Bog ti daje još jednu priliku

Prije više godina, prolazeći uz školsko dvorište, zaplakao sam gorko. Zapazio sam učitelje i školsku djecu posvuda naokolo. Duboko sam se pokajao što sam u ranoj mladosti propustio upisati fakultet i postati učitelj. “Sve bih dao – pomislio sam tada u sebi – za još jednu životnu priliku!”

Ali, starozavjetnom je junaku Samsonu bilo daleko teže. Možeš li pomisliti – dragi slušatelju – koliko je duboka bila njegova želja za takvom novom životnom prilikom? O Samsonu imamo zapis u biblijskoj Knjizi sudaca – od 13. do 16. poglavlja. Anđeo je najavio njegovo rođenje. Postao je nazirej – čovjek posvećen Bogu, poznat po ogromnoj snazi i dugoj kosi. Bog je Samsona podigao za vođu i suca, ne bi li on svoje sunarodnjake Izraelce učio Božjem putu i oslobodio ih od dugogodišnjih neprijatelja Filistejaca. Sam je svojom snagom izvojevao pobjedonosne bitke, nanoseći neprijatelju strašne gubitke – sve do trenutka dok nije počinio grijeh u Božjim očima. Jednoj je ženi, Filistejki Delili, otkrio Božju tajnu, koja se odnosila na snagu u njegovoj kosi. Tada je Bog dopustio da mu Filistejci odrežu dugu kosu, čime je izgubio snagu. Bilo im je vrlo lako zarobiti slabašnog Samsona. Filistejska je kazna bila nemilosrdna: iskopali su mu oči, okovali ga u lance te prisilili da okreće mlin u tamnici. Osakaćen, na teškom prisilnom radu, Samson je zasigurno svakodnevno uzdisao za osvetom.

A onda je došao dan kad su Filistejci priredili svetkovinu u čast boga Dagona. Na vrhuncu slavlja, narod je u zanosu zatražio da se pred njih izvede zarobljenik Samson, kako bi ga još više ponizili te se još bolje zabavljali. Iz tamnice su izveli Samsona, kome je kosa u međuvremenu porasla te mu se vratila snaga. Prisilili su ga da ih zabavlja. Samson se našao među stupovima ogromnog zdanja. Osjetio je da mu se pruža mogućnost osvete. Zatražio je od Boga još jednu priliku: “Gospodine Bože”, – zavapio je Samson – “spomeni  me se i samo mi još sada podaj snagu da se Filistejcima odjednom osvetim za oba oka.” (Su 16,28) Samson je iskoristio to što mu se snaga povratila: srušio je stupove i usmrtio okupljene. U Knjizi sudaca piše: “Više ih ubi umirući nego što ih pobi za života.” (Su 16,30) Samson je napustio ovaj svijet, tako što mu se ispunila želja za osvetom.

Možda i ti, nakon životnih udaraca, padova i poraza, nepromišljenih odluka, vapiš – poput Samsona – za još jednom prilikom. Poznat mi je taj vapaj duše. Jer sam i ja često vapio: “Treba mi još jedna životna prilika!” Vjerujem da si opterećen životnim izazovima, i da želiš svom snagom naći neki izlaz. A on postoji. Postoji jedinstvena životna prilika, veća od one, koju je iskoristio Samson. Jer uistinu ima netko tko ti poručuje: “Dajem ti još jednu priliku.”

Stoga te molim da se na trenutak nađeš sam s Bogom – oči u oči. On je taj koji ti želi pružiti još jednu priliku. Drugačija je od tvojih zamisli – ali ima dalekosežnije posljedice. Ta se prilika – za razliku od one za kojom je vapio Samson – ne odnosi na osvetu. Možda s razlogom nalaziš da je za tvoje loše životno stanje odgovoran netko iz tvoje blizine – neki “Filistejac”. Želiš da krivac bude kažnjen! Želim te podsjetiti da u Božjoj riječi, u poslanici Rimljanima, piše: “Osveta je moja – veli Gospodin – ja ću je vratiti.” (12,19) U jednoj drugoj biblijskoj knjizi, u Izrekama, također piše: “Nemoj govoriti: Osvetit ću se za zlo; čekaj Gospodina, i on će te spasiti.” (20,22) U 37. psalmu, nalazi se i ovaj poticaj: “Smiri se pred Gospodinom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje. Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe, ne žesti se da zlo ne učiniš.” (Ps 37,7.8)

