Bog skuplja naše suze
Foto: Mitya Ku/Flickr

Bog skuplja naše suze u svoju bocu. Što to znači? Bog će zapamtiti vašu žalost, suze i neće zaboraviti kroz što prolazite.

Dok se nalazio u pritvoru svojih neprijatelja, David je napisao: „Ti izbroji dane mog progonstva, sabrao si suze moje u mijehu svom.“ (Ps 56,8) David je prolazio kroz teško razdoblje.

On započinje ovaj tužni psalam riječima: „Smiluj mi se, moj Bože, jer me dušmanin hoće zgaziti, napadač me moj neprestano tlači“ (Ps 56,1). Filistejci su uhitili Davida u Gatu – David je, u vrijeme kada je napisao ovaj psalam, bio zatvorenik te je imao razloga plakati i biti žalostan.

Nadalje, on kaže kako su njegove muke zabilježene u Božjoj knjizi (Ps 56,9) i traži od Boga da skuplja njegove suze u svoju bocu. Što ovaj pjesnički jezik znači? Ima li Bog zaista bocu u kojoj se skupljaju sve naše suze? Jesu li događaji iz našeg života zaista zapisani u knjizi?

“Čuvanje naših suza u boci”

Ideja  „čuvanja naših suza u boci“ jest pamćenje. David izražava duboko povjerenje u Boga – Bog će zapamtiti njegovu žalost i suze i neće ga zaboraviti. David je uvjeren da je Bog na njegovoj strani. On usred svojih najtežih vremena kaže: „Ovo sigurno znam: Bog je za mene!“ (Ps 56,9) i „U Jahvu se uzdam i neću se bojati: što mi može učiniti čovjek?“

VIDI OVO: 3 načina kako Bog reagira na vaše suze

Bog možda nema pravu bocu u koju skuplja naše suze ili knjigu u kojoj je naša tuga zabilježena, ali On, bez pogovora, pamti sve stvari koje su se dogodile u našem životu, uključujući pretrpljenu patnju za Njegovu slavu. Zapravo, postoji mnogo slučajeva u Bibliji u kojima Bog prepoznaje ljudsku patnju. Bog je naš milostivi Otac , Bog koji s nama suosjeća i s nama plače (Izl 3,7 ; Iv 11,33-35).

Naše suze nisu uzaludne

Činjenica da Bog ne zaboravlja nas i našu patnju, trebala bi nas uveseljavati. Često poslušnost i nasljedovanje Isusa mogu stvoriti patnju u našem životu. Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. Isus je više puta govorio o patnji koja dolazi uz sljedbeništvo. On je upozorio: „Svi će vas mrziti zbog moga imena“ (Lk 21,17 ; Mt 24,9 ; Mk 13,13 ; Mt 10,22). Bog je rekao da će Pavlu biti pokazano „koliko mu je trpjeti za moje ime“ (Dj 9,16). Poraz– čak i kada je taj poraz rezultat poslušnosti Bogu – uzrokuje istinsku patnju i istinske suze. Ali Bog pamti našu patnju te nam je obećao i više od same kompenzacije ( Mt 19,29).

Naše suze nisu uzaludne. Bog svakoga od svoje djece duboko poznaje, i svaka suzu koju mi prolijemo za Njega ima značenje. On pamti naša žalovanja baš kao da je svaku suzu čuvao u boci. I na kraju, On će svoju radost dijeliti s nama i „otrt će nam svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.“ (Otk 21,4)

Izvor: Gotquestions.org

IZVORGotquestions.org