Liječnici su inzistirali da je njezina bol u leđima posljedica depresije, ali se ispostavilo da ima uznapredovali rak

Pokušaj i pogreška. Zbog toga postoji naziv „liječnička praksa“, zar ne? To je razlog zbog kojeg kažemo „prakticirati medicinu“, a ne „usavršavati medicinu“.

Nitko nije savršen, uključujući liječnike. No, znanje na stranu, dobar liječnik sluša svoje pacijente čak i ako se njihove riječi kose s dijagnozom bolesti.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10100229024686140&set=a.530394270120&type=3

Na mnoge načine, posjet liječniku nas često ostavi s osjećajem da smo više broj nego ime. Osobno iskustvo može pridonijeti razlici između dobrog odnosa prema pacijentima i onog suprotnog.

Tori Geib to vjerojatno zna bolje nego itko. Njezini nebrojeni posjeti specijalistu za bol u leđima su se pretvorili u noćnu moru.

„Posjetila sam tri specijalista zbog boli u leđima, no nitko me nije ozbiljno shvaćao“, rekla je Geib.

Nastavila je objašnjavajući da je jedan liječnik čak rekao da je njezina bol „depresija koja se manifestira kao bol u tijelu.“

Geib je vidjela dno bočice s lijekovima previše puta – od uzimanja lijekova za opuštanje mišića do antidepresiva.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10100194727582810&set=a.10100194725891200&type=3

No, njezina bol nije posustajala. Došlo je do točke kada se počela pitati umišlja li bol u svom tijelu.

„Činilo se kao da samu sebe varam“, rekla je, „Je li to sve u mojoj glavi? Ma svi ti liječnici sigurno nisu u krivu; ipak su oni stručnjaci.“

Unatoč sumnjama koje su liječnici imali u nju, Geibina bol nije bila izmišljena. Kronična bol u leđima je trajala godinu dana dok nije otkrila nakupinu koju je opisala kao „kruta tvar“ na jednoj strani dojke.

Nakon mamograma, Geib je otišla na biopsiju. Uskoro je otkrila da ima metastazirani rak dojke. „Vijest je bila poražavajuća; sjećam se da je sve bilo kao u magli“, podijelila je.

Onkolog je objasnio da je rak bio u njezinoj kralježnici, a bol u leđima je bila manifestacija tog raka.

„Najprije sam ga željela zagrliti“, rekla je Geib, „Ne zato što sam bila uzbuđena zbog raka, nego jer mi je netko napokon dao odgovor koji je objasnio zašto me moja leđa toliko bole te sam znala da nisam sve to samo umislila.“

Na žalost, Gein je saznala da je njezin tip raka smrtan, a samo 22% dijagnosticiranih su preživjeli prvih 5 godina. Izgledi nisu bili dobri.

Operacije i zračenje su doveli do još posljedica. Počela je još jača bol kada se rak proširio njezinim kostima.

Sada se njezin život svodi na posjete onkologu i na reguliranje lijekova: „Moj tretman je jako rigorozan“, objasnila je, „Ponekad na dan idem na liječenje 3-4 puta na dan. No preživljavanje je sada moj glavni posao.“

Otkako je saznala za rak, Geib koristi svoje iskustvo sa uznapredovalim rakom kako bi ohrabrila druge i osvijestila ih. „Radim s nekim organizacijama kao što je Hear My Voice program u sklopu  Living Beyond Breast Cancer“, rekla je.

Geib je ujedno pisala za  The Underbelly, stranicu na kojoj oboljeli od raka mogu dijeliti svoja iskustva i priče kako bi „donijeli svijetlo u mraku.“

Na kraju, Gain je pitala „Što da?“, „Što da su liječnici ranije postavili moju dijagnozu?“. Na žalost, nikada neće znati odgovor, ali može svaki dan živjeti što bolje kako bi pomogla drugima da ojačaju ako su suočeni sa sličnom situacijom.

„Shvaćam da moram nastaviti gledati prema naprijed“, rekla je, „Moj savjet je boriti se za sebe… I, najviše, vjerovati sebi; znate što je normalno i što nije normalno za vaše tijelo.“

NAJNOVIJE!