Kako Bog želi da postim?

U Svetom pismu normalan, uobičajeni post podrazumijeva ne uzimanje krute i tekuće hrane, ali uzimanje vode.  S tjelesnog stajališta to je sve uključeno u post.

Biblija spominje tri vrste posta: djelomičan, apsolutan i nadnaravno apsolutan.

Djelomičan post je opisan u knjizi proroka Daniela. On je postio uz vodu, a u Danielu 10,13 opisano je da je postio tako da se uzdržavao od mesa i vina. Lee Bueno kaže da je najčešća vrsta posta uz voćne sokove. To znači suzdržavanje od određene hrane i pića, ali ne svih. Svoj četrdesetodnevni post započeo sam s ”tekućom formulom” koja se kroz godine pokazala djelotovornom. Oko 4,5 litre prokuhane vode promiješam s 1,5 šalicom limunovog soka, pola šalice javorovog sirupa i četvrt šalice soka od paprike. Limunov dok daje vitamin C, javorov sirup energiju, a paprika otvara male krvne stanice koje pomažu tijelu da se očisti od nakupljenih otrovnih stvari.

Dvadeset dana posta pio sam prokuhanu vodu i razne sokove od voća i povrća. Za oe koji nisu navikli na post, preporučujem da uz vodu koriste i sokove jer oni daju snagu, a također će nam pomoći jer znamo da ćemo popiti nešto hranjivo. Također je dobro vodu i sokove imati kraj sebe i uzimati ih tijekom čitavog dana.

Apsolutni i nadnaravno apsolutni post je post bez hrane i vode. Pavao je tako postio tri dana nakon susreta s Isusom na putu za Damask (Dj 9,9). Estera je također postila bez hrana i vode tri dana kada su se Židovi suočili s istrebljenjem u Perzijskom carstvu (Estera 4,16). Mojsije i Ilija su postili nadnaravnim apsolutnim postom (Ponovljeni zakon 9,9; 1 Kraljevima 19,8), ali zbog dehidracije ovakav post ne preporučujem. Može biti opasan za zdravlje i stoga preporučujem uzimanje puno tekućine. Naravno, ako vas Bog vodi da započnete takav post, tada to trebate učiniti. Međutim, u tom slučaju trebate biti sigurni da je to uistinu Božje vodstvo.

Autor: Bill Bright

NAJNOVIJE!