Je li Bog stvorio svjetlost prije Sunca
Foto: Pexels

Ako dovoljno pažljivo čitamo Bibliju, s vremena na vrijeme ćemo se susretati sa stvarima koje izgledaju kao da nemaju smisla.

U stvari, ako počnemo čitati Bibliju od samog početka, od Knjige Postanka, već ćemo u prvome poglavlju naići na nešto što izgleda da nema smisla!

Svjetlost prije Sunca?

Nedugo nakon što je Bog stvorio nebesa i zemlju (Postanak 1, 1-2) „I reče Bog: “Neka bude svjetlost!” I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro – dan prvi“. (Postanak 1, 3-5)

Iako je fantastično to što je Bog stvorio svjetlost na prvi dan stvaranja, On nije stvorio Sunce, mjesec ni zvijezde sve do četvrtog dana. (Postanak 1, 14-19). Kako je to moguće? Kako je Zemlja mogla imati svjetlost ako Sunce još nije bilo stvoreno?

PROČITAJTE: Otkud je došao Bog? Što je radio prije nego je stvorio svemir?

Stvoritelj svega

Ako bismo vjerovali u teoriju evolucije, onda je nemoguće da je Zemlja imala svjetlost bez Sunca. Ipak, tako piše u Bibliji. Tri dana bez Sunca. Odakle je to svjetlo dopiralo?

Biblija nam to ne govori, ali ako vjerujemo da je Bog stvorio nebesa i Zemlju po Riječi i da je Riječju stvorio svjetlost, što bi Boga moglo zaustaviti od toga da stvori privremeni izvor svjetlosti sve dok ne stvori Sunce, što će biti naš izvor svjetlosti od toga trenutka pa sve do danas?

Ako je Bog zaista Stvoritelj svemira i Stvoritelj svega onda je u Njegovoj moći i to da stvori svjetlost bez Sunca. U stvari, Biblija nam govori da ćemo i u budućnosti ponovno imati svjetlost bez prisutstva Sunca.

Nakon završetka svijeta Božji grad „Ne treba sunca ni mjeseca da svijetle u njemu; jer ga je slava Božja obasjala, i svjetiljka je njegova Janje“. (Otkrivenje 21, 23) Isus Krist, Janje Božje će biti naša svjetlost.

Znanstveno istraživanje

Možda će jednoga dana znanstvena istraživanja otkriti prirodne procese kojih nismo svjesni, a kojima bi se mogla stvarati svjetlost na planetarnoj razini bez potrebe svjetlosti sunčevog sustava. Možda je ta svjetlost koja je postojala prije stvaranja Sunca jednostavno nešto nadnaravno što se dogodilo izvan prirodnih zakona shvaćanja koje je Bog kasnije utemeljio.

Mi ne znamo odakle je svjetlost prije stvaranja Sunca dolazila, ali znamo da je Bog iznad svih stvari i da može učiniti ”nemoguće”.

Autor: Karl Dahlfred; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net