Dakle, Bog ti ne želi pružiti priliku za osvetu. Naprotiv, on te želi od toga odvratiti, ako postoji i najmanja namjera, jer je sređivanje računa u njegovoj ovlasti. Bog ima veći naum za tebe i druga ljudska bića.

Ta se životna prilika, veća od bilo koje druge, odnosi na spasenje tvoje duše. Možda si zbunjen i želiš mi reći: “Ali meni je potrebna životna prilika, koja će mi donijeti uspjeh i pobjedu!” Želim ti na to odgovoriti Isusovim riječima, koje ćeš naći u evanđeljima. Razmisli o ovome što kaže Isus: “Jer što će koristiti čovjeku, ako sav svijet stekne, a izgubi svoju dušu?” (Mt 16,26) Što je vrijedila Samsonu smrt tisuće Filistejaca, koje je pobio zbog osvete, ako je Bog njegovu dušu pred svojim prijestoljem našao izgubljenom za vječni život? S gledišta Božje vječnosti, pitanje je li njegova duša spašena ili izgubljena, veće je i od pitanja hoće li ga Bog izbaviti ili ostaviti u filistejskoj tamnici! Njegova osveta ili izbavljenje iz tamnice odnose se samo na ovaj svijet, i na njegove želje, dok se stanje njegove duše proteže i u vječnost i utječe na zajedništvo s Bogom. Bog želi poručiti: “Što ti vrijedi ići za time da  izvana izgledaš lijepo i postigneš mnogo, a unutra – u srcu –  izgubiš najdragocjenije blago: ljubav, poštenje, vjernost i – priliku da provedeš vječnost s Bogom . Što ti vrijedi iskoristiti priliku koja se odnosi samo na zemaljski život, a izgubiti onu dragocjeniju – koja se odnosi na vječnost?”

Za propuštene prilike, možda si kriv sam ili – netko drugi. Ali za ovu jedinstvenu životnu priliku, spasenje duše, Božji je Sin došao na svijet i umro na križu, kao što to potvrđuju riječi apostola Pavla u pozdravu Galaćanima: “Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista, koji je sam sebe predao za naše grijehe da nas izbavi od sadašnjega pokvarenog svijeta, u skladu s voljom Boga, Oca našega!” (Gal 1:3,4) Čezneš li za izbavljenjem, koje dolazi od Krista? Onda iskoristi tu priliku i prihvati ga srcem.

Pred vječnim prijestoljem Božjim, pitanje neće biti jesi li proživio život kao učitelj, radnik u tvornici ili vjerski službenik. Čak ni to, jesi li propustio postati učitelj, trgovac ili liječnik? Pitanje će biti jesi li iskoristio onu jedinstvenu priliku – pruženu svakome ljudskome biću – i prihvatio Isusovu žrtvu na križu, te započeo novi život? “Dakle, ako je tko u Kristu”, – piše u Bibliji – “on je novi stvor.” (2 Kor 5,17) On ljubalju uzvraća na osvetu. Ili si dopustio da ti dušu zagadi i uništi grijeh. Što vrijedi – postavlja ti pitanje Isus –  ako si svoju dušu izgubio, makar iskoristio sve zemaljske prilike da dođeš do materijalnih stvari, užitaka i časti.

Samson je dobio priliku za osvetu i iskoristio ju je. Ali ako je Duh Sveti zahvatio tvoje srce, ako si novo živo biće u Kristu, onda si iskoristio onu jedinstvenu priliku, koja je veća od Samsonovog pothvata: ljubavlju si uzvratio na mržnju i osvetu. Uistinu si doživio izbavljenje – iz tamnice straha, tjeskobe i očaja.

Autor: Vlado Pšenko

NAJNOVIJE!