bog daje milost pouke jobov život

„Gol izađoh iz utrobe majke svoje, gol ću se onamo i vratiti. GOSPOD dao, GOSPOD i oduzeo. Blagoslovljeno bilo ime GOSPODNJE!’ U svemu tome Job nije sagriješio niti je kakvu ludost protiv Boga izustio“ (Job 1,21-22).

Žalost je dio života, ali ne možete dopustiti da se faza žalosti pretvori u žalosni način života.

U nekom trenutku morate pustiti!

Postoji razlika između žalovanja i jecaja, između tugovanja i vapaja. Gubitak me može produbiti, ali ne znači da me može definirati. Gubitak je dio moje zrelosti, a ne mog identiteta.

Bog vam daje milost da prođete kroz ono što prolazite. Drugi ljudi možda nemaju istu mjeru milosti, pa bi vam mogli dati loš savjet!

„Tada mu reče žena njegova: ‘Ti se još držiš svoje čestitosti? Prokuni Boga i umri!’ Ali on joj reče: ‘Govoriš kao što govori jedna luđakinja! Kad od Boga dobro primasmo, nećemo li i zlo primati?’ U svemu tome Job nije sagriješio usnama svojim“ (Job 2,9-10).

Job nije želio postati ogorčen i ozlojeđen. Gorčina produžuje bol. Ne oslobađa bol; već samo pojačava. „Pripazite da tko ne otpadne od milosti Božje, da kakav korijen gorčine ne proklija te vam bude na smutnju pa se time okaljaju mnogi“ (Hebrejima 12,15).

PROČITAJTE: 5 lekcija koje nas Job uči o boli i patnjama

Job daje tri koraka kako se preusmjeriti:

Uspravite svoje srce. To znači da oprostite. „Ali ne mogu oprostiti!“, kažete. Zato trebate Krista u svom životu; on će vam dati silu da oprostite.

Obratite se Bogu. Tražite ga da uđe u vaše srce i iscijeli te rane, te vam pomogne i pruži snagu i silu za sutra, sljedeći tjedan, sljedeći mjesec.

Suočite se ponovno sa svijetom, čvrsti i hrabri. Mnogi ljudi, kad su povrijeđeni, povuku se i zatvore. Kažu: „Nikada više neću dopustiti da me netko opet povrijedi!“ Povuku se iz života. Job kaže da trebamo upravo suprotno: Nastavite svoj život; nemojte se povući. Vratite se natrag u svijet.

Postoji sretan kraj u Jobovom životu. „Tako je GOSPOD blagoslovio Joba u poznim danima više negoli na njegovu početku“ (Job 42,12). Job je prošao kroz svu ovu bol, ali unatoč tome, Bog je blagoslovio završni dio Jobova života čak i više od prethodnog.

Ne biste li htjeli isto u vašem životu? Recite: „Bože, nije me briga je li mi preostalo još 5 ili 50 godina. Bi li blagoslovio posljednji dio mog života više od početnog?“

Pouka Jobova života je ovo: Nije važno tko vas je povrijedio, koliko dugo ste povrijeđeni ili koliko ste duboko povrijeđeni. Bog može ostatak vašeg života učiniti najboljim dijelom, ako ste spremni oprostiti i pustiti ozlojeđenost i otpustiti onoga tko vas je povrijedio.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Pastorrick.com