Boga!

Prvo, moramo biti voljni dopustiti Bogu da odgovori u svoje vrijeme. To znači u skladu s njegovim rasporedom, kada god On misli da je najbolje.

Ponekad mi je teško povjerovati da će Bog odgovoriti na moje molitve, ali da mi Bog pošalje anđela koji bi mi osobno rekao „Bog je čuo i odgovorio na tvoje molitve“, to bi me sigurno uvjerilo.

Biblija nam govori o Zahariji koji je bio star i čija žena Elizabeta nije mogla roditi. Posjetio ga je anđeo Gabrijel i rekao „Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva.“ Gabrijel je nastavio i rekao da će Elizabeta roditi sina koji „mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu“ (stih 17). U idućem stihu Zaharija pita anđela „Po čemu ću ja to razaznati?“ On je veliki skeptik. Zašto nije povjerovao?

Zato što je prestao moliti za to prije mnogo godina. Ako se priča na brzinu pročita, čini se kao da je Zaharija otišao u hram, molio se i zatim mu je došao anđeo i rekao „Molitve su ti uslišane.“ A zapravo je odustao od te molitve godinama prije. Bog je svejedno čuo Zaharijine vapaje. Zapravo, glagol u Bibliji ukazuje da se to već dogodilo.

Bog odmah odgovara na naše molitve, ali ponekad se događa odmak u primitku darova. Zašto? Zato što nas On prvo želi promijeniti. Bogu je više stalo da sazrijete, nego da imate lagodan život. Ako ste razvili pravilan stav, tada Bog može poraditi na vašem problemu.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com