Ako ste ikada pomislili da Bogu nije stalo do vas, ovo će vas u potpunosti razuvjeriti

„Nemojte, dakle, zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno.“ (Mt 6,31-32)

Isus želi da Njegovi sljedbenici budu slobodni od zabrinutosti. U evanđelju po Mateju 6,25-34, On daje barem 7 argumenata kojima nas uvjerava da se nemamo razloga brinuti. Isus spominje i hranu, piće i odjeću, a onda kaže: „Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno.“ (Mt 6,32).

Isus je sigurno mislio na to da je Božja svijest popraćena Njegovom željom da zadovolji naše potrebe. On naglašava da mi imamo Oca. I ovaj je Otac bolji od bilo kojeg zemaljskog oca.

Ja imam petero djece i volim udovoljavati njihovim potrebama. No, moja svijest o istima ima barem tri nedostatka u odnosu na Božju svijest.

Prvo, ja trenutno ne znam gdje je ijedno od moje djece. Mogu pogoditi. Ili su kod kuće ili na poslu ili u školi, zdravi i sigurni. A možda negdje leže na pločniku jer su imali srčani udar.

Drugo, niti u jednom trenutku ne znam što je u njihovim srcima. Mogu s vremena na vrijeme pogoditi. Ali, oni mogu osjećati strah, bol, ljutnju, požudu, pohlepu, radost ili nadu. Ne mogu vidjeti njihova srca. Čak ni oni sami ne znaju savršeno svoja srca.

Treće, ne znam njihovu budućnost. Sada možda djeluju dobro i stabilno. Ali, već sutra im se može dogoditi neka velika nesreća.

To sve znači da im ja ne mogu biti snažan razlog da ne budu zabrinuti. Postoje stvari koje im se možda trenutno događaju ili će im se tek dogoditi, a o kojima ja ne znam apsolutno ništa. A s nebeskim Ocem je potpuno drugačije. Naš nebeski Otac! On zna sve o nama, gdje smo, sada i sutra, iznutra i izvana. On zna svaku našu potrebu.

I još k tome, on žudi za tim da ispuni svaku našu potrebu. Zapamtite ono „neće li još više vas“ iz Mt 6,30, „Pa ako travu poljsku, koja danas jest, a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?“

Dodajte tome Njegovu apsolutnu sposobnost da učini sve što želi učiniti (On svakodnevno hrani milijune ptica diljem svijeta, Mt 6,26).

Stoga, počni i ti vjerovati Isusovom obećanju da će sve naše potrebe biti ispunjene. To je ono na što Isus misli kada kaže: „Zna vaš Otac nebeski da vam je sve to potrebno.“

Autor: John Piper; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!