Bog pokušava preusmjeriti na pravi put
Foto: Unsplash

Moguće je da vas ovih dana Bog pokušava usmjeriti na pravi put. Po kojim znakovima to možete primijetiti? 

Doći će vrijeme na našem duhovnom putovanju kada će Bog poremetiti vaše planove. Kada nas pokušava povesti na novi put. Njegova je želja da mi osjetimo da nas On vodi, da u potpunosti surađujemo i krenemo u novom smjeru.

No, vrlo se često događa da On mora intervenirati u raznim situacijama u našem životu zbog činjenice da smo nam je postalo previše ugodno i da smo se potpuno uljuljali u naše trenutno stanje.

Kako bi zadobio našu pozornost i potaknuo nas da krenemo putem kojim On želi, postoje razne učinkovite strategije koje će On upotrijebiti. Koliko god želimo ne biti svjesni djelovanja đavla (2 Kor 2,11) moramo biti potpuno svjesni i upoznati s putovima Gospodnjim (Ps 25,4). Ako poznajemo Njegove puteve moći ćemo iskusiti Njegova moćna djela (Ps 103,7).

Ovo su četiri načina kojima nas Bog pokušava usmjeriti na pravi put:

Jedini je put molitva

Neke nam stvari mogu biti otkrivene samo putem molitve. Trebamo tražiti Boga dok ne dobijemo jasan odgovor s neba. U Novom zavjetu kršćani su primili jasan put od Duha Svetoga te su bili u stanju povratiti svoju volju i snagu, a mnoge stvari su im otkrivene.

Apostol Pavao primio je apostolsku dužnost da propovijeda Evanđelje Galaćanima. Kako bi ispunio svoju dužnost usmjerio se na ključne gradove Rimskog carstva. No, Novi zavjet nas informira da u nekoliko situacija nije uspio ispuniti svoje poslanje jer ga je Bog odlučio zaustaviti.

„Prođoše Frigiju i galacijski kraj jer ih je Duh Sveti spriječio propovijedati riječ u Aziji. Kad su došli do Mizije, htjedoše u Bitiniju, ali im ne dopusti Duh Isusov “ (Djela 16,6-7).

Kao i apostol Pavao, kada pokušavate djelovati po volji Gospodnjoj, možda krećete krivim putem te na koncu nailazite na slijepu ulicu te ste zaustavljeni u svom naumu. Od tog trenutka nadalje, bez obzira koliko ste mnogo radili, niste bili u mogućnosti napredovati s te točke. Inicijative i projekti koji su prvotno bili inspirirani širokom vizijom i dubokom strašću na kraju su postali malaksali, a neki od njih su čak morali biti i potpuno prekinuti.

Kada nas Bog dovede u nepoznatu situaciju, a poznati nam je put blokiran, koje je rješenje?

pravi put
Foto: Pexels

Iznenadna promjena u financijama

Sjećam se kada sam imala veliku ideju o preseljenju u Atlantu. Pokrenula sam plan kako bih sačuvala što više novca i preselila se u slijedećih 6 mjeseci. Molila sam se za to i neprestano zapitkivala Gospodina da mi pokaže donosim li dobru odluku. Učinio je to. Moje su se financije gotovo potpuno zaustavile. Jedva sam plaćala mjesečnu stanarinu, a o štednji i preseljenju nisam mogla ni sanjati.

Jeste li i vi doživjeli nešto slično? Vaši izvori prihoda su presušili. Mučili ste se da spojite kraj s krajem i niste znali kako ćete nastaviti. Tijekom tog vremena, vjerujete da će vam Gospodin uskoro odgovoriti, kao što je odgovorio i Iliji. „Tada Iliji dođe riječ Jahvina: »Ustani, idi u Sarfatu Sidonsku i ondje ostani. Evo, ondje sam zapovjedio jednoj udovici da te hrani“ (1 Kr 17,8-9).

Više je od otrcanog klišeja činjenica da ćete uvidjeti da je mjesto na koje vas On vodi mjesto koje će vas nahraniti. Gdje Bog vodi, Bog i opskrbljuje.

Nema više opskrbe

Opskrba u ovom smislu označava sve što bi vam ikako moglo zatrebati kako biste nastavili svoj put. To ne znači da vam se sve nudi na pladnju kada ste na pravom putu. No, kada jeste na pravom putu , čak i ako se nađete u škripcu, put naprijed se uvijek pokaže – opskrbljeni ste čak i ako mislite da ste na rubu. Kada te opskrbe nema već dugo vremena to znači da trebate vrednovati ono što radite i preusmjeriti se.

Slušajte svoj instinkt i obratite pozornost na znakove oko vas. Rano i učestalo obraćanje pozornosti može vas upozoriti da se nalazite na krivom putu.

Vrata se zatvaraju pred vašim nosom

Jeste li ikada krenuli putem za koji ste mislili da je ispravan, ali ništa nije išlo kako je trebalo? Sve je neprestano propadalo. Ovo nije isto kao spoticanje o nekoliko kamenčića na putu. Ako niste na pravom putu, onda su sva zatvorena vrata zapravo blagoslov i upozorenje da ste krenuli u pogrešnom smjeru.

Možda je put za koji ste mislili da je pravi zapravo krivi put ili je vrijeme u koje ste njime krenuli krivo.  Ako ste otvoreni za promjene onda će vas sva ta zatvorena vrata povesti s tog krivog puta. Zatvorena su vrata zapravo nježniji način koji vam ukazuje da trebate promijeniti smjer te vam se ne dopušta da nastavite hodati putem koji može više štetiti nego koristiti.

Zaključak

Vjeruj u Božju Providnost. Možda ne razumijete što vam se trenutno događa u životu. Čini li vam se kao da vam Bog pokušava poremetiti planove? Jesu li vam svi izvori prihoda i pomoći presušili?

Ponekada mi ne razumijemo Boga. Pismo tome jasno svjedoči. „Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli“ (Iz 55,9).

Razlog je ovomu činjenica da Bog posjeduje beskonačno znanje i savršenu mudrost. On je vječan, svemoćan i sveznajući. On sve vidi od početka do kraja te je u potpunosti svjestan kako će sve stvari završiti.

Bez obzira kako se na površini nama čini, On aktivno sudjeluje u događajima u našem životu. Ponekad će čak i poremetiti naše planove zbog čega ćemo se osjećati isfrustrirano jer će nam se činiti da smo izgubili kontrolu.

No, koliko god da nam je neugodno, moramo vjerovati da nas On vodi putem koji je za naš život najbolji.

„Učit ću te, put ti kazat’ kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom.“ (Ps 32,8)

Izvor: Theprayingwoman.com

PROČITAJTE JOŠ: