Što učiniti kada nam Bog dovede tešku osobu u život?

Jeste li ikada bili u odnosu s nekim za koga biste mogli reći da je ”teška” osoba, netko tko može potrošiti svu vašu energiju i vrijeme?

Unatoč tomu što sam odrasla u poprilično uravnoteženom domu i sama sam nemalo puta bila svjedok teških situacija koje su uključivale ne baš tako uravnotežene osobe. Bez obzira na to radilo li se o beskućnicima, ovisnicima, ljudima koji su se borili sa poremećajima kao što je depresija ili da jednostavno nisu imali društvenih vještina, svi ti ljudi su bili podjednako privučeni ljubaznošću i velikodušnošću koju su im pokazivali moji roditelji koji su bili kršćani. Jedna žena je dolazila gotovo dvadeset godina na vrata našega doma i tražila novac.

Sada kao odrasla, ne mogu a da se ne pitam kako mogu podijeliti Kristovu ljubav s ljudima ako u isto vrijeme izbjegavam potencijalno ovisnu vezu? Trebam li se od takvih veza sklanjati ili im trebam pristupati u ljubavi?

Nedavno sam u crkvi upoznala trudnu ženu (zvati ću je ”S”) koja mi se činila kao savršena potencijalna prijateljica. Vidjele smo da smo istih godina, da imamo slične interese i da obje imamo malenu djecu. Razgovor između nas je išao dosta prirodnim tijekom. Zamislite moje iznenađenje kada smo jednom prilikom išle zajedno na ručak i kada sam saznala sljedeće: S ima jako malo novca, razvedena je, njezina obitelj je se odrekla iz razloga što je imala dijete izvan braka i uz sve to ima i bipolaran poremećaj. Rekla mi je kako je razlog našeg druženja bio da me pita za savjet u vezi toga treba li zbog svoje teške situacije dati dijete koje bi trebala roditi na posvajanje.

Zamislite teške situacije!

Vrlo brzo sam shvatila kako žena očajnički treba pomoć – i u praktičnom i u duhovnom smislu. Zahvaljujući milošću Božjoj poslušala sam S-inu priču, sama sam joj dala nekoliko savjeta na temelju vlastitih iskustava s posvojenjem (imam posvojenu kćer) i molila sam za nju.

Ipak, nakon našeg sastanka nisam bila sigurna što sljedeće mogu očekivati. S mi je nekoliko puta poslala poruke u kojima je izrazila želju za našim ponovnim sastajanjem. Dobila sam dugačku tekstualnu i glasovnu poruku koje mi je poslala jedna žena iz crkve koja me poticala na to da trebam biti prijateljica sa S. Osjećala sam se rastrganom i čak sam osjećala kako nosim breme na sebi. S jedne strane, S mi je bila draga i s njom sam htjela podijeliti Kristovu ljubav. S druge strane, željela sam zaštititi i sebe i svoju obitelj. Neki od strahova s kojima sam se suočavala su uključivali:

– Što ako mi bude stalno slala poruke i zvala me?

– Što ako me pita hoću li ja biti ta koja će posvojiti njezino dijete?

– Što ako me pita u vezi novca?

– Nemam vremena biti joj prijateljica.

– Nemam energije biti joj prijateljica.

– Zašto je baš meni dodijeljen zadatak odgovornosti da joj budem prijateljica?

Što ako?

Ne mogu znati odgovore na ova pitanja i na ono ”što ako”, ali ono što mogu jest poslušati vodstvo Duha Svetoga umjesto da se oslanjam na vlastite misli koje su prožete strahovima i sebičnošću. U svoj um mogu pozvati Božju Riječ i pitati za ljubav, poniznost i milost.

„Zaklinjem vas dakle, rob u Gospodinu, sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošći živite dostojno poziva kojim ste pozvani. Podnosite jedni druge u ljubavi, trudite se sačuvati jedinstvo Duha vezom mira“. (Efežanima 4, 1-3)

„Ali Jahve reče Samuelu: „ne gledaj na njegvu vanjštinu ni na njegov visok stas, jer sam ga odbacio. Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda tjelesnim očima, ali Jahve gleda ono što je u srcu“. (1. Samuelova 16, 7)

Iako smo pozvani voljeti jedni druge i pokazivati ljubaznost (Hebrejima 13, 2), nama je dana mudrost i sposobnost razlikovanja. Što sam se više molila i pitala na koji način mogu imati zdrav odnos sa S, to sam više uviđala kako su mudrost i milost koje sam dobila od Boga dovoljne.

„Doista, po spoznaji njega koji nas poziva slavom svojom i krepošću, božanska nas je snaga njegova obdarila svime za život i pobožnost“. (2. Petrova 1, 3)

Jeste li ikada bili u odnosu s nekim za koga biste mogli reći da je ”teška” osoba, netko tko može potrošiti svu vašu energiju i vrijeme ili s nekime tko se na vas oslanja više nego što biste htjeli? Možda se i vi pitate teška pitanja vezana uz to poziva li vas Bog da započnete, nastavite ili završite neki odnos.

Veliki je blagoslov što nas Bog poziva na to da svoje terete dijelimo s Njim (Matej 11, 28). Kada Bog u naš život dovede neku ”tešku” osobu, možemo biti sigurni kako je mudrost koju On stavlja u naša srca dovoljna za danas, a da će se Bog pobrinuti za sva naša ”sutra”.

Autorica: Laura Rennie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: